Káros ventilátorral aludni? Nagyon nem mindegy, hova teszed a gépet

Nem bírsz aludni a melegben ventilátor nélkül? Kiszáradást és nyakmerevséget okozhat, ha rossz helyre teszed.

Alvás ventilátorral
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A meleg, fülledt levegőben sokan képtelenek jól aludni. Ilyenkor sokszor hiába is van éjszaka nyitva az ablak, a napközben felforrósodott lakás már nem tud kellőképpen kihűlni és átszellőzni, csak a ventilátor ígér enyhülést.

Bár a túl erős klímahasználat mellett az állandó ventilátorozásnak is megvannak az egészségügyi hátrányai, az orvosok szerint valójában némi körültekintéssel a legtöbb kockázat kiiktatható.

A ventilátor veszélyei

A ventilátor használata a fej és a nyak környékére irányítva okozhat problémákat. A légmozgás gyorsan szárítja a szájüreget és az orrjáratot, irritálja a szemet, valamint az általa felkavart por az asztmások, allergiások tüneteit is súlyosbíthatja. 

A gép elhelyezésénél ezért feltétlenül ügyelni kell arra, hogy kellő távolságban legyen az ágytól, különösen a fejtől - javasolta Dr. Len Horovitz, a New York-i Lenox Hill Hospital pulmonológusa.

A hideg levegő továbbá az izmok összehúzódását is okozhatja, ami reggelre fájdalmas nyakmerevséghez vezethet. Ez a probléma az orvosok szerint még erősebb a légkondicionáló-berendezések használatánál.

Hány fok legyen a hálóban?

Amellett, hogy nem szabad a fej közelében elhelyezni, vagy közvetlenül a fejre irányítani a ventilátort, a hőmérsékletre is oda kell figyelni. A levegőt hűtő berendezések használatánál káros lehet a kültéri és beltéri hőmérséklet közötti nagy különbség, 10 °C-nál több már nagyon megterhelő a szervezetnek. A hálószobában sem javasolt 20 °C alá menni éjszaka.

A cikk az ajánló után folytatódik

Lehangoltság? Nyerd vissza az életkedved!

Ha tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek érezzük magunkat, és nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segít az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer javítja a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

A Remotiv extra vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

A száraz levegő elkerülésére jó megoldást jelent a párásítás, a szénanáthával és asztmával küzdőknek pedig légszűrő berendezés beszerzése teheti még biztonságosabbá a gyakori ventilátorhasználatot. Az orr kiszáradása, belső sebesedése vagy bedugulása esetén sóoldatos orrspray vagy orrcsepp is segítséget jelenthet.

Amennyiben a ventilálás érezhetően hozzájárul az alvásminőség javulásához, nem érdemes az esetleges hátrányok miatt megszabadulni tőle, elegendő, ha odafigyelsz a fenti tanácsokra, és a szoba távolabbi pontjára helyezed a szerkezetet. Az alvászavar sokkal súlyosabb problémákat idézhet elő, a kutatások szerint hosszútávon akár az Alzheimer-kór kockázatát is növelheti.

Csak 6 perc! Ezt tedd lefekvés előtt, és nem ébredsz fel éjszaka

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük