Több mint 96 ezer forint jár évente: milyen betegségekre igényelhető a támogatás?
Évente 96 600 forint személyi adókedvezmény jár különböző betegségek esetén.

laptop-papirok-tamogatas-igenylese-szamol
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Idén már több mint 96 ezer, egészen pontosan 96 600 forint összegű adókedvezmény igényelhető éves szinten a súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségek fennállása esetén, ám ebbe a gyakori egészségügyi problémák egy része is beletartozik.

A támogatás a mindenkori minimálbér 5%-ával egyenlő, ennek összege 2020-ban 161 000 forint, ezért az adókedvezmény havi 8050, illetve évi 96 600 forint adójóváírást jelent.

Adókedvezmény a betegségekre

A kedvezményt az adóköteles jövedelem adójából írják jóvá, melyet a betegség fennállásától lehet kérvényezni egészen a gyógyulásig. A kormányrendeletben hosszú lista szerepel azokról az egészségügyi problémákról, amelyek szakorvosi diagnózisa esetén adókedvezmény jár az ember részére. Érdemes élni a lehetőséggel, mivel egy betegség hatalmas többletkiadást róhat az emberre éves szinten, ez az összeg így is csak részben képes mérsékelni azokat.

A kedvezmény igényelhető rengetegféle betegségre, így számos egyéb között 1-es és 2-es típusú cukorbetegségre, laktózérzékenységre, cöliákiás gluténérzékenységre, de szív- és érrendszeri, emésztőrendszeri, autoimmun, mozgásszervi, valamint egyes hormonrendszeri betegségek esetén is.

A tavalyi évtől a Női Liga közbenjárásának köszönhetően jár a kedvezmény a különböző endometriózisos betegségek, emlő-, méhnyak-, petefészek-, prosztata- és hererákos megbetegedések esetén is. A rendelet mellékletében megnevezett betegségek teljes listája BNO-kóddal együtt a Jogtár oldalán található meg

A cikk az ajánló után folytatódik

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

Promóció

Az adókedvezmény a személyijövedelemadó-köteles jövedelemre igényelhető, saját betegségre. Ennek értelmében nem kérvényezheti az, akinek nincs adóköteles jövedelme, így nyugdíj, gyes és katás vállalkozás esetén sem jár. Gondozott családtag után nem vehető fel, és azt is fontos tudni, hogy több betegség egyidejű fennállása esetén is csak egyszer jár.

Az igénylés feltételei és módja

A támogatás öt évre visszamenőleg igényelhető, de szakorvosi igazolás szükséges arról, hogy mióta áll fenn a betegség. A személyi adókedvezmények benyújtásához minden esetben szükséges az orvosi igazolás, melyet szakorvosi vélemény alapján állíthat ki a háziorvos, meghatározva benne a betegség kezdő időpontját. Fontos ezt az igazolást megőrizni, hiszen az adóhivatal ezt ellenőrzi.

Az adókedvezmény kétféle módon igényelhető. Az egyik módja, hogy év közben kéri azt a jogosult, így a havi nettó bére növekszik meg. A másik mód, ha adóbevallásban igényli vissza, ilyen esetben pedig az előző évre vonatkozó támogatást fogják jóváírni egy összegben.

Havonta vagy egy összegben is igényelhető

Ha az első módot és a havi összeget választod, a munkahelyre kell leadni egy kitöltött adóelőleg-nyilatkozatot. Ez letölthető a NAV honlapjáról Személyi kedvezmény nyilatkozat 2020 címmel PDF- vagy Word-formátumban, majd kitöltve kell a munkáltatónak odaadni.

Az adóelőleg-nyilatkozat emellett a NAV Adóelőleg Nyilatkozat Alkalmazásán keresztül kitölthető, a nav.gov.hu/anya oldalon. A dokumentumot kinyomtatva, aláírva kell átadni a munkáltatónak. A NAV oldala az adatokat nem tárolja, ezért érdemes letölteni vagy kinyomtatni a kész nyilatkozatot.

De dönthetsz a második módszer és az egyösszegű igénylés mellett is, ha nem a munkáltatódon keresztül szeretnéd beadni az igénylést. Ez esetben az éves adóbevallásban az Összevont adóalap adóját csökkentő adókedvezmények részletezéséről szóló részt kell megkeresni. 

Itt A súlyos fogyatékosság miatt levonandó összeg sorában az adott évre vonatkozó összeget írd be. Fontos, hogy a 2020. május 20-i határidővel benyújtandó adóbevallásban a 2019-re vonatkozó kedvezmény érvényesíthető, amikor is az összeg bruttó 89 400 forint volt.

Ha a betegség már évekkel korábban fennállt, ám nem igényelted a kedvezményt, visszamenőleg is megteheted: ilyenkor az adóbevallásban az önellenőrzésről szóló papírokat kell kitölteni. Arra figyelj, hogy mindig azzal az összeggel számolj, amely évre visszamenőleg igényelnéd a jóváírást! Ez 2019-ben 89 400, 2018-ban 82 800, 2017-ben 76 500, 2016-ban 66 600, 2015-ben pedig 63 000 forint volt.

Utazási támogatás tb-re

Bizonyos esetekben az utazás összegét is köteles megtéríteni a NEAK. Sokan nem tudnak a lehetőségről, pedig járna nekik.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük