Így hat a szemre az elhízás: durván befolyásolja a működését a súlytöbblet

Az elhízás számos egészségügyi probléma mellett a szembetegségek kialakulásához is vezethet.

elhizas-szem1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az elhízottak aránya jelenleg Európában a felnőtt lakosság körében Magyarországon a legmagasabb, a legfrissebb adatok szerint a felnőttek közel 30%-a túlsúlyos.

A többletsúly sok betegség szempontjából jelent kockázatot, többek közt a szem egészségére, a látásra is negatív hatással van - hívja fel a figyelmet dr. Nagymihály Attila, a Budai Szemészeti Központ intézetvezető főorvosa.

Az elhízás számlájára sok betegség írható fel

Köztudott, hogy a túlsúly összefüggésben áll a szív- és érrendszeri betegségek - a magas vérnyomás, a szívinfarktus és a stroke -, a 2-es típusú cukorbetegség, többféle daganatos megbetegedés és ízületi kórkép kialakulásával, de okozhat légzésproblémákat, epekövességet és depressziót is. A szív- és érrendszeri problémákra speciális vérellátása miatt különösen érzékeny a szem, így az ezekből fakadó csökkent vérellátás komoly, maradandó károsodásokat okozhat a retina területén, mely a látásért felelős. 

elhizas-szem3
Fotó: gpointstudio / Getty Images Hungary

Az elmúlt években egyre több alkalommal bizonyítást nyert, hogy a magas testtömegindex, vagyis a BMI szoros kapcsolatban áll a szem egyes betegségeivel. Túlsúly esetén fokozott a diabéteszes retinopátia - a szem látóhártyájának betegsége -, az életkorral összefüggő makuladegeneráció - szemfenéki meszesedés - és a glaukóma - zöldhályog - kialakulásának kockázata. Egyéb állapotok, mint a szemhéjsüllyedés, a retina ereinek elzáródása és szűkülete, a látásvesztést okozó stroke és pajzsmirigy okozta szembetegségek szintén kapcsolódhatnak az elhízáshoz - mondja dr. Nagymihály Attila. Természetesen ezek a betegségek nem kizárólag a túlsúlyos embereket érintik, de az elhízás bizonyítottan növeli ezek kockázatát.

Sokat lehet tenni a szem egészségéért

A fizikai aktivitás, a helyes, kiegyensúlyozott táplálkozás képes csökkenteni a BMI-t, ezáltal javítva az általános egészséget, különösen a vérkeringést, így segít megőrizni a szem egészségét. Az étkezési ajánlások és a mozgás beiktatása mellett érdemes ügyelni a megfelelő mennyiségű tápanyagok, vitaminok bevitelére is.

elhizas-szem2
Fotó: Digital Vision / Getty Images Hungary

A szemnek két legfontosabb tápanyaga a lutein és a zeaxantin, mindegyik jelentős antioxidáns tulajdonságokkal bír, de ezek mellett a C-vitamin, az E-vitamin, a cink, az ómega-3 mind jót tesznek a szemnek a szakorvos szerint. Ezeket akkor is érdemes tudatosan alkalmazni, ha nincs szó elhízásról, ugyanis sok normál testalkatú ember is küzdhet a hiányukkal. A kiegyensúlyozott étrend pozitív hatására manapság gyakran felhívják a figyelmet, nem lehet azonban elégszer hangsúlyozni a vitaminok és nyomelemek fontosságát, melyek többek között a szem egészségét is segítenek megőrizni.

A kivizsgálás is nagyon fontos

Bár a magas vérnyomás okozta elváltozások csak ritkán vezetnek jelentős látásromláshoz, érdemes a tüneteket az első jelektől komolyan venni, és a teljes kivizsgálás érdekében szemész szakorvoshoz is fordulni. Látáspanaszok általában az előrehaladott stádiumokban és a komplikációk megjelenésekor tapasztalhatók, de akinek ismert magasvérnyomás-betegsége van, függetlenül attól, hogy van-e szembetegsége, félévente-évente ajánlott felkeresni a szemészeti szakrendelést.

A cikk az ajánló után folytatódik

A szemészetre azoknak is érdemes bejelentkezni, akik jelenleg nem tapasztalnak látásproblémákat, viszont BMI-jük alapján az elhízott vagy túlsúlyos kategóriába tartoznak. Előfordulhat, hogy az erek, a retina vagy az írisz nem megfelelő állapotú a súlytöbblet okozta fokozott terhelés miatt, ezeket pedig csak szakképzett orvos tudja felmérni műszerek segítségével.

Csökkentik a gyulladást, és védik a retinát: 10 étel, ami jót tesz a szemnek

Tudatos táplálkozással sokat javulhat a szem egészsége.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük