5 mindennapos dolog, ami segít megőrizni a tüdő egészségét: nem csak a dohányzásról való leszokás számít

Az ép tüdő az egészség alapfeltétele, a következő dolgokkal támogathatod a szerv hatékony működését, tisztulását.

légzés
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A tüdő egészségének megőrzése alapvető fontosságú feladat, a mindennapok során mégis kevesen gondolnak rá, hiszen a könnyed légvétel egészen addig természetes, ameddig fel nem üti a fejét egy, a légutakat is érintő betegség.

Pedig a modern életvitelben számos tényező akad, ami veszélyezteti a szerv épségét, illetve rontja a légzés hatékonyságát. Ilyen például a légszennyezés, az aktív vagy passzív dohányzás, de még az esetek többségében rossz testtartással társuló ülő munkavégzés is. Némi tudatossággal sokat tehetsz a tüdőd egészségéért, ezt pedig az egész szervezeted meghálálja majd, jó állapotú tüdővel könnyebben küzdheted le a vírusfertőzéseket is.

Tüdő egészségét támogató dolgok

A tüdő egészségét a káros anyagok lehetőség szerinti elkerülésével, a rendszeres testmozgással, a helyes légzés és testtartás elsajátításával, de még az étkezéseddel is támogathatod. A jó hír az, hogy ezek a tényezők hozzájárulnak az egész szervezet optimális működésének fenntartásához, így mindenképp érdemes odafigyelni rájuk.

Végy mélyebb levegőt!

Különösen a nőkre jellemző, de a görnyedt testtartás miatt a legtöbben a légzés során csak a tüdejük kis részét használják, mellkasi légzést végeznek. Az optimális levegőcsere, a tüdő átszellőztetése és tisztítása viszont leginkább a hasi légzés során történik meg, így érdemes tudatosan törekedni rá. Hogy megérezd, hogyan működik, ülj egyenes háttal, tedd a tenyered a hasadra, majd orron át vegyél mély levegőt - közben érezned kell, hogy a kezed alatt megemelkedik a hasad. Szájon át fújd ki a levegőt, ekkor a hasad süllyedését tapasztalhatod. A gyakorlás során törekedj rá, hogy a vállaid lent maradjanak! A hasi légzéssel szemben a mellkasi légzésnél a mellkas mozgását figyelheted meg. További légzőgyakorlatokat találsz korábbi cikkünkben

Mozogj rendszeresen!

A testmozgás a tüdőd számára is edzést jelent. A szervnek nincsenek saját izmai, így a bordaközi izmok végzik a mozgatását a légzés során. Az erős légzőizmok elengedhetetlenek a hatékony légzéshez és a köhögéshez is, ami a felszaporodott váladék, illetve a bejutott szennyezőanyagok eltávolításáért felel. Ráadásul a fizikai aktivitás a testsúly kordában tartásához is hozzájárul, a súlytöbblet pedig szintén a légzés hatékonyságát rontó tényező. A pulzust emelő mozgásformák, amelyek kicsit „megszuszogtatnak”, a tüdőt is fokozott munkára bírják, hiszen az izmoknak ilyenkor több oxigénre van szükségük.

Már a közepes intenzitású aerob mozgásformák, például a tempós gyaloglás is segíthet, érdemes legalább napi 20 percre törekedni - ezzel már a szív- és érrendszered és az anyagcseréd is támogatod. Szintén jó módszer a lépcsőzés: ha módodban áll, a nap során liftezés helyett válaszd a lépcsőt!

Kerüld a szennyező anyagokat!

Sajnos a tüdőre potenciálisan veszélyes anyagok mindenütt jelen vannak, teljesen elkerülni nem lehet őket, ám vannak közöttük olyanok is, amelyekre hatással lehetsz. A tüdő öntisztuló, viszont a szennyező anyagok idővel gyulladáshoz, illetve a váladék felszaporodásához vezethetnek még egészséges légzőszervrendszer esetén is, a krónikus betegségekkel élők, asztmások, COPD-sek fokozottan veszélyeztetettek.

A cikk az ajánló után folytatódik

A dohányzás, a cigarettafüst kerülése mindenképp ajánlott, még a passzív dohányzás is rendkívül káros. Amennyiben a szabadban mozogsz, próbálj olyan helyszínt választani, ahol nem jelentős a gépjárműforgalom a környéken.

Az otthonod is jócskán befolyásolja a tüdőd állapotát, helyesen teszed, ha nemdohányzó területté nyilvánítod, továbbá fontos a rendszeres takarítás, különös tekintettel a por és az állatszőr felszámolására. A penész megszüntetése szintén lényeges a tüdő szempontjából. Ha erős vegyszereket használsz a takarításhoz, húzz maszkot, és szellőztess gyakran, hogy cserélődjön a levegő. Ugyanakkor tartsd zárva az ablakot, ha tudható, hogy a kinti levegő minősége épp kritikusnak tekinthető. 

Előzd meg a fertőzéseket!

A tüdőt is érintő fertőzések, illetve a tüdőgyulladás megelőzése főleg idősebb korban kulcsfontosságú. Ennek egyik eszköze az alapvető higiéniai intézkedések betartása, így például a rendszeres, meleg vízzel és szappannal történő kézmosás. A tömegközlekedési eszközökön kerüld az arcod megérintését.

Az aktív életmód a vizsgálatok szerint a tüdőgyulladás okozta halálozások mértékének csökkentésében is segíthet az idősek körében.  Az étkezésben a fókusz a gyulladáscsökkentő, immunrendszert támogató táplálékok, friss zöldségek, olajos magvak fogyasztásán van.

Húzd ki magad!

A rossz testtartás kifejezetten gyakori napjainkban. Kevesen gondolnak bele, hogy nemcsak mozgásszervi panaszokhoz, fájdalomhoz vezethet, hanem a légzés hatékonyságát is rontja. Könnyen belátható, hogy előreesett vállak és görnyedt hát mellett a bordakosár és a tüdő is kevésbé tud tágulni, ezáltal a szerv tisztulása is nehezített. Ülő munkavégzés során fontos, hogy odafigyelj a testtartásodra, próbáld hátra és lefelé húzni a vállaid, közelíteni egymáshoz a lapockáid. Elengedhetetlen a megfelelő ergonómia is. A testtartás ellenőrzéséről, beállításáról itt írtunk bővebben.

Előfordulhat, hogy a rossz testtartás már olyan mértékig rögzült, hogy a helyreállításához szakember és személyre szabott mozgásterápia szükséges!

Amennyiben a légzésed megváltozását tapasztalod, szűnni nem akaró köhögéstől, nehézlégzéstől szenvedsz, fordulj orvoshoz! Az asztma felnőttkorban is kialakulhat, például allergia talaján. Kezelés híján a krónikus tüdőbetegségek súlyosbodhatnak, és az életminőséget is ronthatják.

Ételek a tüdő egészségéért

Az életmódnak jelentős szerepe van a légzőszervrendszer védelmében, a károsodás csökkentésében, a betegségek megelőzésében. A rendszeres testmozgás mellett az étrendbeli változások is fontosak: a gyulladáscsökkentő tápanyagok a kialakult egészségügyi panaszok esetén is képesek segíteni, és gyorsabb regenerációt biztosítanak.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük