40 éves kor felett nő meg nagyon a kockázata: szemorvos beszélt a zöldhályogról

A zöld hályogról rengeteg tévhit kering, a legfontosabbakat gyűjtötte össze a szemorvos.

Zöld hályog tünetei
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A zöld hályog - azaz a glaukóma - régebben gyakori oka volt a teljes látásvesztésnek. Az orvostudomány fejlődésének hála ma már a legtöbb esetben hosszú távon is sikeresen kezelhető betegségnek számít.

A glaukómaeredetű látásromlás fokozódása megállítható vagy jelentősen lassítható, ám a már kialakult károsodás nem szüntethető meg. Prof. dr. Holló Gábor, a Szemészeti Központ szemorvosa, glaukómaspecialistája a leggyakoribb tévhiteket oszlatja el az állapottal kapcsolatban.

Tényleg hályog alakul ki a szemen?

A zöld hályog elnevezés igencsak megtévesztő, ugyanis ekkor nem alakul ki hályog a szemen, és nem is jár a szemlencse elhomályosodásával. A glaukóma során ugyanis az idegrostok/idegsejtek pusztulnak, nem pedig egy oda nem illő képlet alakul ki, melyet műtéti úton el lehetne távolítani.

GettyImages-1272404891

Mindig a szemnyomás emelkedésével jár a zöld hályog?

A glaukómának számos formája van, így a glaukóma (zöld hályog) összefoglaló név, ami több különböző betegségformát takar. Valóban gyakoriak a szemnyomás emelkedésével járó glaukómatípusok, ám néhány zöldhályog-típusban a szemnyomás nem emelkedik meg. Például glaukómás károsodást válthat ki a szem kóros vérellátási zavara, ilyenkor a szemnyomás gyakran a szokásos normális tartományon belül marad.

Emelkedett szemnyomás esetén biztosan kialakul a zöld hályog?

- A szemnyomás mérsékelt emelkedése esetén (egyéb eltérések nélkül) glaukómás károsodás legtöbbször nem alakul ki, ám ezt előre nem lehet tudni. Az ilyen esetekben a rendszeres ellenőrzés indokolt akkor is, ha kialakult glaukómát nem látunk. A szemnyomás emelkedése egyéb glaukómairányú kockázati tényezőkkel együtt már mindenképpen kezelést igényel - mondja prof. dr. Holló Gábor, a Szemészeti Központ szemorvosa, glaukómaspecialistája.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Hasonlóképpen, a szemnyomás nagymérvű emelkedése még akkor is kezelést tesz szükségessé, ha glaukómás károsodás az észlelés idejében még nem áll fenn. Ne feledjük azonban, hogy normális szemnyomás mellett is kialakulhat a zöld hályog.

A zöld hályognak mindig vannak tünetei?

Sajnos nem. Ez egy igen gyakori és veszélyes tévhit. A glaukóma legtöbb típusa kezdetben nem okoz figyelemfelhívó tüneteket, ez igaz a nyitott és krónikusan zárt csarnokzugú glaukómák többségére. A panaszok lassan, fokozatosan alakulnak ki, így az érintett csak akkor veszi észre, hogy baj van, amikor már a látása jelentősen károsodott. Mivel a már kialakult látáskárosodás nem fordítható vissza, panaszmentes állapotban is szükség van rendszeres glaukómairányú időszakos vizsgálatokra. Különösen azoknak fontos ez, akik hajlamosak a zöld hályogra, azaz ilyen irányú kockázati tényezőik vannak, például akiknek családjában előfordult már glaukóma, akik rövidlátók, negyvenévesnél idősebbek, illetve akiknek magasabb a szemnyomásuk.

GettyImages-179794706

Fontos tudni, hogy a glaukómás látásromlás nem is középen, az éles látás helyén keletkezik, hanem a látótér oldalán vagy a középpont melletti részeken, és csak súlyosabb esetben terjed át középre. Emiatt a beteg nem veszi korai állapotban észre a problémát, így ha nem jár időszakos szemészeti vizsgálatra, és emiatt betegsége nem derül ki időben, állapota kezelés hiányában egyre csak romlik. Sajnos a már kialakult látásromlást visszafordítani már nem lehet. Vagyis az illető olyan stádiumú látásromlással kell, hogy éljen, amilyen állapotban megkezdődött a hatékony terápia.

Csak az időseket érinti a zöld hályog?

A zöld hályog bármely korosztályt érintheti, sőt akár csecsemőkorban is előfordulhat, ezt hívják veleszületett glaukómának, sőt kiválthatja egyéb betegség vagy sérülés is, ami már a másodlagos glaukómák csoportjába tartozik. Ám a leggyakoribb típusok valóban negyvenéves kor felett fordulnak elő. Az idősödéssel a gyakoriság meredeken növekszik, és nyolcvanéves kor körül már minden tizedik személynek van glaukómája! 

10 étel, ami jót tesz a szemnek

Bizonyos ételek antioxidánsaik, karotinoidjaik, zsírsavaik és luteintartalmuk révén védik a retinát, és támogatják a látószerv egészségét.

Csökkentik a gyulladást, és védik a retinát: 10 étel, ami jót tesz a szemnek

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük