Szemszárazságot autoimmun betegség is okozhat - Ezek a Sjögren-szindróma tünetei
Ha tartósan fennáll a szemszárazság, nem árt utánajárni a probléma hátterének, mert autoimmun betegség is állhat mögötte.

szemszárazság oka autoimmun betegség
beauty and style
Top olvasott cikkek

Aki órákig a monitor előtt ülve dolgozik, annak könnyen kiszárad a szeme, mert ritkábban pislog. Azonban ha a szemszárazság tartósan fennáll, és bőséges folyadékfogyasztás, szemcsepp használata mellett sem enyhülnek a panaszok, akkor orvoshoz kell fordulni, mert akár autoimmun betegség jele is lehet.

A probléma okáról és kezeléséről dr. Kádár János immunológus, az Immunközpont orvosa beszél.

A szemszárazság veszélyei

A szemeket borító vékony könnyrétegre szükség van ahhoz, hogy ne alakuljon ki szemszárazság. Jelenléte azért is fontos, mert a könnyfilm segítségével lehet megszabadulni a szembe került idegentestektől, és védelmet nyújt a bakteriális és vírusos eredetű fertőzésekkel szemben is. A könnytermelés csökkenése tehát nem pusztán kellemetlen, de jelentősen megnöveli a különböző szembetegségek kockázatát is.

szemszárazság műkönny
Fotó: Martinan / Getty Images Hungary

Milyen okokból száradhat ki a szem?

  • A szemszárazság főleg negyven év felett fordul elő, gyakorisága a változókorral járó hormonális hatások következtében nők körében magasabb. 
  • Fiatalabbaknál a panaszokat elsősorban az életmódból fakadó tényezők okozzák: a számítógép vagy televízió előtt ülve ritkábban pislognak, ezáltal a könnyfilm nem pótlódik megfelelő ütemben, ami szemszárazságot okoz. 
  • A túl száraz szobalevegő, dohányfüst, légkondicionáló, bizonyos gyógyszerek szedése és a kontaktlencse-használat egyaránt hozzájárulhat a tünetek jelentkezéséhez.

Autoimmun betegség tünete is lehet

A Sjögren-szindróma viszonylag gyakori betegség, közel minden századik embert érinti, elsősorban nők körében fordul elő.

szemszárazság szindróma tünete
Fotó: Jose Luis Pelaez Inc / Getty Images Hungary

A Sjögren-szindróma tünetei

  • Szemszárazság, 
  • csökkent nyáltermelődés miatt jelentkező szájszárazság,
  • ízületi fájdalom vagy gyulladás, 
  • fáradékonyság, esetleg hőemelkedés.

A kiváltó ok kezelése

A Sjögren-szindróma diagnózisát nehezíti, hogy a betegség tünetei évek alatt, akár nagyobb időeltéréssel is megjelenhetnek. Jellemző, hogy a tünetek bizonyos időnként erősödnek, majd átmeneti javulás figyelhető meg, amit rendszerint ismételt állapotromlás követ. A kivizsgálást nem szabad halogatni, mert a betegség kezeletlen esetben a nyálmirigyek teljes sorvadásával járhat.

Akinek panaszai vannak, a tünetek fellángolásának ideje alatt forduljon immunológushoz. A kivizsgálás során vérvizsgálat és a könny- és nyáltermelés működésének ellenőrzése történik. A diagnózist követően a kezelés elsődleges célja a gyulladás mérséklése. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

- A Sjögren-szindróma jelenleg nem gyógyítható, de kontrollálható betegség. A megfelelő gyógyszerekkel, hosszú távon alkalmazott immunmoduláns hatóanyagú készítményekkel az állapotromlás kivédhető, és a szem- és szájszárazság kellemetlen tünetei is enyhíthetők.

10 étel, ami jót tesz a szemnek

Bizonyos ételek ugyanis többek közt antioxidánsaik, karotinoidjaik, zsírsavaik és luteintartalmuk révén védik a retinát, és támogatják a látószerv egészségét.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük