9 zöldség, ami kitűnő chips-alapanyag: egészségesek és finomak

Felejtsd el a hagyományos chipset, mutatunk valami sokkal egészségesebbet!

Zöldségchipsek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Időnként mindenki elcsábul a különféle ropogtatnivalókra, a chips pedig talán az egyik legkedveltebb valamennyi közül. Ugyanakkor mértéktelen fogyasztása könnyen túlsúlyhoz vezethet magas kalória-, illetve sótartalma miatt.

Szerencsére léteznek egészséges és finom nassolnivalók is, melyekből tényleg degeszre eheted magad. Ráadásul a lehető legváltozatosabban elkészítheted az idénynek megfelelő zöldségekből. Hiszen választék akad bőven, és szinte mindegyik tökéletes alap lehet. 

Chipsek zöldségből

A zöldségeket mosd meg, szárítsd meg, és vágd vékony karikákra. Ha azonos vastagságúra szeretnéd őket, reszeld le uborkareszelőn, esetleg vágd egyforma hasábokra. Rakd a zöldségeket sütőpapírral bélelt tepsibe, locsold meg minimális olívaolajjal, és fűszerezd ízlés szerint sóval, borssal, curry-vel, bármivel.

Süsd ropogósra 170 fokos sütőben, körülbelül 40 perc alatt. Ne aggódj, ha elég vékonyra szeled, ennyi idő alatt tökéletesen átsülnek. Félidőben azért érdemes átforgatni, hogy egyenletesen piruljanak. Fontos, hogy ne olajban, hanem sütőben süsd a zöldséget, és ne takard le, amíg meleg, mert megpuhul. Mutatunk tíz zöldséget, mely szuper alapanyag lehet.

A zeller napi fogyasztása kimondottan ajánlott, káliumot és K-vitamint, valamint antioxidáns flavonoidokat tartalmaz, de vízhajtó hatása miatt is hasznos a szervezet számára.
A spenót antioxidáns hatású klorofillt, A-, C- és E-vitamint, valamint a szervezetnek hasznos ásványi anyagokat, többek közt szelént és kalciumot tartalmaz.
A sárgarépát sejtvédő karotintartalma teszi hasznossá a szervezet számára, de vitaminokban és káliumban is gazdag.
A padlizsán rendszeres fogyasztása segít növelni a szervezet ellenálló-képességét, a benne található értékes vitaminok, ásványi anyagok és rostok ugyanis megvédik az immunrendszert.
A paszternák kellő mennyiségű folyadékfogyasztás mellett megtisztítja a bélrendszert a lerakódott salakanyagoktól, magyarán jó hatással van az emésztési folyamatokra. Fontos, hogy vásárláskor a kisebb növényeket részesítsd előnyben, mert a nagyobbak gyakran fásak.
A fekete retek serkenti az epetermelést, támogatja a máj működését, vagyis gyorsítja a méreganyagok kiürülését a szervezetből.
Az édesburgonya szénhidrátban és béta-karotinban gazdag, de jelentős mennyiségű C-vitamin, B1-, B2-, B6-, E-vitamin, valamint fehérje is található benne.
A cukkini magas ásványi-anyag tartalmú növény, amiben többek között C-vitamin és B9-vitamin is található.
A céklában sok a folsav és a betain, ami segít csökkenteni a vér homociszteinszintjét és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük