Az ételek helyes tárolása és gondos elkészítése kulcsfontosságú az élelmiszerbiztonság szempontjából. A leghétköznapibb táplálék is komoly kellemetlenségeket tud okozni, ha elszaporodnak benne a kórokozók.
Akadnak azonban olyan fogások, amelyek különösen veszélyesek, rendkívüli odafigyelésre van szükség ahhoz, hogy egészségkárosodás nélkül fogyaszthassák őket a kalandvágyók.
Veszélyes ételek
Rohasztott cápahús, fulladás kockázatával járó polipkarok - a világ egyes pontjain nekünk meglehetősen furcsának tűnő fogásokat is fogyasztanak a helyiek és a bevállalósabb turisták. Ám nem csak a különlegesebb ételek lehetnek veszélyesek.

A gömbhal, helyi nevén fugu, kedvelt étel Japánban, ám ha nem megfelelően készítik el, légzésleállás miatti halálhoz is vezethet a fogyasztása. Az állat szervezetében ugyanis tetrododotoxin nevű idegméreg található. Egyetlen hal harminc ember megölésére elegendő mérget tartalmaz.
Fotó: Photography by ZhangXun / Getty Images Hungary

Az ackee-fa gyümölcse Jamaicában különösen népszerű, szappan és orvosság is készül belőle. Az éretlen gyümölcs hipoglicin nevű mérget tartalmaz, így meg kell várni, amíg a fán magától szétnyílik. A mag is mérgező, súlyos hányást okozhat, kómához és halálhoz is vezethet a fogyasztása.
Fotó: Getty Images Hungary

A sannakji egy koreai fogás, amelyhez a még élő polip karjait levágják, és úgy szolgálják fel, hogy azok még mindig mozognak. Az étel fogyasztásakor magas a fulladás veszélye, alaposan meg kell rágni a falatokat, hogy ezt elkerülje az ember.
Fotó: Getty Images Hungary

A hákarl tradicionális izlandi étel, amely 3-5 hónapig szárított, érlelt grönlandi cápahús. A hosszas elkészítésre az állat húsában található méreganyagok semlegesítéséhez van szükség, nyersen, illetve nem megfelelően előállítva a csemege súlyos mérgezést okozhat.
Fotó: photo by Pam Susemiehl / Getty Images Hungary

A Délkelet-Ázsiában őshonos kepayang fa focilabda méretű, mérgező gyümölcsöt terem, amely fermentálást követően fogyasztható. A mag, illetve a nyers, kezeletlen gyümölcs halálos mérget, hidrogén-cianidot tartalmaz.
Fotó: Eko Budi Utomo / Getty Images Hungary

Aki Szardínia szigetén jár, megkóstolhatja a helyi specialitást, a Casu Marzu nevű sajtot - feltéve, hogy van gyomra hozzá. A világ legveszélyesebbnek tartott sajtja juhtejből készül, krémes állagát pedig a benne lakmározó lárváknak köszönheti. A helyiek szerint a fogyasztása akkor már nem biztonságos, ha a férgek elpusztultak benne.
Fotó: Redaco / Getty Images Hungary

A tápiókából készül puding, chips, használják süteményekhez, gyümölcslevekhez is. A gyökerében és a levelében bizonyos körülmények hatására hidrogén-cianid termelődhet, így a mérgezés megelőzése érdekében fontos, hogy a további feldolgozás előtt alaposan megfőzzék.
Fotó: Getty Images Hungary

A fekete bodza egész Európában, így Magyarországon is elterjedt. Zöld hajtásait el kell távolítani, mert potenciálisan veszélyes méreganyagokat tartalmaznak. Az éretlen termés erőteljes gyomorpanaszokat, hányingert, hányást okozhat. Itthon is nő a fekete bodzára nagyon hasonlító, ám annál toxikusabb, kellemetlen szagú, lágyszárú gyalogbodza, amit fontos elkerülni.
Fotó: Getty Images Hungary
(A kiemelt képen fermentált cápahús látható. Képek forrása: Getty Images Hungary.)