Vesebetegeknek ajánlottak: 10 étel, ami jótékonyan hat a szervre, és még finom is
A vese egészségének megőrzésében több élelmiszer is segíthet.

reggeli-tojas-no-feherje
beauty and style
Top olvasott cikkek

A vesebetegségek rendkívül gyakorinak számítanak, a világ lakosságának 10%-át érintik a National Kidney Foundation adatai szerint. Pedig a szerv megfelelő működése alapvető fontosságú az egészség érdekében.

A vese legfőbb feladata a kiválasztás és a méregtelenítés, de szabályozza a só- és vízháztartást, a vérnyomást, sőt elősegíti a vörösvértestek termelődését, a kalcium-anyagcserét is. A veseműködést leginkább veszélyeztető tényezők a kezeletlen cukorbetegség és a magas vérnyomás, de a genetika, az elhízás és a dohányzás is növeli a kockázatot. Nem megfelelő működés esetén az anyagcsere-melléktermék a vérben halmozódik fel, a vesebetegeknek, illetve a megelőzés érdekében rendkívül fontos a megfelelő, vesebarát étkezés.

Vesebetegek diétája

Az egészségügyi diéta a vesekárosodás mértékétől és a betegség típusától is függ, amelyhez minden esetben dietetikus segítségét szükséges kérni. Az étkezéssel javítható a vesefunkció, megakadályozható a további károsodás. Vesebetegek számára több ásványi anyag bevitelét vissza kell szorítani, mivel azokat nem tudja megfelelőképp kiválasztani a szerv, így a nátrium, a kálium, a foszfor és a fehérje bevitelét is korlátozni kell.

Szerencsére így is bőven akad olyan étel, ami megfér a diétában, és bátran fogyasztható a vese egészsége érdekében.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Vesekárosodás?

Ha a vesék megfelelően működnek, az albumin szintje ki sem mutatható a vizeletben, vagy 10 mg/L alatt van. Amennyiben mégis pozitív lesz a teszt, mindenképp keresd fel háziorvosodat!

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Ezt is szeretjük