Káros ventilátorral aludni? Nagyon nem mindegy, hova teszed a gépet
Nem bírsz aludni a melegben ventilátor nélkül? Kiszáradást és nyakmerevséget okozhat, ha rossz helyre teszed.

ventilator
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A meleg, fülledt levegőben sokan képtelenek jól aludni. Ilyenkor sokszor hiába is van éjszaka nyitva az ablak, a napközben felforrósodott lakás már nem tud kellőképpen kihűlni és átszellőzni, csak a ventilátor ígér enyhülést.

Bár a túl erős klímahasználat mellett az állandó ventilátorozásnak is megvannak az egészségügyi hátrányai, az orvosok szerint valójában némi körültekintéssel a legtöbb kockázat kiiktatható.

A ventilátor veszélyei

A ventilátor használata a fej és a nyak környékére irányítva okozhat problémákat. A légmozgás gyorsan szárítja a szájüreget és az orrjáratot, irritálja a szemet, valamint az általa felkavart por az asztmások, allergiások tüneteit is súlyosbíthatja. 

A gép elhelyezésénél ezért feltétlenül ügyelni kell arra, hogy kellő távolságban legyen az ágytól, különösen a fejtől - javasolta Dr. Len Horovitz, a New York-i Lenox Hill Hospital pulmonológusa.

A hideg levegő továbbá az izmok összehúzódását is okozhatja, ami reggelre fájdalmas nyakmerevséghez vezethet. Ez a probléma az orvosok szerint még erősebb a légkondicionáló-berendezések használatánál.

Hány fok legyen a hálóban?

Amellett, hogy nem szabad a fej közelében elhelyezni, vagy közvetlenül a fejre irányítani a ventilátort, a hőmérsékletre is oda kell figyelni. A levegőt hűtő berendezések használatánál káros lehet a kültéri és beltéri hőmérséklet közötti nagy különbség, 10 °C-nál több már nagyon megterhelő a szervezetnek. A hálószobában sem javasolt 20 °C alá menni éjszaka.

A cikk az ajánló után folytatódik

A száraz levegő elkerülésére jó megoldást jelent a párásítás, a szénanáthával és asztmával küzdőknek pedig légszűrő berendezés beszerzése teheti még biztonságosabbá a gyakori ventilátorhasználatot. Az orr kiszáradása, belső sebesedése vagy bedugulása esetén sóoldatos orrspray vagy orrcsepp is segítséget jelenthet.

Amennyiben a ventilálás érezhetően hozzájárul az alvásminőség javulásához, nem érdemes az esetleges hátrányok miatt megszabadulni tőle, elegendő, ha odafigyelsz a fenti tanácsokra, és a szoba távolabbi pontjára helyezed a szerkezetet. Az alvászavar sokkal súlyosabb problémákat idézhet elő, a kutatások szerint hosszútávon akár az Alzheimer-kór kockázatát is növelheti.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük