A 15-ös szabályt fontos ismerni: így jelzi a test a vércukorszint hirtelen esését
A 15-ös szabály a vércukorszint beállításában segít.

üdítő
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A vércukorszint stabilan tartása kiemelten fontos feladat a szénhidrátanyagcsere-zavarral élők számára. Nemcsak az értékek hirtelen megemelkedése, hanem a csökkenése is problémát jelent, a túlzottan alacsony vércukorszint a hipoglikémia, ami potenciálisan veszélyes állapot, akár ájuláshoz is vezethet.

Az alacsony vércukorszint az esetek többségében könnyen kezelhető, ehhez azonban fel kell ismerni a jeleket, és a további teendőkkel is tisztában kell lenni.

A vércukorszint leesésének jelei

Hipoglikémiáról akkor beszélhetünk, ha a vércukorszint 3,9 mmol/l alá esik. Ez több okból is előfordulhat, jellemző például inzulinkezelésben részesülő cukorbetegeknél a kelleténél több gyógyszer alkalmazásakor. Ritkábban egyes gyógyszerek, hosszas éhezés, jelentős fizikai megterhelés, nagy mennyiségű alkohol elfogyasztása, illetve bizonyos kórképek talaján is kialakulhat. 

Alacsony vércukorszint mellett a szervezet nem tud megfelelően működni, változatos tünetek jelentkeznek, amiket a helyzet időben történő orvoslása érdekében muszáj felismerni. A figyelmeztető jelek a következők lehetnek:

 • sápadtság,
 • remegés,
 • izzadás,
 • fejfájás,
 • éhség,
 • hányinger,
 • gyors vagy szabálytalan szívverés,
 • fáradtság,
 • idegesség, 
 • koncentrációzavar,
 • szédülés,
 • az ajkak, a nyelv vagy az arc bizsergése, zsibbadása.

Súlyosabb esetben a fentieken túl zavartság, szokatlan viselkedés, a rutinfeladatok elvégzésének képtelensége, koordinációzavar, zavaros látás, elmosódott beszéd jelentkezhetnek. Az állapot eszméletvesztéshez, görcsökhöz, sőt kómához vezethet. Cukorbetegség esetén fontos az orvosi előírások betartása, a rendszeres vércukorszintmérés, az egyenletes vércukorszintet lehetővé tevő étrend követése. Ha valaki nem tud róla, hogy érintené a betegség, időről időre mégis úgy érzi, hogy leesik a vércukorszintje, javasolt szakemberhez fordulnia a problémával. 

A 15-ös szabály

Az alacsony vércukorszint jeleinek tapasztalásakor cselekedni kell. A nemzetközi gyakorlatban bevett módszer ilyenkor az úgynevezett 15-ös szabály követése, de itthon is egyre gyakrabban találkozni az ajánlással. Ennek lényege, hogy a hipoglikémiás panaszokat követő vércukorszintmérés után, amennyiben beigazolódott a gyanú, 15 gramm gyors felszívódású szénhidrátot kell fogyasztani, majd ismét ellenőrizni kell az értéket.

Ha még mindig alacsony, újra 15 gramm gyors felszívódású szénhidrát bejuttatása javasolt, majd ismételt mérés. (Ez a kívánt számok eléréséig folytatható.) Amennyiben sikerült a korrekció, érdemes a lassú felszívódású szénhidrát beviteléről is gondoskodni, hiszen a gyors felszívódásúak hirtelen megemelik a vércukorszintet, amit általában egy gyors süllyedés is követ. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Fontos, hogy ilyenkor az egyébként előnyben részesített diétás termékek nem megfelelőek. A vércukorszint rendezéséhez fél pohár gyümölcslé, fél pohár hagyományos, cukros üdítő, szőlőcukor, gyógyszertárban kapható glükóztabletta, esetleg egy pohár tej vethető be. A rostok és a zsírok lassítják a szénhidrát felszívódását, így az ezeket is tartalmazó táplálékok nem jók akkor, amikor az értékek gyors helyreállítására van szükség. Ezért nem jelent optimális választást például a zsírokban is gazdag csokoládé. 

8 reggeli, ami stabilizálja a vércukorszintet, és órákra eltelít

Különösen a szénhidrátanyagcsere-zavarokkal élők számára fontos, hogy mi kerül reggel a tányérjukra, persze náluk az egyéni érzékenység is döntő. Mivel ilyenkor még rosszabb az inzulinérzékenység, mint, mondjuk, délben, ajánlott olyan táplálékokat választani, amelyek - főként - lassú felszívódású szénhidrátot tartalmaznak, illetve sok bennük az emésztéssegítő és vércukorszintet stabilizáló rost.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük