A szemcseppentés helyesen: így javasolja a szemorvos
Dr. Farkas Ágnestől megtudtuk, hogyan kell profin cseppenteni saját magadnak vagy más szemébe.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szemcseppentés elsőre viszonylag egyszerű dolognak tűnik - leszámítva természetesen azt a kellemetlenséget, hogy folyadék kerül a szembe.

Bizonyos szabályokat azonban fontos betartanod, ha szeretnéd elkerülni a fertőzésveszélyt. Cikkünkben dr. Farkas Ágnest, a Dr. Rose Magánkórház szemész szakorvosát kérdeztük a szemcseppentés helyes technikájáról.

Legyen saját szemcsepped!

Fontos, hogy akár másnak, akár magadnak cseppentesz, előzőleg alaposan moss kezet. Még családon belül se használjátok ugyanazt a flakont többen. Cseppenthetsz ülő, álló és hanyatt fekvő helyzetben is.

Fontos, hogy bármilyen terméket használsz, egyetlen csepp is elegendő. De akkor sem történik baj, ha több cseppen a szemre, a felesleg úgyis kifolyik a szemrésből az első pislogáskor. Lehetőleg se a szemhéj bőréhez, se a szempillákhoz ne érintsd az üveg végét! Ez különösen akkor fontos, ha gyulladt szembe cseppentesz.

A szemcseppentés helyes technikája

Ha másnak segítesz

Ha másnak cseppentesz a szemébe, kérd meg, hogy nézzen felfelé, majd - ha jobbkezes vagy -, a bal mutatóujjal finoman billentsd kifelé az alsó szemhéjszélt. Az így kialakult kis vályúszerű mélyedésbe, annak is inkább a belső - orr felőli - részébe cseppents a másik kezedben függőlegesen lefelé tartott üvegből - magyarázza dr. Farkas Ágnes.

Ha szeretnéd megelőzni a rövidlátás kialakulását, az alábbi táplálékokat érdemes beiktatnod az étrendedbe. Lapozd át a galériát!

Ha magadnak cseppentesz

Ezt a módszert akkor is alkalmazhatod, ha saját magadnak cseppentesz, de ebben az esetben jobban beválik az a technika, amikor az arcodat kissé felfelé fordítod, és a függőlegesen tartott üvegből megpróbálsz a belső szemzugba célozni. Amikor a csepp a szemrésbe került, addig mozgasd finoman a fejed, amíg érzed a folyadékot a szemgolyó felszínén szétterülni.

Hozzá lehet szokni szemcsepp használatához?

Talán felmerült már benne a kérdés, hogy - az orrcseppekhez hasonlóan - hozzászokhatsz-e a szemcsepp használatához. A szokásos értelemben vett nemkívánatos hozzászokás azonban szemcseppek esetében nem szokott előfordulni - tudjuk meg dr. Farkas Ágnestől. A nem gyógyszernek minősülő szemcseppeket - könnypótló szereket: cseppek, gélek - lényegében korlátlan ideig lehet alkalmazni. Ugyanakkor gyógyszer-hatóanyagú szemcseppet csak addig ajánlatos használni, amíg szükséges.

Fordulj orvoshoz!

Kattints az alábbi videóra, ha kíváncsi vagy, melyek azok a tünetek, amelyeket tapasztalva érdemes szemészhez fordulnod.

Mennyire kell komolyan venni a szavatossági időt?

Sok szemcsepp csomagolásán láthatod, hogy felbontás után viszonylag rövid ideig - olykor csupán egy hétig - lehet használni a terméket. Talán benned is felmerült már a kérdés, vajon mennyire kell komolyan venni mindezt?

- A dobozon feltüntetett időkorlátokat - mind a felbontás utáni használhatóságra, mind a szavatosságra vonatkozóan - be kell tartani - hangsúlyozza dr. Farkas Ágnes. Ha az utasítást nem tartjuk be, számolni kell azzal, hogy a szemcsepp tisztasága, illetve a gyógyszer hatáserőssége változik, csökken.

Ezt is szeretjük