Ki igényelhet szociális alapon tb-t? Mutatjuk, milyen papírt kell beadni, és hova

A társadalombiztosítást szociális alapon is lehet kérvényezni egy évre.

orvos-beteg-papirok-tb

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

December 11-én megszavazta a parlamenti többség azt a törvénytervezetet, amely a társadalombiztosítási ellátás szabályait szigorítja, többek között a nem rendezett biztosítási jogviszony esetén térítéshez kötné az egészségügyi ellátást.

Érvénybe lépése után a törvény előreláthatólag a legszegényebb, alkalmazotti munkaviszonnyal nem rendelkező rétegeket fogja nehéz helyzetbe hozni. A törvény értelmében ugyanis, ha valaki három hónapig nem fizeti, vagy nem tudja fizetni az egészségbiztosítási járulékot, az eddigi metódussal ellentétben - amikor csak a hátralék megfizetésére vagy a biztosítási jogviszony utólagos rendezésére szólították fel az érintettet -, most kizárólag költségtérítés ellenében kapna az illető orvosi ellátást.

Kinek kell külön fizetnie az egészségbiztosítási járulékot?

Az egészségbiztosítási járulék összege 2019. január 1-je óta havonta 7500 forint, és azoknak kell fizetnie, akik nem automatikusan biztosítottak, így nem állnak rész- vagy teljes munkaidős alkalmazotti jogviszonyban, illetve hallgatói jogviszonyuk sem érvényes.

Egyénileg kell tehát fizetni az összeget azoknak, akik minimum 45 napos munkaviszony vége után legalább 45 napig nem találnak munkát. Ennél rövidebb munkaviszony esetén a munkaviszony fennállási idejével megegyező ideig biztosított valaki, tehát 30 napig tartó munka esetén 30 nap a türelmi idő is. A hallgatói jogviszony megszűnése után 45 nap a várakozási idő. Egy lehetőséget azonban nem árt ismerni.

Egy kérvénnyel szociális alapon igényelhető a tb

Amennyiben egy súlyos anyagi probléma miatt ezt az összeget az ember nem tudja kifizetni havonta, ismernie kell a lehetőségeit: rászorultság esetén egy kérvény beadását követően egy évre mentesülhet az ember a fizetés alól a szociális rászorultság esetén.

A Kormányhivatal honlapján szereplő dokumentumot, amely akár ide kattintva is letölthető pdf-formátumban, a járási hivatalnak kell beadni, amely megállapíthatja a szociális rászorultságot az egészségügyi szolgáltatás igénybevételéhez. A területileg illetékes járási hivatal kikereshető a Járáskereső térképes oldaláról is.

A rászorultság feltételei

A szociális rászorultságot a Kormányablak tájékoztatója szerint abban az esetben állapítja meg a járási hivatal, ha a kérvényező családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 120%-át, tehát 34 200 forintot, vagy ha valaki egyedül él, és jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-át, azaz 42 750 forintot, továbbá a családjának nincs vagyona.

A rászorultság megállapítása esetén hivatalosan 10 napon belül hatósági bizonyítványt kell kiállítani a kérvényező részére, amellyel a jogszabályok szerint igazolt az egészségügyi szolgáltatásra szóló jogosultsága. Az igazoló irat egy teljes évre szól, tartalmazza a személy adatait, a rászorultság tényét és a hatályosságot. A bizonyítvány kiállítása természetesen ingyenes.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ajándékozz szakácskönyvet karácsonyra!

Egy könyvvel nem csak tárgyat ajándékozol, hanem élményt is. 

Mentes Anyu szakácskönyveiből készített ételek lehetőséget adnak új ízek felfedezésére és kipróbálására. Különleges étrendet követőknek, vagy kísérletezni vágyóknak a Mentes Anyu könyvcsomag tökéletes meglepetés lehet. 

Ha idén valami igazán hasznosat ajándékoznál az egészség jegyében, kattints ide. MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Promóció

A lehetőséget a jövőben feltétlenül ismernie kell az átmenetileg vagy tartósan nehezebb helyzetben élőknek, a megszavazott törvény értelmében ugyanis érvényes társadalombiztosítás hiányában gyakorlatilag elérhetetlenné válik az egészségügyi ellátás a kevésbé tehetős réteg számára.

Mivel már nem lesz elég utólag rendezni a biztosítási jogviszonyt a hátralék megfizetésével, hatalmas anyagi teherre számíthatnak azok, akik valamilyen oknál fogva nem biztosítottak. Míg a szóban forgó háromhavi tartozás megfizetése 22 500 forint lenne, a Népszava információi szerint ma egy mandulaműtét csaknem 90 ezer forint kiadást jelentene, egy szívinfarktus ellátása csaknem 376 ezer forintba, míg egy leukémia kemoterápiás kezelése akár 6 millió forintba is kerülhetne, ami gyakorlatilag ellehetetleníti a társadalom perifériájára kerülők helyzetét.

Biztos, hogy biztosított vagy?

A rendezetlen jogviszony esetén a törvény életbe lépése után már nem piros lámpa villan fel az orvosnál, hanem barna, ami azt fogja jelenteni, hogy nem elég utólag rendezni a papírokat, hanem ki kell fizetni az ellátás díját. Ezért rendkívül fontos kideríteni, hogy biztosan jogszerűen alkalmaz-e a főnököd, érvényes-e a társadalombiztosításod. Szerencsére ez 3 perc alatt otthonról is ellenőrizhető.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük