4 tünet, ami szívritmuszavart jelezhet, pedig sokan nem tudják: magas vérnyomás és cukorbetegség is okozhatja a bajt
Szívritmuszavarra nem csak az erős szívdobogás utalhat, és az sem igaz, hogy kizárólag szívbetegség állhat a háttérben.

hőhullám
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szívritmuszavar egy lappangó, igen gyakran „néma” betegség, illetve sokszor csak enyhe, ártatlannak tűnő tünetekkel jelentkezik.

Dr. Müller Gábor, a KardioKözpont kardiológusa éppen ezért arra figyelmeztet, hogy a bizonytalanabb panaszok okát is fontos keresni, és egyes esetekben sürgős segítséget is kell kérni.

Lebegő érzés és verejtékezés is utalhat szívritmuszavarra

A szívritmuszavar szóról sokaknak nyilván a zakatoló, erős szívdobogás, illetve az összevissza kalimpáló szív jut eszébe, holott a betegségnek gyakran ennél jóval enyhébb tünetei vannak.

Mivel az is előfordulhat, hogy egyáltalán nem jelentkezik érzékelhető tünet, ezért számos esetben csak a rutin kardiológiai vizsgálaton derül fény a jelenlétére. Ugyanakkor van néhány panasz, amelyre mindenképpen figyelni kell, ugyanis akár szívritmuszavar jelenlétére is utalhat:

  • szédülés, bizonytalanságérzet,
  • verejtékezés,
  • furcsa, „lebegő” érzés a mellkasban,
  • ájulásközeli állapot.

Mindezek mellett természetesen olyan feltűnő tünetek is felléphetnek, mint mellkasi fájdalom, felgyorsult vagy lelassult szívverés, légszomj. Ilyenkor nem szabad halogatni a kivizsgálást. 

- Bár egy-egy stresszhelyzetben természetes, ha úgy érezzük, erősen dobog a szívünk, azt soha nem szabad figyelmen kívül hagyni, ha többször is felgyorsul vagy lelassul a szívverésünk. Ha pedig ehhez olyan tünetek is társulnak, mint a gyengeségérzés, az izzadás, a szédülés, az extra dobbanások, a bizonytalan mellkasi érzet vagy fájdalom, az általános diszkomfortérzet, tudnunk kell, hogy ezek már abból eredhetnek, hogy a szív a felgyorsulás vagy lelassulás miatt nem tudja hatékonyan betölteni a pumpafunkcióját - hangsúlyozza dr. Müller Gábor, a KardioKözpont kardiológusa.

Ha tehát ilyen tüneteket tapasztal valaki, mindenképpen forduljon orvoshoz még akkor is, ha éppen tünetmentes periódusban van.

A cikk az ajánló után folytatódik

A szívritmuszavarok legsúlyosabb formái, az úgynevezett kamrafibrilláció vagy kamrai tachycardia akár halálos kimenetelű is lehet. Erre utaló jel lehet az eszméletvesztés, a rohamosan gyengülő pulzus, légzés. Ebben az esetben az azonnal megkezdett újraélesztés mellett mentőt kell hívni!

Nemcsak szívbetegségek okozhatnak szívritmuszavart

A kardiológiai kivizsgálás során a kardiológus nemcsak a tünetekre kérdez rá, hanem a családi kórtörténetet is igyekszik feltárni, hiszen a szív- és érrendszeri betegségek, így a szívritmuszavar esetén is jelentős szerepet játszik a genetika. Az egyéni kórtörténetből akár az is kiderülhet, hogy egy háttérben álló betegség vezet a ritmuszavarhoz, mint például magas vérnyomás, cukorbetegség, pajzsmirigybetegség, alvási apnoé. Ezért a kikérdezés, a korábbi leletek elemzése is döntő jelentőségű.

- Eszközös vizsgálatokkal még pontosabban megfigyelhetjük az állapotot, így sor kerülhet nyugalmi és terheléses EKG-vizsgálatra, Holter EKG-vizsgálatra, illetve akár szívultrahangra. Súlyosabb esetben elektrofiziológiai vizsgálattal állítható fel pontos diagnózis, és kezdődhet meg a szükséges ellátás - ismerteti Müller doktor.

Amint sikerül diagnosztizálni a szívritmuszavart, annak okát és típusát, megkezdődhet a gondosan beállított kezelés, amely olyan, akár végzetes betegségek kockázatát képes csökkenteni, mint a stroke vagy a szívinfarktus.

A magas vérnyomás 6 kevésbé ismert tünete

Magas vérnyomással világszerte rengeteg felnőtt él, ám sajnos sokan nem is sejtik, hogy náluk is fennáll a probléma, rutinvizsgálat, orvosi ellenőrzés során derülhet rá fény. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a magas vérnyomásban szenvedők körülbelül 46%-a nem tud róla, hogy érinti az állapot.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük