Bizonyos italok olyan összetevőket tartalmaznak, melyek csökkentik a magas vérzsírszintet. A koleszterinnek két típusa ismert, a HLD és az LDL, ha az utóbbi magas koncentrációban van jelen, az megnöveli különböző szív-érrendszeri betegségek kockázatát.
A vérzsírok közé nem csak az LDL-koleszterin tartozik, hanem a trigliceridek is, amik ugyanúgy érelzáródásokat tudnak okozni. A genetikai háttér és betegségek mellett még az étrend és az életmód is befolyásolja a szintjüket.
Vérzsír-, trigliceridcsökkentő italok
A trigliceridek felső határa 1,7 millimól/liter, a koleszterin felső határa pedig 5,2 mmol/liter, ha ennél magasabb szinten vannak jelen, arról jellegzetes tünetek árulkodnak. Ide tartozik a hasi elhízással járó anyagcserezavar, a metabolikus szindróma kialakulása, amikor a zsigeri zsírszint növekszik meg. Emellett a magas vérzsírszint okozta plakkosodás csökkenti az átfolyó vér mennyiségét, oxigénhiányos állapotot idézve ezzel elő, ami jelentősen nehezíti a mozgást. A kialakulás rendszeres, legalább heti 150 perces mérsékelt testmozgással és egészséges, rostokban és tápanyagokban gazdag étrend betartásával megelőzhető. Az alább látható italok szintén erősíthetik a vérereket, védik a szívet, egyúttal a teljesítményt is növelik.

A zöld tea katekint és más antioxidánsokat is tartalmaz, amelyek segítenek csökkenteni a „rossz” LDL-koleszterin szintjét, a benne lévő koffein pedig növeli a HDL-koleszterint így védi a szívet, és növeli az edzések alatt az aerob aktivitást. 2,5 deciliter 80 fokos, tehát felforralás nélküli vízben egy teáskanálnyi szárított tealevelet áztass néhány fél - 3 percig, és már fogyasztható is.

Sok bogyós gyümölcs igazi antioxidáns- és rostforrás, mindkettő segíthet a koleszterinszint csökkentésében. Ezek közül is különösen az antocianinok, a bogyókban található erős antioxidánsok javíthatnak a koleszterinszinten - nagyon finom
smoothie készíthető belőlük.

A zabital béta-glükánokat tartalmaz, amelyek gélszerű anyagot hoznak létre a bélben, amik gátolhatják a koleszterin felszívódását, és segítenek csökkenteni az összkoleszterinszintet. A benne lévő lassan felszívódó szénhidrátoknak köszönhetően energiával tölti fel a testet, ami növeli a sportteljesítményt is.

A gránátalmalé is tartalmaz antioxidánsokat, különösen polifenolokban bővelkedik, melyek számos szívvédő hatással bírnak, beleértve az alacsony sűrűségű lipoprotein-, azaz LDL-koleszterin-szint csökkentését. Mindemellett fogyasztásával
bizonyítottan hatékonyabbá lehet tenni az edzéseket.

A paradicsom bővelkedik likopin nevű vegyületben, amely javíthatja a lipidszintet és csökkentheti az LDL-koleszterint. A paradicsomot ha feldolgozzák ivólének, az növeli likopintartalmát. A paradicsomlé koleszterinszint-csökkentő rostokban és niacinban is gazdag.

A zsálya bővelkedik növényi szterinekben, melyek szerkezete hasonlít a koleszterinhez. Szakértők szerint csökkentik a koleszterin felszívódását a belekben. Érdemes időnként zsályateát kortyolni a szív és a memória védelmében, ehhez egy teáskanálnyi szárított zsályát 2,5 dl forró vízben kell lefedve ázni hagyni 20 percig.

A kakukkfűtea szintén szterintartalma miatt ismert érerősítő, szívvédő hatásáról, ugyanúgy gátolja a koleszterin felszívódását, mint a zsályatea. Az elkészítéséhez 2 dl forró vízbe önts egy teáskanálnyi kakukkfüvet, hagyd a tűzön forrni egy percig, ezután fedd le a tetejét, és még 10 percig áztasd benne a fűszernövényt.

A kakaó az étcsokoládé fő összetevője. Antioxidánsokat, flavonoidokat tartalmaz, melyek javíthatják a koleszterinszintet. Nagy mennyiségben vannak benne egyszeresen telítetlen zsírsavak is, amik szintén segíthetnek a szív-érrendszer védelmében. Emellett a kakaónak ismert a sportteljesítményt javító hatása. Cukor nélkül, édesítőszerrel fogyasztandó, lehetőleg növényi italban feloldva.
(Képek forrása: Getty Images Hungary)