5 hiba a vérnyomásmérés során, amit sokan elkövetnek: befolyásolják a kapott értékeket

Ezek a gyakori hibák jócskán emelhetik a kapott értékeket, érdemes elkerülni őket.

vérnyomásmérés
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A magas vérnyomás világszerte, így Magyarországon is sokakat érintő probléma, amelyre többnyire egy rutinvizsgálat során derül fény.

A gyógyszer beállításához, illetve az állapot ellenőrzéséhez, utánkövetéséhez is elengedhetetlen az otthoni vérnyomásmérés, ami a modern automata készülékeknek köszönhetően egyszerűen kivitelezhető feladatnak tűnik, ám tartogat néhány buktatót is. Amennyiben elköveted ezeket a gyakorinak számító hibákat, könnyen lehet, hogy hibás eredményt kapsz a mérés során. 

Hibák a vérnyomásméréskor

Nem jó méretű a mandzsetta

A leggyakoribb hiba, amit az érintettek elkövetnek, hogy nem megfelelő méretű mandzsettát használnak. Ennek hátterében a vásárlási hibán túl a testsúly változásai is állhatnak. Könnyen lehet, hogy ami a megvétel időpontjában még jó volt, néhány hónap elteltével már nem passzol. 

A túl nagy, laza mandzsetta a kelleténél alacsonyabb, a túl kicsi, szoros pedig magasabb értékekhez vezethet. A mandzsettának át kell érnie a kart, méghozzá úgy, hogy a tépőzár is rendesen záródjon. A készülék kiválasztása előtt érdemes tehát lemérni a kar körfogatát könyök felett, majd ez alapján kutakodni az üzletben. A szakemberek otthoni használatra a csuklón mérő készülékeket többnyire nem ajánlják.

A felhelyezéssel is adódhatnak bajok

Bár a felkaros vérnyomásmérő felhelyezésekor kevesebb dologra kell figyelni, mint a csuklóra helyezendőnél, így is adódhatnak problémák. A mandzsettát körülbelül a szív magasságába, 1-2 centiméterrel a könyökhajlat fölé kell felhelyezni, a vezeték a könyökhajlat felőli oldalon fut. A felkaros készülék így a felkari artériában, vagyis az arteria brachialisban uralkodó vérnyomást méri. Fontos, hogy ne ruhán keresztül mérd a vérnyomásod, a mandzsettát a csupasz bőrfelületre kell feltenni, a ruha az anyagvastagságtól függően akár 50 Hgmm-t is emelhet az értékeken

Nem megfelelő a testhelyzet

A testhelyzet befolyásolhatja a mérés eredményét, így erre is érdemes odafigyelni. Lényeges, hogy a mérés ülve, a hát megtámasztásával történjen, a kart, amin a mandzsetta van, egy lapos felületen, a szív magasságában kell pihentetni, hogy el tudjon lazulni, a tenyér pedig nézzen felfelé! Az alsó végtagok helyzete is számít: a legjobb, ha a talpak egymás mellett pihennek a padlón, a térdnél keresztbe tett láb emelheti a szisztolés vérnyomást.

Rossz az időzítés

Az orvosok általában azt kérik a betegektől, hogy naponta többször ellenőrizzék vérnyomásukat, lehetőség szerint azonos időpontokban, és a kapott eredményekről vezessenek is naplót. Azonban nemcsak az azonos időpont fontos az időzítés során, hanem az is, hogy az ember nyugalomban végezze el a mérést. A stressz, a fizikai vagy lelki megterhelés módosíthatja, emelheti az értékeket. Ötperces pihenés után ajánlott mérni, előtte körülbelül 30 perccel a kávé, a dohányzás és a tea sem ajánlott. A mérés végét mozdulatlanul és beszéd nélkül kell kivárni. A beszélgetés során még az aktív hallgatás is 10 Hgmm-rel növelheti az értékeket.

A teli hólyag nem javasolt

A vérnyomásmérés előtt ajánlott a mosdó használata, ugyanis a teli, feszülő húgyhólyag stresszt jelent a szervezet számára, ami az értékek emelkedésében nyilvánulhat meg.

A cikk az ajánló után folytatódik

Amennyiben az érintettek figyelnek a fenti szempontokra, korrektebb eredményeket kaphatnak a mérés során. Jó észben tartani, hogy a vérnyomás napszaki ingadozást mutat, és azt is, hogy a kezeletlen magas vérnyomás idővel súlyos betegségek kialakulásához vezethet. A gyógyszeres kezelés mellett az életmódváltás, így például a súlycsökkentés - amennyiben indokolt -, valamint a rendszeres testmozgás és a sófogyasztás mérséklése is segíthet az értékek kordában tartásában.

Vérnyomáscsökkentő gyógyteák

A gyógynövények erejét érdemes az egészségügyi problémáknál minél szélesebb körben felhasználni, természetesen minden esetben a kezelőorvossal egyeztetve. A magas vérnyomás csökkentésére és a vérnyomás-ingadozások mérséklésére is alkalmas több hatékony gyógytea.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük