A sárgabarack magja tényleg mérgező lehet: már pár szemtől veszélyes cián-hidrogén termelődik
Valószínűleg nincs ember a földön, aki ne próbálta volna kiszárítani a sárgabarack magját, feltörni, majd megenni a belsejét - de azt tudtad, hogy egyáltalán nem mindegy, mennyit eszel belőle?

GettyImages-822933622
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A rózsafélék díszes családjába tartozó sárgabarack az egyik legzamatosabb nyári gyümölcs. Magas rosttartalma miatt híres emésztést serkentő hatásáról, emellett béta-karotin- és antioxidáns-tartalma is támogatja az egészséget. De nem csak a gyümölcs húsát lehet megenni.

Sokan régóta ismerik, hogy a kiszárított barack magjának a belseje szintén ropogós finomságot rejt, ám azzal már kevesebben vannak tisztában, hogy ez a pici magocska amigdalint tartalmaz.

A barackmag hatása

A barackmag belseje tehát tele van amigdalinnal, aminek pontos mennyisége a termőhelyének milyenségétől függ. A Nébih közleménye szerint az elmúlt években egyre magasabb ciántartalmúglikozid-szintet mértek a gyümölcs magjában. 

GettyImages-1254350263

Önmagában nem lenne veszélyes ez az anyag, ám elfogyasztva a szervezetben cianid, vagy más néven cián-hidrogén szabadul fel, ami a legveszélyesebb mérgező vegyületek egyike. 

Egykor az amigdalinnal kapcsolatban kutatásokat is végeztek, mert azt hitték, hogy kulcsszereppel bírhat a rákgyógyításban, ám mérgező tulajdonságai miatt végül elvetették a további kísérleteket. Érdekesség, hogy ennek ellenére még mindig forgalomban vannak rákellenes hatását hirdető laetrinkészítmények, amik a B-17 név alatt is megtalálhatóak - ezek gyakorlatilag sárgabarack- vagy mandulamag-kivonatot tartalmaznak, hatásuk kétségbevonható.

A barackmag E-vitamin-tartalmát leszámítva különösebben nem nevezhető tápanyagban gazdag ropogtatnivalónak, azonban olaja a bőrre nézve jótékony hatással bír, gyulladáscsökkentő, hidratáló tulajdonságai miatt.

Mennyi magot szabad enni?

Ne csüggedjen az se, akinek kihagyhatatlan nyári csemegéje a szárított, feltört barackmag, hiszen nem kell teljesen száműzni a menüből. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság felnőtteknek naponta maximum 3 kisebb sárgabarackmag fogyasztását javasolják, ellenkező esetben mérgezéses tünetek jelentkezhetnek. Kisgyermekeknél már akár egyetlen szárított sárgabarackmag is megnövelheti a szervezet cián-hidrogén-szintjét, számukra maximum 60 milligramm, azaz körülbelül egy fél magnyi dózis lehet ártalmatlan.

A cikk az ajánló után folytatódik

A cián-hidrogén-mérgezés tünetei: erőteljes hányás, izzadás, szédülés, ájulás, fejfájás, hányinger, szapora légzés, magas pulzusszám, idegesség és gyengeség. Nagy adagban az amigdalin akár a szív, az agy és az idegek károsodásához, sőt súlyos esetben halálhoz is vezethet. Éppen ezért tényleg fogyaszd mindig körültekintően a magokat, és tartsd be a felső határt.

Így használd a diétában a sárgabarackot

A sárgabaracklekvár szinte állandó résztvevője az ünnepi asztaloknak, de a friss sárgabarack is legalább ilyen jól beilleszthető a nyári menübe.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük