Megelőzhető lenne az évente 75 ezer magyart érintő szembetegség - A szürke hályog nagyon lerontja az életminőséget

Az olvasást, a vezetést és a mindennapi életet is megnehezíti a szürke hályog, ami a közhiedelemmel ellentétben nem csak az idősek betegsége.

GettyImages-155395181
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szürke hályog a leggyakoribb szembetegség a világon. Nem fáj, mégis nagymértékben képes rontani az életminőséget, hisz lassan, de biztosan tönkreteszi a látást. 

Sokan mégis félnek megműttetni a szemet, hiszen az esetleges komplikációktól tartva nem merik kockáztatni a látásukat. A mai modern technológiának hála már nem kell ettől tartani, és egy tízperces rutinműtéttel megoldódhatnak a gondok. A módszerről dr. Nagymihály Attila, a Budai Szemészeti Központ intézetvezető főorvosa beszélt.

Mi az a szürke hályog?

A szemnek ez a fajta megbetegedése népbetegségnek számít. A világon szürkehályog-műtétből végeznek a legtöbbet, évente több mint 18 milliót. Magyarországon ez a szám évi 70-75 ezer. A szemen lévő szürke hályog a szemlencse elhomályosodását, elszürkülését jelenti, olyan ez, mintha folyamatosan egy koszos, párás üvegen keresztül szemlélné a beteg a világot, egyre kevésbé látja kontrasztosnak a színeket, akár teljesen el is szűkülhet a körülötte lévő világ.

GettyImages-1218632324
Fotó: MriduL Panda / Getty Images Hungary

A látásromlás a betegség előrehaladtával egyre fokozódik, és ennek következtében romlik az életminőség, csökken a komfortérzet, bizonyos tevékenységeknél, mint például a vezetés, csökken a biztonságérzet, az olvasás pedig egyre nehézkesebb. 

Megelőzhető a szürke hályog

A szürke hályog kialakulása ellen akkor lehet a legtöbbet tenni, ha folyamatosan ügyel valaki a szeme védelmére. A megelőzés egyik legfontosabb része, hogy - egy boltban vásárolt, jó minőségű napszemüveggel vagy szalmakalappal - megfelelően óvva legyen a szem a napsugárzástól. Erről azonban sokan hajlamosak megfeledkezni, pedig gyerekek és felnőttek esetében is ez a leghatékonyabb preventív módszer.

GettyImages-1157972284
Fotó: bojanstory / Getty Images Hungary

Kutatások szerint ugyanis a szürke hályog megjelenését a káros ultraibolya sugarak is okozhatják. Ugyanakkor kialakulásában szerepet játszhat a dohányzás és a cukorbetegség is. Az tévhit, hogy a szürke hályog csak az idősebb korosztályt érinti, a betegség tünetei már akár 40-50 éves életkorban is jelentkezhetnek. 

Mi a legbiztosabb módszer, ha már kialakult a szürke hályog?

Szürke hályog kialakulása esetén a látás nem korrigálható hosszú távon szemüveggel, egyetlen tartós megoldást a műlencseműtét jelenthet. A betegség diagnosztizálása után sokan hezitálnak, hogy várjanak-e a műtéttel. Ez természetes, hiszen mindenki tart egy operációtól.

A cikk az ajánló után folytatódik

- Minden esetben a szemorvossal kell konzultálni, mivel minden szem saját paraméterekkel rendelkezik. Abban az esetben azonban, ha a szemorvos nem látja indokoltnak a műtét halogatását, érdemes minél előbb belevágni a kezelésbe. A beavatkozás során az elszürkült szemlencsét egy speciális műlencsével helyettesítjük, amely lehet egyfókuszú, ami csak távolra biztosít jó látást, illetve lehet többfókuszú, ami tökéletes látást biztosít közelre és távolra egyaránt - mondja dr. Nagymihály Attila.

Miért nem érdemes halogatni a beavatkozást?

  • Rögtön javul az életminőség: a betegek visszanyerik a látásélességüket, ezáltal minőségibb időt tudnak tölteni a családjukkal, megszűnnek az aktív élet korlátai, szemüveg nélkül sportolhatnak, és ha többfókuszú lencsét választanak, akkor az olvasószemüvegtől is megszabadulhatnak.
  • Fiatalabb korban biztonságosabb: a hiedelemmel ellentétben a mai modern sebészeti eljárásnál már nem kell megvárni, hogy a szürke hályog “megérjen”, és megkeményítse a szemlencsét, mivel ez megnehezíti az szemlencse eltávolítását, és növeli a műtéti kockázatok kialakulásának lehetőségét. Ezenkívül ugyanúgy, mint minden más műtétnél, minél fiatalabb a szervezet, annál könnyebben regenerálódik egy beavatkozás után, és annál kisebb a szövődmények felmerülésének az esélye.
  • Eredményes: a műtét a legnagyobb biztonsággal és a legsikeresebben végzett beavatkozás. Az operáció csupán apró kellemetlenséggel jár, és mindössze tíz percig tart. Nincs altatás, a beavatkozás után saját lábán távozhat a páciens, és néhány nap múlva ugyanúgy végezhet minden tevékenységet, mint a kezelés előtt.

A pupilla alakja is jelezhet súlyos betegséget - Nem mindig a szemfehérjén keresendő a baj

A szemfehérjén történő változások jobban kiütköznek, mint a pupilla alakjának módosulásai, pedig azok is súlyos betegségeket jelezhetnek.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük