Fájó, merev térdet okozhat a rosszul felépített edzés: ezek az ugrótérd tünetei
Komoly károk keletkezhetnek a térdízületben, ha figyelmen kívül maradnak a fájdalommal járó, intő jelek.

GettyImages-1191423700
beauty and style
Top olvasott cikkek

Atlétáknál igen gyakori az úgynevezett ugrótérd, de bárkinél előfordulhat, főként, ha valamilyen aktivitás során rendszeresen keményen landol a földön.

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia és a HKO/TCM szakorvosa a megelőzés és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

Miért olyan sérülékeny ízület a térd?

A térdsérülés nem csak a sportolók közt gyakori. Az úgynevezett ugrótérd vagy patella tendonitis jellemzően azért alakul ki, mert a patella-, azaz a térdkalácsín túlterheltté válik a rendszeres és/vagy túl erős földre érkezéstől. A konkrét kiváltó ok a combfeszítő izomzat krónikus túlterhelése, ami nagyrészt a nem szakszerűen felépített edzés következménye. Eleinte csupán enyhébb gyulladás alakul ki, ami gyorsan rendbe jön. Azonban ha ez időről időre előfordul, kialakul egy folyamat, amelynek lényege a patellaín eredési zónájának degeneratív elváltozása.

GettyImages-1165067653
Fotó: ipopba / Getty Images Hungary

A tendonitis vagy ugrótérd különösen veszélyezteti az ugrószámokban induló atlétákat és a labdajátékosokat. Az idősödés és a folytonosan ismétlődő trauma náluk jó eséllyel komoly károsodást okozhat a térdízületben. Ez persze nem azt jelenti, hogy az ugrótérd az idősebbek betegsége, hiszen jellemzően a fiatal sportolóknál okoz gondot, akik azonban ekkorra már régóta tartó, erős terhelésnek tették ki a térdüket. További rizikófaktor a nagyobb testsúly, hiszen így nagyobb nyomás nehezedik a térdre a földre érkezéskor.

Az ugrótérd főként mozgás után fáj

A vezető tünet természetesen a fájdalom és az érzékenység a térdkalács alatt. A fájdalom általában fizikai aktivitás után jelentkezik, és a további mozgás, főleg a futás, ugrás, csak ront a helyzeten. Az érintett személy azt érezheti, hogy egyre gyengébb a térde. Reggelente különösen merevnek tűnhet az ízület, és kinyújtott lábnál a térd alatti terület nyomásérzékenységet is mutat.  

A cikk az ajánló után folytatódik

- Előfordulhat a patellaín szakadása is, ami egy komoly sérülés, és nem maradhat észrevétlen, hiszen nemcsak komoly fájdalommal jár, de többnyire egy szakadó, pukkanó hangot is hall a sérült. A térd ilyenkor megduzzad, és az érintett nem tudja kiegyenesíteni a lábát, ezért mielőbb orvoshoz kell fordulni - hangsúlyozza Arnold doktor. - Amennyiben nem ennyire akut a dolog, a fizikális vizsgálaton túl az MRI, röntgen, ultrahang során bebizonyosodhat az ugrótérd diagnózisa, és elkezdődhet a kezelés.

Fontos a megelőzés, de kezelni is lehet

- A kezelés első lépése természetesen a fájdalomcsillapítás, ami történhet otthoni kezeléssel - vagyis pihentetéssel, jegeléssel, recept nélküli fájdalomcsillapítókkal -, de szükség lehet más eljárásokra is, főként, ha a sportoló folytatni kívánja a tevékenységét. Gyorsan csillapítható a fájdalom, és enyhíthető a gyulladás helyi célzott injekcióval, hosszabb távon pedig nagyon ajánlott az orvosikollagéninjekció-kúra, amely támogatja, erősíti a szöveti struktúrát - mondja Arnold doktor.

GettyImages-1179585241
Fotó: sorbetto / Getty Images Hungary

- Szintén hosszú távon fejti ki hatását a lökéshullám-terápia, ami oldja a mozgásszervi fájdalmat okozó triggereket, élénkíti a vérkeringést és az anyagcserét, és nemcsak a fájdalmat csökkenti, de a sérült szövetek regenerálásával a kiváltó okot is megszüntetheti. Sokaknál nagyszerűen működik az úgynevezett szegmentális akupunktúra, esetenként lágylézer-terápiával kombinálva. Hasznosak lehetnek a térdrögzítők, a fizikoterápia, és feltétlenül szükséges lenne a személyre szabott gyógytorna, elsősorban a sérülés kiújulásának megelőzése érdekében. Nagyon ritkán műtét is szükséges lehet. A megelőzés titka pedig a megfelelő edzésfelépítés és kivitelezés - amelynek a szakszerű bemelegítés és nyújtás elengedhetetlen része - figyelmeztet dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia és a HKO/TCM szakorvosa.

Védi a szív működését, erősíti a csontokat: 10 étel, ami tele van K-vitaminnal

A K-vitamin erősíti a csontokat, és a szívet is támogatja. Számos ételben megtalálható.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük