Mikor kell mérni a vércukorszintet? Ezek az értékek számítanak jónak
Egyáltalán nem mindegy, mikor kerül sor a nap folyamán a vércukorszint mérésére. A cikkből az is kiderül, mely értékek számítanak jónak.

GettyImages-1129413126
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az otthoni vércukorszintmérés segít ellenőrizni, hogy a szervezet milyen hatékonyan használja fel a vérben lévő vércukrot, azaz glükózt. Általában a vércukorszintmérő készülék a glükóztesztcsíkra cseppentett vérből állapítja meg a glükózszintet.

Ahhoz, hogy minél pontosabb legyen az önellenőrzés, az érintettek naplózzák a vércukorértékeket, és bizonyos esetekben még az elfogyasztott ételeket is lejegyzetelik. Fontos a mérés előtt elolvasni a készülék útmutatóját, mert különböző gépek különbözőképpen működhetnek!

A vércukorszint mérése otthon

Akár magas, akár alacsony szénhidráttartalmú élelmiszer kerül elfogyasztásra, ha az étkezések után a normálisnál magasabb a vércukorszint, az arra utalhat, hogy a szervezet nem csökkenti sikeresen a vérben lévő glükózt. Ebből is látszik, hogy egyáltalán nem mindegy, mikor kerül sor a vércukormérésre, ennek különböző időpontjai lehetnek.

GettyImages-1207571760

A reggeli éhomi vércukormérés egy alapértéket mutat meg, amit a szervezet produkál még mielőtt bármi ital vagy étel elfogyasztásra került volna.

Az étkezések előtti vércukorszint általában alacsony, ha ebben az esetben mégis magas értéket mutat a műszer, az problémára utalhat.

Az étkezések utáni vércukorszint megmutatja, hogy a cukrot mint üzemanyagot hatékonyan feldolgozzák-e a sejtek, vagy sem. Általában az orvosok azt javasolják, hogy az étkezések után 1,5-2 órával történjen a mérés.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Nagyon fontos, hogy a diagnózist követően mindenkinek személyre szabja a kezelőorvosa a vércukorszint-ellenőrzés pontos ütemtervét, attól eltérni nem szabad. Az értékek stabilitásához diétát és rendszeres testmozgás is előírnak.

Milyen értékek számítanak jónak?

  • Éhomi vércukorszint esetén 80–130 mg/dl, ami 4,4-5,5 mmol/l.
  • Étkezések előtt mérve 70–130 mg/dl, ami 3,9-6,1 mmol/l.
  • Étkezés után 1,5-2 órával mérve 180 mg/dl alatt, tehát kevesebb mint 7,5 mmol/l.
  • Levekvés előtt 120 mg/dl alatt, azaz 6.7 mmol/l alatt.

8 igazán finom nasi cukorbetegeknek

Cukorbetegként sem kell lemondani a finom falatokról és a nasizásról sem.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük