Apró dolgok, amik sokat számítanak a légutaknak: ellenállóbb lesz a tüdő a vírusokkal szemben

A járvány ideje alatt fókuszba kerültek a légzőszervek, ám arról kevés szó esik, hogyan lehet óvni a tüdő egészségét a mindennapokban.

tüdő nyitó

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Különféle médiumokban sokat lehet olvasni a lélek, a bőr, a haj és úgy általában az egész test egészségéről, de a tüdő épségének fontosságáról a legtöbbször csak a dohányzás kapcsán hallani.

Az elmúlt hónapokban ugyan a légzőszerveink a figyelem középpontjába kerültek, ám arról kevés szó esik, hogyan lehet óvni a tüdő egészségét a mindennapokban, és mit lehet tenni annak érdekében, hogy ellenállóbb legyen a fertőzésekkel szemben. A Budai Egészségközpont most ehhez ad hasznos tanácsokat.

A tüdő kulcsfontosságú feladatai

A tüdő elsődleges feladata, hogy oxigénnel lássa el a szervezetet: az elhasznált levegő helyett friss és oxigéndús levegőt juttat a testbe. Ez a folyamat egy hatalmas, körülbelül 100 négyzetméteres felületen, a tüdőszövetekben zajlik, a szükséges oxigén pedig a keringési rendszer segítségével jut el a különböző szervekhez. Az olyan behatások, mint a dohányzás, a munkahelyi ártalmak és az allergének fokozatosan károsítják a csak kismértékű regenerálódásra képes tüdőszöveteket, így rontják a tüdő, és ezáltal a többi szerv működését is.

tüdő 1
Fotó: magicmine / Getty Images Hungary

A légzőszervek emellett számos betegségnek is ki vannak téve, amelyek akár súlyos szövődményekhez is vezethetnek, ezért fontos odafigyelni és a megfelelő módon kezelni ezeket. A fertőző kórokozók, leggyakrabban baktériumok és vírusok, megbetegíthetik az alsó és felső légutakat, és garat-, mandula-, gége- vagy akár tüdőgyulladást idézhetnek elő. A tüdő különféle betegségekre azonos tünetekkel válaszol, a leggyakrabban száraz vagy nedves köhögéssel és nyugalmi állapotban vagy terheléskor jelentkező légszomjjal. Azonban fontos tudni, hogy ezek a panaszok nem csak tüdőbetegségek esetén jelentkezhetnek.

- A légutak fertőző megbetegedései cseppfertőzés útján terjednek. A megfelelő tüneti és célzott gyógyszeres kezelések mellett nagyon fontos, hogy megakadályozzuk a kórokozók terjedését. Járványon kívüli időszakban a családokon gyakran végighaladnak a különböző közösségekből hazahozott légúti fertőzések. Ilyenkor is fontos, hogy ne fertőzzünk tovább: kerüljük a beteg emberekkel való kontaktust, gyakran és megfelelő technikával mossunk kezet, továbbá viseljünk szájmaszkot - mondta dr. Strausz János, a Budai Egészségközpont pulmonológus, onkológus szakorvosa.

A betegségek kezelésén túl a tüdő általános egészsége és ellenálló képessége érdekében az alábbiakra érdemes odafigyelni a mindennapokban a szakértő szerint.

Nem csak a látható szennyeződésekre kell figyelni

Bármilyen tisztának is látszik a lakás, számos láthatatlan szennyezőanyag és allergén vesz körül minket, például penész, különböző pollenek, vegyi anyagok vagy akár a tisztítószerekből szálló mikroszkopikus részecskék tömege. Ezért érdemes minél gyakrabban takarítani, főleg pollenszezonban. Az arra érzékenyeknek pedig javasolt beszerezni a bútorok, ágyneműk, szőnyegek mélyebb tisztítására is alkalmas atkaporszívót.

Vegyszerek biztonságos használata

A különböző maró, párolgó tisztítószerek, a vízkő- vagy zsíroldó kemikáliák, illetve a spray formájú kozmetikumok belégzése nem tesz jót a légzőszerveinknek, így ezek használata nagyobb odafigyelést igényel, hogy ne lélegezzük be őket.

Aktív és passzív dohányzás kerülése

A tüdőre ártalmas tevékenységek közül a legismertebb a dohányzás. A cigarettafüstben lévő égéstermékek agresszív, gyulladáskeltő és hosszú távon rákkeltő hatású vegyi anyagok, amelyek nemcsak magukra a dohányosokra, hanem a környezetükben élő, passzív dohányzásnak kitett hozzátartozóikra is károsak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezért elsősorban érdemes megpróbálni leszokni a dohányzásról, aminek számos pozitív hatása van szervezetre. Akinek nehezére esik lemondani káros szenvedélyéről, legalább a környezetükben lévő nemdohányzókat kíméljék meg tőle.

Egy kis mozgás aranyat ér

A fizikai aktivitás, rendszeres testmozgás sokat segít az általános egészségi állapoton, valamint a tüdő épségének megőrzésében is. A séta, a gyaloglás, a kocogás, a kerékpározás vagy a torna javítja az erőnlétet, a légzést és a keringést is. Még a jelenlegi, korlátozásokkal teli időszakban is van lehetőség egy-egy kisebb sétát tenni vagy éppen elmenni kocogni, persze csak a megfelelő biztonsági intézkedések betartásával. A mozgás ráadásul endorfint szabadít fel, így az edzés okozta elégedettség érzésen túl kiegyensúlyozottabbnak is lehet érezni tőle magunkat.

Folyadék, folyadék, folyadék

Már szinte közhely, de a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékbevitel nélkülözhetetlen a szervezet, így a tüdő egészsége szempontjából is. Naponta legalább másfél-két liter folyadékot ajánlott fogyasztani, légúti megbetegedések, például hörgőgyulladás vagy asztma esetén pedig akár még ennél is többet. 

Ugyan a fenti tanácsok betartásával támogathatjuk a légzőszervek egészséges működését, de a rendszeres szűrővizsgálatokról ilyenkor sem szabad megfeledkezni.

- Tünetek nélkül is ajánlatos - különösen negyven év felett - a légzésfunkció és a tüdő radiológiai állapotának rendszeres ellenőrzése. A kivizsgálást pedig semmiképp sem szabad halogatni, ha légszomj, mellkasi fájdalom, nehézlégzés, elhúzódó rekedtség, köhögés, nem szűnő hurutos tünetek vagy gyengeség alakul ki - hangsúlyozza a szűrővizsgálatok jelentőségét a Budai Egészségközpont szakembere.

10 szupererős gyógynövény a légúti betegségekre: tisztítják a tüdőt, könnyítik a légzést

A gyógynövényes teák sokat segítenek a légutak fertőtlenítésében, a gyulladások csökkentésében és a torokirritáció megszüntetésében is.

10 szupererős gyógynövény a légúti betegségekre: tisztítják a tüdőt, könnyítik a légzést

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük