A 8 legjobb koleszterincsökkentő étel: érdemes mindennap fogyasztani belőlük

A magas koleszterinszint és a súlyfelesleg között van összefüggés. A következő táplálékok mindkettő csökkentésében a segítségedre lehetnek.

árpaleves

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A koleszterin nem egy ördögtől való vegyület, fontos szerepe van a sejtek felépítésében és a hormonok, például az idesorolható D-vitamin előállításában, továbbá a zsírok emésztéséhez szükséges epesav alkotóeleme. Minden emberi sejtben megtalálható, nagyrészt a májban termelődik, egy kisebb részét pedig állati eredetű élelmiszerekkel, a táplálkozás során vesszük magunkhoz. 

Tény, hogy a magas koleszterinszint viszont számos krónikus egészségügyi probléma előidézője lehet, károsítja az ereket, rontja a vérkeringést, növeli a szívbetegségek rizikóját. Így a leleten látott emelkedett értékekkel mindenképp foglalkozni kell, a kezelés sarkalatos pontja az átgondolt étrend. 

Egészséges ételek koleszterincsökkentéshez

A testsúly és a vérzsírok, azaz a trigliceridek és a koleszterin kapcsolata is ismert. A súlytöbblet megváltoztatja a zsíranyagcserét, valószínűsíti a köznyelvben rossz koleszterinnek nevezett, alacsony sűrűségű lipoprotein, vagyis az LDL-koleszterin magas szintjét. Az optimális testsúly elérése és megtartása segíthet a vérzsírok mennyiségének normalizálásában. A cél a hasznos HDL-koleszterin emelése és az LDL csökkentése.

Mindez a fizikai aktivitáson, a kiegyensúlyozott táplálkozáson, a dohányzásról való leszokáson keresztül lehetséges - utóbbi a hasznos koleszterinre hat negatívan. Olykor pedig gyógyszeres kezelésre is szükség van. Míg az erőteljesen feldolgozott, telített zsírokban bővelkedő élelmiszerek kerülendők, a következő táplálékok a változatos, egészséges étkezés részét képezve támogatják a fogyást és a koleszterincsökkentést is. 

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük