Vesebetegeknek tiltottak: 10 egészséges étel, amit mégis szigorúan kerülni kell ilyenkor
Kialakult vesebetegség esetén több élelmiszer tiltólistára kerül.

leveles zoldsegek
beauty and style
Top olvasott cikkek

A vese létfontosságú szerv, melynek fő feladatai a kiválasztás és a méregtelenítés, de részt vesz számos egyéb között a só- és vízháztartás, valamint a vérnyomás szabályozásában is. A nem megfelelő működése ezért súlyos szövődmények kialakulásához vezethet.

A kezeletlen cukorbetegség, a magas vérnyomás a leggyakoribb rizikófaktor a veseelégtelenség kialakulásában, de az alkoholfogyasztás, a dohányzás és a jelentős túlsúly is növeli a kockázatot. Ekkor az anyagcsere melléktermékei a vérben halmozódnak fel.

Diéta vesebetegek számára

A helyes étrend rendkívül fontos a szerv egészsége érdekében: genetikai hajlam esetén is érdemes odafigyelni a vesét támogató élelmiszerek bevitelére, szigorú diétával azonban a diagnosztizált betegek állapota is kordában tartható. 

A vesefunkció javítását célzó diétát dietetikus segíthet kialakítani, aki fontos életmódtanácsokkal is elláthat, de általános szabályként ismert, hogy korlátozni szükséges a nátrium, a kálium, a foszfát és a fehérje bevitelét.

(Borító- és ajánlókép: Getty Images Hungary.)

Vesekárosodás?

Ha a vesék megfelelően működnek, az albumin szintje ki sem mutatható a vizeletben, vagy 10 mg/L alatt van. Amennyiben mégis pozitív lesz a teszt, mindenképp keresd fel háziorvosodat!

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Ezt is szeretjük