Ennyit fogyhatsz, ha nem eszel több cukrot: megdöbbentő lesz a változás
Csupán azzal sokat fogyhatsz, ha erről az egy élelmiszerről lemondasz.

nagykep?cikkid=161957&kep=cukorfajtak barna cukor nadcukor1-lead
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A különböző ételek eltérő hatással vannak a testsúlyra, ám sajnálatos módon a cukor egyike a leghizlalóbb táplálékoknak. Ráadásul a szinte teljesen csak szénhidrátokból álló vegyületek magas glikémiás indexszel és kalóriatartalommal rendelkeznek, ami nem csak a fogyókúrának árt.

A cukor teljes elhagyása látványos hatást fejt ki a szervezet egészében, az arcbőrtől a közérzetig számos területen, ám legfőképpen a zsírpárnák eltűnése fogja mutatni a hiányt. Olvasd el, miért!

Mi történik, ha elhagyod a cukrot?

A fogyókúrád szempontjából jó döntés lehet, ha a hozzáadott cukrokat mellőzöd, ám a természetes forrásokat - például a gyümölcsöket - megtartod az étrendedben. Egy korábban leírt kísérlet szerint, ha az étkezésedben nem is változtatsz mást, csak a cukrokat hagyod el, akkor is heti fél kiló körüli fogyásra számíthatsz a csökkenő kalóriabevitelnek és az egyenletesebbé vált vércukorszintnek köszönhetően.

A lassú, de egyenletes fogyás mellett csökken a szívbetegségek, a diabétesz, a szorongás, az akné és az inszomnia kialakulásának esélye is, így nemcsak az általános egészségügyi helyzetedet javíthatod egy ilyen diétával, de a hangulatodra is nagyon jó hatást gyakorolhatsz.

Érdemes a diétát úgynevezett cukordetoxszal kezdeni, ami nehéz, de ha megtervezed, akkor nem kivihetetlen. A lényeg, hogy három napig kiiktatsz majdnem minden szénhidrátot az étkezésből. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy tojást, húst, halat, magvakat és zöldséget fogyasztasz, illetve sok vizet. Ez megadja a kezdőlökést, és utána már egy kevéséb szigorú diétát is könnyebben tartasz.

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

Promóció

Mit csinál a testben a cukor, ami miatt hizlal?

A cukor leggyakrabban glükóz, azaz szőlőcukor, vagy fruktóz - más néven gyümölcscukor - formájában kerül be a szervezetbe. Ezek közül glükózra nagyon is szükség van, ugyanis elengedhetetlen része a vércukornak, sőt, a test sejtjei is ebből nyerik az energiát. Korántsem muszáj azonban édes szőlőcukor formájában bevinni: a szervezet önálló termelésre is képes belőle, melyhez a bevitt fehérjéket és zsírokat használja fel.

A fruktóz ezzel szemben kicsit másként működik, ugyanis ebből nem termel az emberi test. Az egyetlen sejtcsoport ráadásul, amelyet energiaforrásként használ a máj, aminek a szükségletét az egészséges gyümölcsfogyasztás teljes mértékben képes fedezni.

Ezzel szemben szénhidrát kerülésével a szervezetedet arra kényszerítheted, hogy vagy a már meglévő zsírtartalékokból vonjon ki cukrot a sejtek táplálására, vagy a beérkező más típusú élelmiszereket alakítsa át több munka, azaz kalóriafelhasználás árán.

Hány kalória a cukor?

A cukor egy nagyon erőteljes energiaforrás. 100 gramm kristálycukorban például 389 kalória van, és ehhez hasonlóan magas értéket mutat a barna cukor, a nádcukor, a porcukor, a gyümölcscukor és a legtöbb más cukorféle is. Kivételt egyedül a kicsit kalóriaszegényebb nyírfacukor jelent, mely 240 kalóriát tartalmaz ugyanilyen mennyiségben, és a vércukorszintre is szerényebb hatást gyakorol, ám még ez is jelentős mennyiség egy fogyókúra esetében.

Az American Heart Association ajánlása szerint egy nőnek naponta nagyjából 100 kalória cukrot szabad bevinnie, ennek ugyanis nincsenek feltétlenül negatív következményei, ám ha ez a mennyiség napi 500 kalóriára rúg, akkor akár heti másfél kilós hízásra is számíthat az illető. Ez alig több 12 deka cukornál.

Ezt is szeretjük