Hány hét a teljes gyógyulás tüdőgyulladás esetén? Nem javasolt előbb visszamenni dolgozni

A tüdőgyulladás tünetei életkoronként és kiváltó októl függően is eltérőek lehetnek.

GettyImages-962687370
beauty and style
Top olvasott cikkek

Tüdőgyulladás után a felépülés elhúzódhat, a köhögés akár hetekig is megmaradhat. Mennyi időt vehet igénybe a gyógyulás, és mikor kell orvoshoz fordulni, ha nem szűnnek a panaszok?

A témában dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, a Tüdőközpont főorvosa ad felvilágosítást. 

A tüdőgyulladás kiváltó okai

Az elmúlt években főként a koronavírus szövődményeként fellépő tüdőgyulladásról lehetett hallani, ám a betegséget több kórokozó is kiválthatja. A közösségben szerzett tüdőgyulladásokért többségében a pneumococcus néven ismert baktérium a felelős. Ez ellen 2014 óta a kisgyermekek már a kötelező oltási rend részeként megkapják a védőoltást.

Enyhe, nem tipikus tünetekkel járó tüdőgyulladást okozhatnak a Chlamydia pneumoniae és Mycoplasma pneumoniae nevű kórokozók, de a betegség vírusos eredetű is lehet, mely elsősorban a szív és tüdőbetegeket, valamint a kisgyermekeket veszélyezteti. Leggyakoribb formája az influenzafertőzés szövődményeként kialakuló tüdőgyulladás, ezért is javasolt az influenza elleni védőoltás a krónikus betegek részére. Szintén gyakran okoz vírusos eredetű tüdőgyulladást az ősztől tavaszig gyermekközösségekben gyakran terjedő RSV-vírus.

Baktériumok és vírusok mellett gombák, paraziták és vegyi anyagok is kiválthatnak tüdőgyulladást, de kialakulhat félrenyelés következtében is, amikor idegentest kerül a légutakba. 

Változatos tünetekkel járhat

Jellegzetes tünete a nehézlégzés, köhögés és magas láz. Emellett gyakran okoz szapora légzést, hasi, mellkasi fájdalmakat és étvágytalanságot. A tünetek azonban életkoronként és kiváltó októl függően is eltérőek lehetnek. Előfordulhat, hogy a tüdőgyulladás enyhe tünetekkel jelentkezik. Láz helyett csak hőemelkedés, száraz köhögés, nyaki nyirokcsomó-duzzanat, fáradtságérzés, fejfájás, izom-, ízületi és szegycsont mögötti mellkasi fájdalom, ízületi fájdalmak jelentkeznek. 

A komolyabb szövődmények megelőzésének érdekében fontos a tüdőgyulladás mielőbbi diagnózisa és az idejében megkezdett kezelés. Ennek ellenére előfordulhat, hogy a felépülés elhúzódik, és a köhögés, nehézlégzés hosszabb időn át is megmarad. A teljes gyógyuláshoz akár két hétre is szükség lehet. A kiújulás megelőzéséhez fontos, hogy csak akkor térjen vissza az ember a munkába, vagy folytassa a tanulmányait, ha teljesen gyógyultnak érzi magát, és az orvosi kontrollvizsgálat is igazolja a gyógyulást.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dr. Potecz Györgyi elmondta, hogy a tünetek (láz, köhögés, nehézlégzés) megszűnése után még hosszú heteket vehet igénybe, amíg a röntgenelváltozások is visszahúzódnak. A megfelelő kezelés ellenére is, az esetek néhány százalékában valamilyen maradvány maradhat a tüdőben. Az érintettek keressék fel soron kívül az orvost, ha a kezelés ellenére a tüneteik néhány napon belül észrevehetően nem javulnak, vagy rosszabbodnak. Akkor is javasolt a kivizsgálás, ha a tüdőgyulladást követő két-három hét elteltével továbbra is gyakori köhögés, nehézlégzés jelentkezik. Ilyen esetben is fontos a mielőbbi kezelés, mert egy esetleg fennálló gyulladást korai stádiumban megkezdett terápiával jó eséllyel lehet maradandó károsodás nélkül megszüntetni.

Így szabadítsd meg a tüdőd a szennyeződésektől és a váladéktól

A szennyező anyagok gyulladáshoz, a váladék felszaporodásához, csökkent tüdőfunkcióhoz vezethetnek. Szerencsére léteznek olyan technikák, amelyek segítenek a tüdő megtisztításában, a gyulladás csökkentésében és a tüdőkapacitás javításában is.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük