A vese létfontosságú szerv, melynek fő feladatai a kiválasztás és a méregtelenítés, de részt vesz számos egyéb között a só- és vízháztartás, valamint a vérnyomás szabályozásában is. A nem megfelelő működése ezért súlyos szövődmények kialakulásához vezethet.
A kezeletlen cukorbetegség, a magas vérnyomás a leggyakoribb rizikófaktor a veseelégtelenség kialakulásában, de az alkoholfogyasztás, a dohányzás és a jelentős túlsúly is növeli a kockázatot. Ekkor az anyagcsere melléktermékei a vérben halmozódnak fel.
Diéta vesebetegek számára
A helyes étrend rendkívül fontos a szerv egészsége érdekében: genetikai hajlam esetén is érdemes odafigyelni a vesét támogató élelmiszerek bevitelére, szigorú diétával azonban a diagnosztizált betegek állapota is kordában tartható.
A vesefunkció javítását célzó diétát dietetikus segíthet kialakítani, aki fontos életmódtanácsokkal is elláthat, de általános szabályként ismert, hogy korlátozni szükséges a nátrium, a kálium, a foszfát és a fehérje bevitelét.

A spenót népszerű, vitamindús zöldségféle, ám vesebetegeknek nem javasolt sokszor fogyasztani, mivel már 100 gramm spenót is fedezné a napi káliumbevitel több mint negyedét. A zöld leveles zöldségek többségére igaz ez.
Fotó: rezkrr / Getty Images Hungary

Az avokádó egészséges zöldségféle, ám diagnosztizált vesebetegség esetén ugyancsak magas káliumtartalma miatt érdemes kerülni, vagy minimálisra szorítani a bevitelét. A kálium vesebetegség esetén hamar felhalmozódik, és szívpanaszokhoz vezethet.
Fotó: Viktoriia Bila / Getty Images Hungary

Sokszor kézenfekvő megoldásnak tűnhet a zöldségbevitelt konzervekből fedezni, hiszen így a szezonon túl is elérhetők a zöldségek. Vesebetegeknek azonban tiltólistásak, mivel rengeteg nátriumot tartalmaznak.
Fotó: Boarding1Now / Getty Images Hungary

A tejtermékek jó forrásai a fehérjének, emellett foszfát, nátrium és kálium is található bennük. Vesekárosodásnál a bevitt foszfát felhalmozódhat a vérben, és gyengébbé teszi a csontokat is, ezért nem javasolt sokat fogyasztani belőle.
Fotó: baibaz / Getty Images Hungary

A hüvelyesek nagy mennyiségben tartalmazzák a káliumot és a foszfátot, ezért szintén ki kell iktatni őket a szigorú diétából.
Fotó: Nicodape / Getty Images Hungary

A magas C-vitamin-bevitel sem javasolt vesebetegség esetén, így a citrusféléket is érdemes minimalizálni. A gyümölcsök ráadásul káliumban is gazdagok. Helyette jobb választás lehet az alma vagy a kompótok.
Fotó: leonori / Getty Images Hungary

A feldolgozott húsételeket is kerülni kell, mivel kiemelkedően magas a nátrium- és foszfáttartalmuk, emellett a húsok fehérjében is gazdagok. A telített zsír bevitelét is érdemes csökkenteni.
Fotó: Getty Images Hungary

A diófélék rendkívül egészségesek, tele vannak vitaminokkal és ásványi anyagokkal, krónikus vesebetegség idején azonban le kell csökkenteni bevitelüket a magas káliumtartalom miatt.
Fotó: margouillatphotos / Gettty Images Hungary

A savanyúságok páclevét sózzák, így az élelmiszerek nagy mennyiségű nátriumot tartalmaznak, ezért korlátozni kell a bevitelüket.
Fotó: Maryna Iaroshenko / Getty Images Hungary

A korpát tartalmazó teljes kiőrlésű pékáruk magas rosttartalmuk miatt kedveltek, ám jelentős foszfát- és káliumtartalmuk gondot jelenthet, különösen a súlyosabb stádiumú vesebetegek számára.
Fotó: Slawomir Fajer / Getty Images Hungary
(Borító- és ajánlókép: Getty Images Hungary.)