Folyton tikkel és ráng a szemed? Mikor kell komolyan venned a bosszantó tünetet?
Apró kellemetlenség, vagy komoly betegség tünete a tikkelés?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Szinte mindenki tapasztalja időnként azt a bosszantó rángást a szemhéjnál, melynek jelentkezésekor bízik benne, hogy csak ő veszi észre jelenséget, és nem annyira látványos, mint elsőre gondolja.

A tikkelésnek is nevezett rángás mögött több apróbb-nagyobb probléma is állhat - összegyűjtöttük a leggyakoribbakat.

Miért tikkel a szemed?

Apróbb izomrángások testszerte előfordulhatnak, ám legtöbbször észre sem veszed. A szem környékén azonban egyrészt sok az érzőideg, másrészt vékony a bőr, harmadrészt a szemhéj izmai közvetlenül a bőr alatt vannak.

A tikkelő szem oka

Mit tehetsz ellene?

Általában a szem pihentetése vezet leggyorsabban eredményre. Feküdj le, hunyt be a szemed, lélegezz mélyeket, relaxálj. Óvatosan masszírozhatod is a szem környékét. Amennyiben a szem fáradása - például egész napos monitorbámulás miatt - okozza a problémát, úgy érdemes kialakítanod egy olyan napirendet, melyben munka után már nincs számítógépezés. Próbáld meg oldani a szervezetedben felgyülemlett stresszt: ebben segítségedre lehet a relaxáláson túl a rendszeres mozgás is, mely segít felhasználni a szükségesnél több kortizol hormont.

Kamilla és magnézium

Ha a huzat okozza a problémát, segíthet a nyugtató, gyulladáscsökkentő kamillás borogatás, illetve hosszú távon fontos, hogy próbálj távol maradni a huzatos helyektől. Csak úgy, mint más izomrángás, a szemhéj tikkelése mögött is meghúzódhat magnéziumhiány.

Ilyenkor érdemes fokozni a magnéziumbevitelt: fogyassz több zellert, spenótot, hüvelyes zöldséget, mogyorót, diót. Fontos tudnod, hogy terhesség, illetve rendszeres sportolás következtében megnő a szervezet magnéziumigénye.

Mikor fordulj orvoshoz a tikkeléssel?

Amennyiben úgy érzed, mindent megtettél, ám a tikkelés nem akar szűnni, illetve újra és újra megkeseríti az életed, érdemes orvoshoz fordulnod. Ritkán ugyanis, de megesik, hogy a tikkelés mögött fénytörési hiba vagy szemfertőzés áll. Érdemes tehát felkeresned a szemészt, aki megállapítja, hogy nincs-e ilyen jellegű probléma a hátérben. Amennyiben nem talál semmit, úgy valószínűleg tovább fog irányítani neurológushoz, aki idegkárosodás, tumor után nyomoz majd.

Ezt is szeretjük