8 erős vérnyomáscsökkentő étel és ital: érdemes őket rendszeresen fogyasztani

Ezeket építsd be az étrendedbe, ha magas vérnyomással küzdesz, vagy megelőznéd a problémát.

hibiszkusztea
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint világszerte mintegy 1,28 milliárd 30 és 79 év közötti ember él magas vérnyomással. Ennél is ijesztőbb adat, hogy körülbelül 46 százalékuk nem is tud róla. 

Ez egyébként úgy lehetséges, hogy a hipertónia sokáig egyáltalán nem okoz olyan tüneteket, amelyekre felfigyelnének az érintettek. A probléma hosszú távon súlyos szövődményekhez vezet, globálisan a korai halálozás egyik legfőbb oka. Különböző fokozatai vannak, de nagy általánosságban kijelenthető, hogy a 120/80 Hgmm-es (vagy ez alatti) vérnyomás lenne az ideális. Amennyiben az első, szisztolés érték nők esetében tartósan 100 Hgmm vagy kevesebb, férfiaknál 110 Hgmm vagy kevesebb, már kórosan alacsony vérnyomásról lehet beszélni. 

Vérnyomáscsökkentő ételek és italok

Az életmódnak, étkezésnek rendkívül fontos szerepe van a magas vérnyomás megelőzésében és karbantartásában is. Bizonyos táplálékokról ismeretes, hogy csökkenthetik az értékeket. Amennyiben szükség van gyógyszeres kezelésre, az orvos által felírt készítményeket természetesen nem helyettesítik. A hipertóniával élőknek fontos a rendszeres testmozgás, valamint az esetleges súlyfelesleg leadása is. A sózás visszaszorítására is törekedniük kell. 

Biztosan nem követed el ezeket a hibákat a vérnyomásmérés során?

Amennyiben elköveted ezeket a gyakorinak számító hibákat, könnyen lehet, hogy hibás eredményt kapsz a mérés során. 

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük