Jelek, hogy magas a vérnyomás a tüdőerekben: erőteljes szívdobogás és fáradékonyság is utalhat rá

A pulmonális hipertónia felismerése nem könnyű, de kezelés híján szívelégtelenséghez is vezethet az állapot.

Pulmonális hipertónia tünetei
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A magas vérnyomás egyik fajtája az úgynevezett pulmonális hipertónia, amelynek jellemzője, hogy a kisvérkörben emelkednek meg az érékek - ez a hagyományos vérnyomásmérő készülékkel nem észlelhető. 

A betegség eleinte általános tünetekkel jár, így aztán sokáig észrevétlen maradhat, de kezelés nélkül idővel szívelégtelenséghez vezethet, és  a vérrögök kockázatát is növeli. Bármilyen életkorban kialakulhat, de leginkább 30 és 60 év között diagnosztizálják. Családi halmozódást mutat, de többek között az elhízás is fokozhatja a valószínűségét.

Magas vérnyomás a kisvérkörben

A pulmonális hipertónia a kisvérkörben kialakuló magas vérnyomás. A kisvérkör a szív jobb kamrájából indul, a vénás vér a tüdőartérián keresztül jut a tüdőbe, ahol a gázcsere során oxigénnel telítődik. Az oxigéndús vér a tüdővénákkal a bal pitvarba, majd onnan a bal kamrába jut. Amennyiben a kisvérköri keringést valamilyen tényező akadályozza, átmenetileg vagy tartósan megnőhet a vérnyomás a tüdőerekben.

Ha az állapot sokáig fennáll, a szív jobb kamrájának nagy terhelést jelent, és az idővel kitágulhat, így pedig szívelégtelenség alakulhat ki. A tünetek lassan formálódnak, hónapokig, sőt évekig rejtve maradhatnak, ám egy idő után egyre kifejezettebbé és súlyosabbá válhatnak. A következő jelek figyelmeztethetnek a betegségre:

  • légyszomj, eleinte csak testmozgás során, később pihenéskor is,
  • fáradtság,
  • szédülés,
  • mellkasi nyomás és fájdalom,
  • a bokák és a lábak duzzanata (ödéma),
  • krónikussá váló köhögés,
  • gyors pulzus, erőteljes szívverés (palpitáció). 

Előrehaladott állapotban a lábak mellett a has duzzanata is jellemző, ez az ascites, az ajkak és a bőr kékesen elszíneződhet, a szédülés mellett pedig már ájulás is előfordulhat. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Lehangoltság? Nyerd vissza az életkedved!

Ha tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek érezzük magunkat, és nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segít az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer javítja a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

A Remotiv extra vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

Kezelés híján súlyos szövődményekhez vezethet

Az állapot számos probléma talaján kialakulhat, van, hogy nem derül fény a pontos okára. Veleszületett szívbetegség, krónikus májbetegség és egyes autoimmun kórképek, például lupus is meghúzódhat a háttérben. A bal szívfelet érintő problémák, vesebetegség és a tüdőereket nyomó tumor is pulmonális hipertóniához vezethet. A viszonylag gyakorinak számító, tüdőt érintő kórképek, például a COPD, az obstruktív alvási apnoe, továbbá tüdőfibrózis is szerepelhet az okok között. 

A kórkép családi halmozódást mutat, az elhízás, az illegális szerhasználat és a szorongásra, depresszióra szedett szelektív szerotoninvisszavétel-gátlók növelhetik a rizikóját. 

Kezelés híján az állapot szívelégtelenséghez, szívritmuszavarokhoz, a tüdő kisereiben formálódó vérrögökhöz, valamint terhességi komplikációkhoz is vezethet. Fontos, de nem egyszerű a korai felismerés, a gyógyszeres terápia mellett, amennyiben van, az alapbetegség kezelésére is szükség lehet. 

Miért nem jó ötlet itthon himalájai sót használni?

A mennyiség mellett a megfelelő típus kiválasztása sem mindegy. Ma már számos sófajta található a boltok polcain, ki-ki a saját szempontjai alapján válogathat közülük. A három legnépszerűbb opció a fehér, finomszemű konyhai só, a tengeri só, valamint a himalájai só. Azok, akik egészségtudatos táplálkozásra törekednek, hajlamosak előnyben részesíteni az utóbbi kettőt, de nem biztos, hogy valóban azokkal járnak a legjobban. 

Miért nem jó ötlet itthon himalájai sót használni? Nem csak a mennyisége, de a só típusa is fontos

A só használata, fogyasztása kikerülhetetlen, az ajánlott mennyiség betartásával és okos választással jót tehetsz a szervezetednek.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük