3 extra hatékony zsírégető étel
Télen nem árt, ha fogyókúrádon túl immunrendszeredről is gondoskodsz. Ezzel a három étellel két legyet üthetsz egy csapásra.
Szerencsére télen sem kell lemondanod azokról a táplálékokról, melyek vitamin-, rost- és antioxidáns-tartalmuk révén az ideális testsúly mellett egészséged megőrzését is biztosítják. A következő három természetes csodaszerből próbálj meg minél többet fogyasztani.
Narancs
A narancs az egyik leghatékonyabb élelmiszer a fogyókúra szempontjából, ugyanis amellett, hogy a benne található gyümölcssav támogatja és serkenti az emésztést, olyan enzimeket tartalmaz, melyek segítik a tápanyagok, közöttük a zsírok lebontását is. A narancs az almához hasonlóan sok pektint tartalmaz, ez az oldható rost pedig amellett, hogy segíti az emésztést, és hasznos lehet a szervezet méregtelenítése során, a koleszterinszintet is csökkenti.
A narancs fogyasztása a téli időszakban különösen előnyös, ugyanis az immunrendszert is megerősíti, köszönhetően anyagcsere-javító hatást is kifejtő C-vitamin-tartalmának, valamint a benne található fontos flavonoidoknak. Ezek antioxidáns hatásuk révén védik a szervezetet a szabadgyökök káros hatásaitól, állandó fogyasztás mellett pedig a rákos megbetegedések megelőzéséért is sokat tehetsz segítségükkel.
Hogyan fogyaszd?
A narancsot nyersen fogyaszd, hogy maximálisan kihasználhasd flavonoid- és C-vitamin-tartalmát. A belső fehér héj és a hártyák is gazdagon tartalmazzák mindezeket, így ezeket se pucold le a gyümölcsről. Egyél meg naponta legalább egy citrusfélét. Fogyaszd nassolnivalóként, vagy tedd salátába. A narancslé is segíthet, ebből vitamintartalmát tekintve 150 ml felel meg egy gyümölcsnek, azonban hiányoznak belőle a rostok.
Hagyma
A hagyma kiváló szer az emésztés serkentésére, valamint az emésztési problémák orvoslására - ez köszönhető mikrobaölő hatásának is -, emellett akkor is számíthatsz rá, ha salaktalanítani szeretnéd szervezeted. Utóbbi előnyét a benne található, úgynevezett hagymavegyületeknek, valamint a flavonoidoknak is köszönheti, melyeknek az előbbieken túl is számos jótékony hatásuk van.
Laboratóriumi vizsgálatok szerint a hagymában található kvercetin véd a szabadgyökök okozta károkkal szemben, megakadályozza a trombózis kialakulását, valamint csökkenti a koleszterin- és vérzsírszintet is. A hagymafogyasztás egyik legfontosabb hatása továbbá, hogy képes nagymértékben mérsékelni a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Száz gramm ráadásul csak 36 kalóriát tartalmaz, azonban annál több rostot és káliumot, így a felesleges vízzel együtt a salakanyagokat is segít kisöpörni szervezetedből.
Hogyan fogyaszd?
A jótékony hatóanyagok legnagyobb mennyiségben a lila-, utána pedig a vöröshagymában vannak jelen, a fehér hagymában csak jóval kevesebb található. Serpenyőben pirítva kevésbé csökken mennyiségük, mint vízben főzve, a legjobb azonban, ha nyersen vagy lé formájában fogyasztod a hagymát. Naponta egy kis hagyma már sokat segít, melyet tehetsz szendvicsekbe vagy salátákba, de készülhet belőle mártás, leves, tésztaszósz és egytálétel is.
Kivi
A rákellenes hatású kivi a világ egyik legtáplálóbb gyümölcse, emellett kiváló C-vitamin- és káliumforrás, minek köszönhetően vízhajtó hatással rendelkezik, az immunrendszer működésével együtt pedig az anyagcserét is serkenti.
A kivi, mely neve ellenére Kínából származik - bár új-zélandi termelők terjesztették el szerte a világon -, számos tápanyagot és enzimet tartalmaz, emellett antioxidánsokban is gazdag. Száz gramm gyümölcs mindössze 42 kalória, ugyanakkor 1,6 gramm rost található benne, továbbá 250 milligramm kálium és 51 milligramm C-vitamin. A fogyókúrára gyakorolt jótékony hatásai mellett a hosszú és egészséges élet elérésében is számíthatsz rá.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Elfogyasztva a zöld színért is felelős klorofill olyan vegyületekké alakul át, melyekről kimutatták, hogy rákellenes hatásúak, megkötik a szabadgyököket, és gátolják a daganatos sejtek alakulását. A kivi leve továbbá képes megakadályozni az ételekben lévő nitrátokból a nitrózaminok kialakulását, melyek potenciálisan rákot okozó anyagok.
Hogyan fogyaszd?
A kivit mindig éretten fogyaszd, de ne várd meg, míg nagyon megpuhul, a túlérett gyümölcs ugyanis veszít klorofilltartalmából. Kiváló C-vitamin-tartalma megőrzése érdekében a kivit csak közvetlenül fogyasztás előtt szeleteld fel. Felaprítva salátához is adhatod - jellegzetes, kicsit édes, kicsit fanyar íze pikáns összetevőjévé avatja a gyümölcssalátáknak és zöldsalátáknak -, emellett úgy is fogyaszthatod, mint a tojást, vagyis félbevághatod, és kikanalazhatod a gyümölcs húsát.
Cikkünk Lyndel Costain Szupertápanyagok kézikönyv című műve alapján készült.
- hagyma
- narancs
- immunerősítő
- zsírégető gyümölcs
- zsírégető táplálék
- zsírégető zöldség
- fogyasztó praktikák
- Életmód
OLVASD EL EZT IS!
- zsírégető táplálék
- fogyasztó praktikák
4 zsírégető csodaszer, amit ideje megismerned!
- paprika
- zeller
Edd a tripláját, fogyd a dupláját!
- villámdiéták
- villámdiéta mintaétrend