Rovarcsípés is okozhat visszérgyulladást: így előzd meg, hogy trombózis legyen belőle

Nyáron, a nagy melegben a visszerek gyulladásos állapota is többször előfordul.

visszergyulladas 4
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ahogy beköszönt a jó idő, egyre gyakoribbá válnak a visszeres problémák. Ilyenkor sokan panaszkodnak nehézláb-érzésre, és sajnos a visszerek gyulladásos állapota is többször előfordul. 

A visszér nem csak kellemetlen, de megnöveli a mélyvénás trombózis rizikóját, sőt, könnyű is vele összekeverni. Prof. Blaskó György, a Trombózis- és Hematológiai Központ véralvadási specialistája elmondja, mire figyeljenek a visszérgyulladással küzdők.

A visszérgyulladás kialakulásának okai

Az okok közt a következők merülhetnek fel: életkori tényezők - jellemzően hatvanéves kor alatt -, visszértágulat, rovarcsípés, trauma, a vénafal károsodása, immobilitás, magas ösztrogéntartalmú szerek, trombofília. Utóbbi nemcsak mélyvénás trombózisra hajlamosít.

A nyár és a visszerek

Azok számára, akik visszértágulatokkal küzdenek, a nyár, a kánikula igen sok kellemetlenséget rejt, mivel a hőség és a magas páratartalom fokozza a visszeres panaszokat. A vénákban lévő vér áramlása lelassul, pangás keletkezik, ami ödémával, fájdalommal jár.

Sajnos ekkor megnő a visszérgyulladás kockázata is, melynek alap kiváltó oka a vénafal károsodása. A visszérgyulladás tünetei közé a fájdalom, az adott területen lévő bőrpír, csomó kitapintása, esetleg hőemelkedés, láz tartozik.

A cikk az ajánló után folytatódik

Maga a probléma szerencsére önmagában, bár sok kellemetlenséggel jár, nem súlyos. Ennek ellenére jobb, ha az illető elővigyázatos, hiszen egyrészt könnyű összekeverni a mélyvénás trombózissal, és könnyen ki is alakulhat belőle, sőt, sajnos ki is újulhat. 

Visszérgyulladás vagy trombózis?

A felületes visszérgyulladás és a mélyvénás trombózis tünetei közötti fő különbség az, hogy az utóbbi esetben jelentős a két végtag közötti térfogatbeli különbség, illetve visszérgyulladáskor az adott ér felett tapasztalni bőrpírt és csomót, ami valójában a felületi vénában keletkezett vérrög.

Mélyvénás trombózis esetén az egész végtagon látni livid elszíneződést, és az egész felülete meleg tapintású. Kivételt az úgynevezett néma trombózis képez, mely nem okoz tüneteket, éppen ezért nagyon veszélyes. Érdemes tudni, ha atípusosak a tünetek, akkor nehéz lehet a két állapot között különbséget tenni, ezért ekkor Doppler-ultrahangos vizsgálattal és a D-dimer szint mérésével kell elkülöníteni a kettőt. 

Trombózis esetén fekvés, visszérgyulladás esetén mozgás javasolt

A két állapot elkülönítése az alkalmazott terápia miatt is fontos, hiszen mélyvénás trombózis esetén az első lépés a vérrög oldása, valamint fontos, hogy a beteg ne mozogjon, nehogy leszakadjon a thrombus, és tüdőembóliát okozzon - figyelmeztet prof. Blaskó György, a Trombózis- és Hematológiai Központ véralvadási specialistája. Később véralvadásgátló terápia szükséges.

Ezzel szemben  a felületes visszérgyulladás esetén az érintettnek kötelező mozognia, például sétálnia, mivel immobilizáció esetén könnyen a mélyen fekvő vénákra terelődhet a probléma. Ekkor NSAID típusú gyulladáscsökkentővel, fájdalomcsillapítóval, kompressziós terápiával kezelik a beteget, aki borogatást is tehet mellette az adott területre.

LMWH véralvadásgátló adására csakis azokban az esetekben van szükség, amikor a páciens fokozottan veszélyeztetett a mélyvénás trombózis szempontjából, például trombofiliás, mozgásában korlátozott, netán daganatos betegségben szenved.

A legjobb gyógynövényes teák

Nem véletlenül született meg a mondás, miszerint fűben-fában orvosság. Már nagyanyád idejében is tudták, csaknem minden gyógynövényben fellelhető olyan anyag, mely hozzájárul az egészség megőrzéséhez. A következő tíz gyógynövény is pont ilyen.

Képek forrása: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük