Az orvos ezeket a zöldségeket és gyümölcsöket ajánlja ősszel, vírusok ellen
Tippek, hogyan lehet felkészíteni az immunrendszert télre, és hogyan lehet finom ízekkel feltöltődni.

őszi vitaminraktározás
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ahogy közeledik a tél, úgy csökken az energiatartalék, ezért is kell kihasználni az ősz adta lehetőségeket.

Ősszel még a természet bőkezűen ellát vitamindús zöldségekkel és gyümölcsökkel, amelyek felturbózhatják az étrendet, hogy a szervezet készen álljon a vírusok elleni harcra.

Az immunrendszer megerősítése

Dr. Somogyi Katalin, a hévízi NaturMed Hotel Carbona főorvosa emlékeztet rá, hogy az immunrendszer erősítésével részben megelőzhetők vagy elkerülhetők a különböző betegségek. Az egyik legfontosabb, ami ellenállóbbá képes tenni, a C-vitamin. Lényeges szerepet játszik a légúti fertőzések megelőzésében és a kollagéntermelésben, amely a test elsődleges védvonalát, a bőrt táplálja.

C-vitamin
Fotó: Mindstyle / Getty Images Hungary

Fontos mindemellett az A-, B-, D- és E-vitaminok, továbbá különböző ásványi anyagok folyamatos pótlása is. Az utóbbiak közül feltétlenül oda kell figyelni a magnézium-, nátrium-, kálium- és szelénbevitelre, hisz ezek az elemek javítják az ellenálló képességet és közérzetet.

Sok szezonális zöldség igazi vitaminbomba

Ősszel sokféle szezonális zöldség és gyümölcs közül lehet válogatni, amelyeket nyersen vagy sütve-főzve egyaránt el lehet fogyasztani. Télire akár befőzve vagy fagyasztóban is el lehet raktározni a vitamindús ételeket. Mindenekelőtt érdemes körbenézni a piacon vagy a kertben, gyümölcsösben, mert ott is biztosan akad olyan finomság, ami tele van vitaminnal.

A szakértő olyan vitamindús zöldséget ajánl, mint a cékla, amelyet sütve vagy reszelve, salátaként is érdemes fogyasztani. Vagy a fekete retek, ami tele van C-, B-vitaminnal, vassal, kalciummal, káliummal és magnéziummal, ezért ajánlott megfázás esetén.

cékla
Fotó: fcafotodigital / Getty Images Hungary

A padlizsánnal késő őszig lehet tervezni. C-vitaminban gazdag, ezért antibakteriális, antivirális hatású, és változatosan elkészíthető, akár sütve, akár krém formájában. A kelbimbó szezonja késő ősszel kezdődik. Amellett, hogy többféle vitamint, rostot, kalciumot, vasat tartalmaz, sokoldalúan lehet felhasználni. Közkedvelt egytálétel például a rakott kelbimbó, de köretként vagy salátában is kiváló.

Az ősz persze nem telhet el sütőtök nélkül sem, amely a magas A-vitamin- és béta-karotin-tartalma miatt ideális tápanyagforrás. Készülhet belőle leves, püré, de meg is lehet sütni. A gomba is változatosan felhasználható: levesnek, rakott ételnek, grillezve, rántva egyaránt kiváló, és a B1-vitamin-szükségletet is részben fedezi. Ráadásul szárítva sokáig eláll.

Hazai gyümölcsök fogyasztása

Szeptembertől novemberig gyümölcsökben sincs hiány. A szőlő az egyik legalapvetőbb őszi gyümölcs, amely nemcsak rostokban gazdag, de gyulladásgátló hatással is bír. Kiegészítője vagy alapanyaga lehet főételeknek, salátáknak vagy süteményeknek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Tiszta tér, tiszta lélegzet

Az Ambiance Provenacle fertőtlenítő és frissítő hatású keverék 100% tiszta és természetes, bevizsgált kemotípusú illóolajokból készült. Összetevőinek, a kakukkfűnek, a levendulának és a rozmaringnak köszönhetően semlegesíti a teret, valamint baktérium- és vírusölő hatással bír, ami a téli időszakban kifejezetten hasznos, de az év más szakaszaiban is hatékony segítség lehet. Ajánlott mindenkinek, aki felfrissülésre vagy épp a levegő megtisztítására vágyik.

Tudj meg róla többet!

Promóció

Az alma gyakorlatilag tavaszig eláll, ezért ősszel és télen is része lehet az étrendnek. A többek közt E- és P-vitamint tartalmazó birsnek is vannak kedvező tulajdonságai: hűvös helyen sokáig tárolható, és megsütve vagy kompótként is fogyasztható.

A dió sem maradhat el az őszi asztalról. Sok benne az A-, E- és B-vitamin, valamint a magnézium, kálium, fluor és szelén. Magában is lehet rágcsálni, de salátára szórva vagy sütemény alapanyagaként is használható. A frissen facsart zöldség- és gyümölcslevek vitamin- és fitonutriens-tartalmukkal támogatják az immunrendszert.

Szabadidőben, akár kirándulások folyamán érdemes betakarítani az őszi erdő terméseit: csipkebogyót, somot vagy kökényt. Ezek rendkívül hasznos vitaminforrások, és többféleképpen fel lehet őket dolgozni. A magas C-vitamin-tartalmú, A-, B- és K-vitaminban gazdag csipkebogyóból tea vagy lekvár készíthető.

csipkebogyó tea
Fotó: Pannonia / Getty Images Hungary

A csipkebogyótea elkészítéséhez a termést 1-2 órán át langyos vízben kell áztatni, így a C-vitamin biztosan nem bomlik le. A som és a kökény szintén alkalmas lekvár főzésére, akár vegyíteni is lehet. Számos gyümölcsből leves is főzhető: az alma, a körte vagy a birs remekül kiegészítik egymást, a levest pedig fahéjjal, gyömbérrel, szegfűszeggel fűszerezve, mézzel édesítve lehet pikánssá varázsolni.

Pótolják a B-vitamint a szervezetben: 10 finom étel, ami az idegrendszert is védi

A vitaminok elsődleges forrásai a húsételek, de némi tudatossággal a vegetáriánus étrendben is jól pótolhatók.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük