7 élelmiszer, amiről nem tudtad, hogy ultrafeldolgozott, és naponta fogyasztod - Sokan egészségesnek hiszik őket

A legtöbb magyar család naponta fogyasztja, pedig tele van adalékanyagokkal.

Ultrafeldolgozott ételek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A 21. században elkerülhetetlen, hogy néhanapján feldolgozott élelmiszerek kerüljenek a tányérra. Ultrafeldolgozott élelmiszerek azok, amik vegyi anyagokat, színezékeket, édesítőszereket vagy tartósítószereket és emulgeálószereket tartalmaznak.

 Gyakran a hosszabb szavatossági idő miatt dolgozzák fel újra őket.

7 ultrafeldolgozott élelmiszer

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek felismerése nem bonyolult. Minél több felismerhetetlen összetevő van a címkén, annál feldolgozottabb az étel. A hosszú szavatossági idő és a magas só-, illetve cukortartalom szintén árulkodó lehet. Ha nem is tudod kikerülni ezeket a termékeket, de egészségesen és tudatosan szeretnél táplálkozni, jobb ha mérsékled a fogyasztásukat.

Nem csak a csokis müzlik és a cornflakes ultrafeldolgozott. Sokszor még az egészségesebbnek tűnő, aszalványokkal, magvakkal dúsított müzlik is tele vannak adalékanyagokkal.
Fotó: Yevgen Romanenko / Getty Images Hungary
Bár nem minden kenyér ultrafeldolgozott, a tömeggyártott fehér kenyér egyértelműen ebbe a kategóriába tartozik. Ha elkerülnéd, inkább válassz egy kovászos terméket.
A konzerv- és instant levesekről tudható, hogy nem a legtápanyagdúsabbak. Gyakran azonban a boltokban kapható egészségesebb verziók is ultrafeldolgozottak.
Ha mirelit pizza helyett egészségesnek tűnő készételt választasz, könnyen azt hiheted, hogy jó döntést hoztál. Ezek azonban gyakran ugyanúgy tele vannak adalékanyagokkal. Mindig figyeld az adott termék sótartalmát!
A gyümölcsjoghurtokban gyümölcs helyett szirup és édesítőszerek vannak, ez pedig ultrafeldolgozottá teszi őket. Helyette inkább válassz natúr vagy görög joghurtot, és tegyél bele friss gyümölcsöket.
Az, hogy a chipsek erősen feldolgozottak, nem meglepő. Sajnos a zöldségchips és egyéb csökkentett zsírtartalmú opciók sem jobbak, hiszen ugyanazokon a gyártási folyamatokon mennek keresztül.
Bár nem minden hús ultrafeldolgozott, a sonka, a virsli és a kolbász többnyire igen.

Mik is az ultrafeldolgozott élelmiszerek? - Kattints tovább!

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztásának egészségügyi vonatkozásait már évek óta vizsgálják a tudósok. 

Erősen hizlalnak, növelik az étvágyat: mik azok az ultrafeldolgozott élelmiszerek?

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztása nemcsak nagyon egészségtelen, hanem még erősen hizlaló is.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük