Szemszárazságot autoimmun betegség is okozhat - Ezek a Sjögren-szindróma tünetei
Ha tartósan fennáll a szemszárazság, nem árt utánajárni a probléma hátterének, mert autoimmun betegség is állhat mögötte.

szemszárazság oka autoimmun betegség
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Aki órákig a monitor előtt ülve dolgozik, annak könnyen kiszárad a szeme, mert ritkábban pislog. Azonban ha a szemszárazság tartósan fennáll, és bőséges folyadékfogyasztás, szemcsepp használata mellett sem enyhülnek a panaszok, akkor orvoshoz kell fordulni, mert akár autoimmun betegség jele is lehet.

A probléma okáról és kezeléséről dr. Kádár János immunológus, az Immunközpont orvosa beszél.

A szemszárazság veszélyei

A szemeket borító vékony könnyrétegre szükség van ahhoz, hogy ne alakuljon ki szemszárazság. Jelenléte azért is fontos, mert a könnyfilm segítségével lehet megszabadulni a szembe került idegentestektől, és védelmet nyújt a bakteriális és vírusos eredetű fertőzésekkel szemben is. A könnytermelés csökkenése tehát nem pusztán kellemetlen, de jelentősen megnöveli a különböző szembetegségek kockázatát is.

szemszárazság műkönny
Fotó: Martinan / Getty Images Hungary

Milyen okokból száradhat ki a szem?

  • A szemszárazság főleg negyven év felett fordul elő, gyakorisága a változókorral járó hormonális hatások következtében nők körében magasabb. 
  • Fiatalabbaknál a panaszokat elsősorban az életmódból fakadó tényezők okozzák: a számítógép vagy televízió előtt ülve ritkábban pislognak, ezáltal a könnyfilm nem pótlódik megfelelő ütemben, ami szemszárazságot okoz. 
  • A túl száraz szobalevegő, dohányfüst, légkondicionáló, bizonyos gyógyszerek szedése és a kontaktlencse-használat egyaránt hozzájárulhat a tünetek jelentkezéséhez.

Autoimmun betegség tünete is lehet

A Sjögren-szindróma viszonylag gyakori betegség, közel minden századik embert érinti, elsősorban nők körében fordul elő.

szemszárazság szindróma tünete
Fotó: Jose Luis Pelaez Inc / Getty Images Hungary

A Sjögren-szindróma tünetei

  • Szemszárazság, 
  • csökkent nyáltermelődés miatt jelentkező szájszárazság,
  • ízületi fájdalom vagy gyulladás, 
  • fáradékonyság, esetleg hőemelkedés.

A kiváltó ok kezelése

A Sjögren-szindróma diagnózisát nehezíti, hogy a betegség tünetei évek alatt, akár nagyobb időeltéréssel is megjelenhetnek. Jellemző, hogy a tünetek bizonyos időnként erősödnek, majd átmeneti javulás figyelhető meg, amit rendszerint ismételt állapotromlás követ. A kivizsgálást nem szabad halogatni, mert a betegség kezeletlen esetben a nyálmirigyek teljes sorvadásával járhat.

Akinek panaszai vannak, a tünetek fellángolásának ideje alatt forduljon immunológushoz. A kivizsgálás során vérvizsgálat és a könny- és nyáltermelés működésének ellenőrzése történik. A diagnózist követően a kezelés elsődleges célja a gyulladás mérséklése. 

A cikk az ajánló után folytatódik

- A Sjögren-szindróma jelenleg nem gyógyítható, de kontrollálható betegség. A megfelelő gyógyszerekkel, hosszú távon alkalmazott immunmoduláns hatóanyagú készítményekkel az állapotromlás kivédhető, és a szem- és szájszárazság kellemetlen tünetei is enyhíthetők.

10 étel, ami jót tesz a szemnek

Bizonyos ételek ugyanis többek közt antioxidánsaik, karotinoidjaik, zsírsavaik és luteintartalmuk révén védik a retinát, és támogatják a látószerv egészségét.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük