Rákmegelőzés: a csökkentett sóbevitel is segíti a prevenciót

Szorítsd a sófogyasztásodat egészséges keretek közé, és előzd meg a gyomorrákot!

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Azzal tisztában vagy, hogy a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, a stressz és a vörös húsok fogyasztása növeli a rák kialakulásának kockázatát.

Ezek mellett azonban a túlzott sóbevitel is rizikófaktor lehet a daganatos betegségek kialakulása szempontjából. Vagyis nem csak akkor kell vigyáznod a sóval, ha a keringési rendszert érintő problémáktól tartasz - írja a World Cancer Research Found.

Kevesebb sót!

A sóra - kémia nyelvén nátrium-kloridra - testednek szüksége van, ám jóval kisebb mennyiségben, mint gondolnád. Az Egészségügyi Világszervezet legújabb ajánlása szerint naponta 2 grammnál kevesebb nátrium bevitele javasolt.

Az élelmiszerek csomagolásán sokszor nem a só-, hanem a nátriumtartalmat tüntetik fel. Ha ez alapján szeretnéd kiszámolni a táplálék sótartalmát, akkor a megadott nátrium mennyiségét meg kell szoroznod 2,5-tel.

Magas és alacsony sótartalom

Magas sótartalmúnak számítanak azok az élelmiszerek, melyekből 100 gramm 1,5 gramm sót tartalmaz. Alacsony sótartalmúnak pedig akkor tekinthető egy táplálék, ha kevesebb mint 0,3 gramm só van 100 grammjában.

75-25%

Fontos tudnod, hogy sófogyasztásod körülbelül 75%-a származik feldolgozott élelmiszerből, készételekből, chipsekből, kenyérből - 100 grammnyi kenyérben 250 milligramm van . A maradék 25%-ot pedig az teszi ki, amit te adsz az ételekhez főzés vagy evés közben.

Sófogyasztás és rák

Kutatások tanúsága szerint a túlzásba vitt sófogyasztás nemcsak a magas vérnyomással és a keringési rendszert érintő megbetegedésekkel állhat összefüggésben, hanem a gyomorrákkal is. Tudósok szerint ez egyszerűen azzal magyarázható, hogy a túl sok só károsíthatja gyomornyálkahártyát.

Így csökkentsd a sóbevitelt!

Vásárlás közben

Vásárlás közben ellenőrizd az élelmiszerek csomagolásán a nátrium- vagy sótartalmat. Vedd figyelembe, hogy azért, mert a csomagoláson az látod, hogy a táplálék csökkentett sótartalommal bír, még nem biztos, hogy jó nyomon vagy. A konzervek és az előre csomagolt termékek közül válaszd azokat, melyeken a nem tartalmaz hozzáadott sót feliratot látod.

Fokozatosan

Ne tégy radikális lépéseket, ami a főzés közben használt sómennyiség csökkentését illeti: fokozatosan szoktasd ízlelőbimbóidat a kevésbé sós ízekhez. Ez beletelhet néhány hétbe, idővel azonban meg fogod ismerni az táplálékok valódi ízét.

Más fűszerekkel

Használj más fűszereket só helyett! A paletta meglehetősen széles: a fokhagyma, a citrom, a bazsalikom, a fekete bors, a chili, a gyömbér vagy a babér mind kiváló választás, ha markánsabb ízekre vágysz.

Táplálkozz egészségesebben!

Kattints az alábbi videóra, ha kíváncsi vagy, hogyan tehetnéd egészségesebbé a konyhádat!

Friss hússal

Egyél friss húst az olyan feldolgozott húsok helyett, mint a szalonna, a füstölt hús vagy a kolbász. Ez utóbbiak ugyanis nem kevés sót tartalmaznak, amiből adódóan rendszeres fogyasztásuk fokozza a gyomorrák kialakulásának rizikóját.

Dióval, mandulával

Csökkentsd az elfogyasztott sós rágcsálnivalók mennyiségét! A chipsek, sós mogyoró és pattogatott kukorica helyett válaszd a sózatlan diót, mandulát, a szárított, illetve a friss gyümölcsöket.

Ezt is szeretjük