4 tünet, ami szívritmuszavart jelezhet, pedig sokan nem tudják: magas vérnyomás és cukorbetegség is okozhatja a bajt

Szívritmuszavarra nem csak az erős szívdobogás utalhat, és az sem igaz, hogy kizárólag szívbetegség állhat a háttérben.

hőhullám

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A szívritmuszavar egy lappangó, igen gyakran „néma” betegség, illetve sokszor csak enyhe, ártatlannak tűnő tünetekkel jelentkezik.

Dr. Müller Gábor, a KardioKözpont kardiológusa éppen ezért arra figyelmeztet, hogy a bizonytalanabb panaszok okát is fontos keresni, és egyes esetekben sürgős segítséget is kell kérni.

Lebegő érzés és verejtékezés is utalhat szívritmuszavarra

A szívritmuszavar szóról sokaknak nyilván a zakatoló, erős szívdobogás, illetve az összevissza kalimpáló szív jut eszébe, holott a betegségnek gyakran ennél jóval enyhébb tünetei vannak.

Mivel az is előfordulhat, hogy egyáltalán nem jelentkezik érzékelhető tünet, ezért számos esetben csak a rutin kardiológiai vizsgálaton derül fény a jelenlétére. Ugyanakkor van néhány panasz, amelyre mindenképpen figyelni kell, ugyanis akár szívritmuszavar jelenlétére is utalhat:

  • szédülés, bizonytalanságérzet,
  • verejtékezés,
  • furcsa, „lebegő” érzés a mellkasban,
  • ájulásközeli állapot.

Mindezek mellett természetesen olyan feltűnő tünetek is felléphetnek, mint mellkasi fájdalom, felgyorsult vagy lelassult szívverés, légszomj. Ilyenkor nem szabad halogatni a kivizsgálást. 

- Bár egy-egy stresszhelyzetben természetes, ha úgy érezzük, erősen dobog a szívünk, azt soha nem szabad figyelmen kívül hagyni, ha többször is felgyorsul vagy lelassul a szívverésünk. Ha pedig ehhez olyan tünetek is társulnak, mint a gyengeségérzés, az izzadás, a szédülés, az extra dobbanások, a bizonytalan mellkasi érzet vagy fájdalom, az általános diszkomfortérzet, tudnunk kell, hogy ezek már abból eredhetnek, hogy a szív a felgyorsulás vagy lelassulás miatt nem tudja hatékonyan betölteni a pumpafunkcióját - hangsúlyozza dr. Müller Gábor, a KardioKözpont kardiológusa.

Ha tehát ilyen tüneteket tapasztal valaki, mindenképpen forduljon orvoshoz még akkor is, ha éppen tünetmentes periódusban van.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ajándékozz szakácskönyvet karácsonyra!

Egy könyvvel nem csak tárgyat ajándékozol, hanem élményt is. 

Mentes Anyu szakácskönyveiből készített ételek lehetőséget adnak új ízek felfedezésére és kipróbálására. Különleges étrendet követőknek, vagy kísérletezni vágyóknak a Mentes Anyu könyvcsomag tökéletes meglepetés lehet. 

Ha idén valami igazán hasznosat ajándékoznál az egészség jegyében, kattints ide. MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Promóció

A szívritmuszavarok legsúlyosabb formái, az úgynevezett kamrafibrilláció vagy kamrai tachycardia akár halálos kimenetelű is lehet. Erre utaló jel lehet az eszméletvesztés, a rohamosan gyengülő pulzus, légzés. Ebben az esetben az azonnal megkezdett újraélesztés mellett mentőt kell hívni!

Nemcsak szívbetegségek okozhatnak szívritmuszavart

A kardiológiai kivizsgálás során a kardiológus nemcsak a tünetekre kérdez rá, hanem a családi kórtörténetet is igyekszik feltárni, hiszen a szív- és érrendszeri betegségek, így a szívritmuszavar esetén is jelentős szerepet játszik a genetika. Az egyéni kórtörténetből akár az is kiderülhet, hogy egy háttérben álló betegség vezet a ritmuszavarhoz, mint például magas vérnyomás, cukorbetegség, pajzsmirigybetegség, alvási apnoé. Ezért a kikérdezés, a korábbi leletek elemzése is döntő jelentőségű.

- Eszközös vizsgálatokkal még pontosabban megfigyelhetjük az állapotot, így sor kerülhet nyugalmi és terheléses EKG-vizsgálatra, Holter EKG-vizsgálatra, illetve akár szívultrahangra. Súlyosabb esetben elektrofiziológiai vizsgálattal állítható fel pontos diagnózis, és kezdődhet meg a szükséges ellátás - ismerteti Müller doktor.

Amint sikerül diagnosztizálni a szívritmuszavart, annak okát és típusát, megkezdődhet a gondosan beállított kezelés, amely olyan, akár végzetes betegségek kockázatát képes csökkenteni, mint a stroke vagy a szívinfarktus.

A magas vérnyomás 6 kevésbé ismert tünete

Magas vérnyomással világszerte rengeteg felnőtt él, ám sajnos sokan nem is sejtik, hogy náluk is fennáll a probléma, rutinvizsgálat, orvosi ellenőrzés során derülhet rá fény. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a magas vérnyomásban szenvedők körülbelül 46%-a nem tud róla, hogy érinti az állapot.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük