A vízvisszatartás miatt akár 4 kilót is fel lehet szedni egyetlen nap alatt, ami mind a szervezetben feleslegesen raktározott pangó víz tömege.
Bizonyos ételek, különösen a magas szénhidrát- és sótartalmúak fokozzák ezt a vízvisszatartást, így fogyasztásukat érdemes mérsékelni.
Vízvisszatartó ételek
Amikor megtörténik a folyadékretencióként is ismert folyamat, bedagadhatnak a lábak, a has is felpuffadhat. Számos ok állhat a hátterében, akár a hormonális egyensúly felborulása, az inaktív, mozgásszegény életmód, a gyógyszerek is hathatnak így a szervezetre, de a nem megfelelő élelmiszerek fogyasztása is kiválthatja. A túl sok só bizonyítottan nagyjából 1,5 liter szövetek közti folyadék visszatartását okozza, az előrecsomagolt, feldolgozott élelmiszerek fogyasztásával pedig könnyen át lehet lépni a napi ajánlott maximális mennyiséget, ami 5 gramm.

A konzervek, köztük a konzervhalak magas nátriumtartalmuk miatt vízvisszatartást okozhatnak. Általában füstöléssel, sózással tartósítják, érdemes helyette a friss, vagy mirelit változatot választani.
Fotó: Claudia Totir / Getty Images Hungary

A felvágottak szintén bővelkednek nátriumban, így csak mértékkel javasolt fogyasztani belőlük. Vásárláskor érdemes megnézni a termék hústartalmát, ami ideális esetben legalább 80%-os, és mindenképpen előnyös, ha mesterséges tartósítószerektől, ízfokozóktól mentes.

Még a tejtermékek, köztük a sajt is felesleges vízraktározásra ösztönözheti a szervezetet nátriumtartalma miatt. Emellett az idő múlásával az emésztőrendszerben egyre csökken a tejcukor feldolgozásáért felelős enzim is, ami szintén puffadást eredményezhet egyeseknél.

A konzervzöldségek is gyakran igen magas sótartalommal bírnak, így azokból is csak alkalomadtán ajánlott fogyasztani. Legtöbbjüket nátriummal és egyéb tartósítószerekkel kezelik, amik felboríthatják a szervezet vízháztartását.

Az előrecsomagolt készételek és a mirelitek szintén bővelkednek sóban, érdemes ellenőrizni a csomagolásukon a pontos mértékét. Gyakori fogyasztásuktól bekövetkezhet a felvizesedés, helyettük érdemes otthon, friss alapanyagokból elkészíteni a fogásokat.
Fotó: mtreasure / Getty Images Hungary

A péksütemények amellett, hogy gyorsan felszívódó szénhidrátokból állnak, így nem nyújtanak hosszan tartó jóllakottságérzetet, még vízvisszatartást is előidézhetnek. Ezek feldolgozott élelmiszerek, amik nem ritkán túl sok sót tartalmaznak.
Fotó: Nikolai Meshchaninov / Getty Images Hungary

A chips már egy másik kategóriába, az ultrafeldolgozott élelmiszerek közé tartozik. Ezeknek az ételeknek mesterségesen megváltoztatták az energiasűrűségét, fogyasztásuk túlevést generálhat, ami anyagcserezavarokhoz vezet és felborítja a szervezet nátriumegyensúlyát is.

Bármilyen meglepő, még a savanyított ételek, köztük a probiotikumokban bővelkedő savanyúkáposzta is okozhat vízvisszatartást. Ezek a fermentált ételek is magas nátriumtartalommal rendelkeznek, túlzott fogyasztásuk puffadást és vizesedést okozhat.
Fotó: Cultura RM Exclusive/BRETT STEVE / Getty Images Hungary
(Képek forrása: Getty Images Hungary)
Prémium vitaminok szerves forrásából
Fedezd fel a BioTechUSA új, prémium étrendkiegészítőit, melyeket a természet által inspirált hatóanyagok gondos válogatásával alkottunk meg a szervezetünk optimális működésének támogatására. A funkcionális termékek tökéletesen kiegészítik egymást, így teljeskörű megoldást nyújtanak a legmagasabb szintű napi rutinhoz.
Promóció