Így játszik az ember agyával a cukor: szorongást, depressziót okozhat a túlzott fogyasztása

Pánikrohamhoz hasonló elvonási tüneteket produkál.

Cukor és szorongás
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Arról, hogy a cukor mit okoz a testben, sok szó esik, hiszen minden fogyókúra egyik alapja, hogy el kell hagyni a finomított cukrot. Ez az egyszerű szénhidrát megdobja a vércukorszintet, zsírraktározásra ösztönzi a szervezetet, és hosszútávon hozzájárulhat a diabétesz és a szívbetegség kialakulásához. Arról azonban már kevesebb szó esik, hogy mit csinál a cukor az aggyal.

A nagy mennyiségű cukorfogyasztás fokozhatja az aggodalom, idegesség, feszültség érzését, és ezáltal okozhat szorongásos, depressziós tüneteket, melyek ronthatnak a már kialakult szorongás vagy depresszió állapotán.

Miért van ennyi baj a cukorral?

Amikor cukrot eszik az ember, a teste inzulint bocsát ki, hogy segítsen feldolgozni a felesleges glükózt, és stabilizálja a vércukorszintet. Vagyis többletmunkát végez a szervezet, hogy visszatérhessen az eredeti állapotába. A cukor ráadásul hamar kiürülő energia, szóval nem sokkal a fogyasztása után a vércukorszint leesik, ez a hullámvasút pedig kimeríti a szervezetet. Ha valaki már amúgy is szorongással, depresszióval küzd, akkor jól ismerheti ezeket a tüneteket. Nos, a cukor csak fokozza őket.

kave-csoki-edesseg-cukor

Ráadásul patkányokon végzett kísérletek bizonyították, hogy a cukor csökkenti a test stressztűrő képességét. Igaz, embereken végzett kísérletekre még nem került sor, de az eddigi eredmények alapján egyértelműnek látszik az összefüggés a cukorfogyasztás és a szorongás között.

Nem meglepő ezek után, hogy a nagymértékű cukorfogyasztás rizikófaktornak számít a depresszió kialakulásának esetében, ugyanis egyes vegyületek egyensúlyhiányához vezethet az agyban, ami pedig hosszútávon növeli a mentális betegségek kialakulásának valószínűségét. Egy 2017-es kutatás azt találta, hogy azok a férfiak, akik naponta 67 grammnál több cukrot fogyasztottak, 23%-kal nagyobb valószínűséggel lettek depressziósak öt éven belül.

Leszokni a cukorról

Azonban abbahagyni sem olyan egyszerű a cukorfogyasztást, mert a hirtelen leállás elvonási tüneteket okozhat, akárcsak a drogok esetében. Az elvonási tünetek pedig szorongás, idegesség, zavartság, kimerültség formájában jelentkezhetnek, utánozzák a pánikroham érzését. Ha pedig az ember már különben is krónikus szorongással küzd, az elvonási tünetek fokozhatják a betegségét, ezért az orvosok azt javasolják, hogy ők lassan, fokozatosan tegyék le a cukrot.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Emésztéssel kapcsolatos mítoszok

Az, hogy a cukor függőséget okoz, nem mítosz, hiszen kutatások igazolják, ellenben számos olyan emésztéssel kapcsolatos tévhit kering, melyre nincsen semmi bizonyíték, vagy, amely csak féligazságokat tartalmaz. Ezekből gyűjtöttük össze az emésztéssel kapcsolatosakat.

8 emésztéssel kapcsolatos mítosz, ami nem segít a fogyásban: egyik sem igaz, mégis elhiszik őket

Nézegess képeket!

Elolvasom

A képek forrása: Getty Images.

Ezt is szeretjük