Vigyázni kell a napozással trombózis után: nem csak a hőség veszélyes a betegekre
Mélyvénás trombózis után nyáron, a nagy melegben a panaszok felerősödnek, a betegeket a hőség még jobban megviseli.

napozás, trombózis, visszértágulat
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mélyvénás trombózis után az érintettek gyakran panaszkodhatnak kisebb-nagyobb lábfájdalomra, dagadásra, melyet könnyű összekeverni egy újabb trombózissal.

Prof. Blaskó György, a Trombózis- és Hematológiai Központ véralvadási specialistája hasznos tanácsokat adott arra vonatkozóan, hogy miként lehet elviselhetőbbé és biztonságosabbá tenni a nyarat.

Lábfájdalom ellen

Trombózis után sokan panaszkodhatnak lábfájdalomra, főleg a nagy melegben. Ekkor érdemes kompressziós harisnyát használni még akkor is, ha már nem lenne muszáj. A keringés a hatására felpezsdül, és a felületi vénákból a mélyebben fekvők felé terelődik a véráramlás. Ennek hatására a lábfájdalom enyhül vagy megszűnik, valamint az ödéma is eltűnik. Amennyiben valaki visszértágulatokkal is küzd, neki is javasolt! 

A szakértő azonban felhívja a figyelmet az úgynevezett poszttrombotikus szindrómára - PTS -, melynek az egyik tünete a lábfájdalom, így, ha a panasz több mint két hónapig fennáll, akkor érdemes orvoshoz fordulni!

Vigyázz a napozással!

A legmelegebb órákban eleve tiltott a napozás - 10 és 15 óra között -, hiszen ekkor megnő a melanoma kialakulásának kockázata. Ám ha valaki már átesett trombózison, más időszakokban is vigyázzon a napfürdőzéssel, hiszen a vénák kitágulnak, a vér pedig pangani kezd, ami elősegíti a vérrögök keletkezését. Mindezeken felül a visszerek állapotán is csak rontana, ami szintén fokozza a trombózis rizikóját!

Fontos, hogy a meleget a víz esetén is kerülni kell, vagyis a 34 foknál magasabb hőmérsékletű termálvizekben sem szabad ejtőzni! 

Infraszauna megengedett, de a 90 fokos finn szauna csak sokkal később és rövidebb időközökre!

Annak, aki átesett mélyvénás trombózison, vagy magasvérnyomás-betegségben szenved, nem tanácsos sok időt a forró szaunában tartózkodni.
Annak, aki átesett mélyvénás trombózison, vagy magasvérnyomás-betegségben szenved, nem tanácsos sok időt a forró szaunában tartózkodni.
Fotó: PeopleImages / Getty Images Hungary

Hidratáld magad!

Sokan nem veszik elég komolyan a kellő mennyiségű folyadékfogyasztás hatását, pedig a dehidratáció számtalan negatív egészségügyi következménnyel járhat. Amennyiben valaki nem viszi be a kellő folyadékmennyiséget - ami nyáron akár több mint három liter is lehet -, úgy a vér besűrűsödik, ami melegágya a vérrögöknek. Fontos a vízhajtó hatású italokat - kávé, tea, alkohol - inkább kerülni, mivel azok csak még jobban elősegítik a dehidratációt! 

A cikk az ajánló után folytatódik

Hosszú út előtt az orvossal kell egyeztetni

Prof. Blaskó György, a Trombózis- és Hematológiai Központ véralvadási specialistája felhívja a figyelmet arra, hogy ha valaki hosszabb útra indul - akár repülővel, akár busszal, akár autóval, ez mindegy -, és tud arról, hogy magasabb trombózisrizikóval rendelkezik, mindenképp kérje ki orvosa tanácsát a prevenciót illetően, ugyanis a többórás utazás jelentősen tovább növelheti a trombózis rizikóját! Ha a beteg szedi a véralvadásgátlót, úgy azt folytatni kell, ám ha már nem, úgy a kezelőorvos az aktuális állapotot figyelembe véve ismét szükségesnek gondolhatja, hogy az utazási trombózis megelőzésére az út alatt antikoaguláns kezelésben részesüljön.

Trombózisellenes étrend

Az egészséges életmód alapja a táplálkozás: az alábbi élelmiszerek jó hatással vannak a keringésre, és a vér koleszterinszintjét is csökkentik.

Képek forrása: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük