Szénanátha elleni orrspray-k: veszélyesek lehetnek?
Megkérdeztük a szakértőt
Valóban hozzászokhatsz az orrspray-k használatához?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha pollenallergiától szenvedsz, ezer és egy praktikát, vény nélkül kapható gyógyszert kipróbálhattál már, de nem árt az óvatosság, előfordulhat, hogy ezek többet árthatnak, mint használnak.

Az orrspray az allergia tüneteit enyhítő eszköztár alapvető eleme, de ne hasraütés-szerűen próbálgasd a különböző fajtákat, legyél körültekintő, tájékozódj, hogy melyik mire jó valójában. Megkérdeztük a témában Prof. Dr. Nékám Kristófot, a Dr. Rose Magánkórház allergológus-immunológus szakorvosát.

Az orrspray-k három fő csoportja

A nyálkahártya-duzzanatot csökkentő orrspray-k érszűkítő hatásúak, meggátolják a savókiáramlást a vérből a szövetközi térbe - elsősorban ez váltja ki az orr eldugulását.

Bár az antihisztaminokat főleg tabletta formájában használják, spray-kiszerelésük is létezik. A hisztamin és más mediátor - közvetítő - anyagok az allergiás reakció során szabadulnak fel a hízósejtekből, és olyan tipikus tünetekért felelnek, mint a tüsszögés, orr- vagy szemviszketés.

A szteroid tartalmú spray-k a legerősebb gyulladáscsökkentők, melyek helyileg az allergiás gyulladás valamennyi tünetét enyhítik.

Így tegyél különbséget, és kerüld el a kockázatokat!

Szteroidtartalmú orrspray-k

Prof. Dr. Nékám Kristóf szerint a kortikoszteroid-tartalmú spray-khez gyakorlatilag nem lehet hozzászokni, egyes allergiás náthafajtáknál akár hónapokon keresztül is veszély nélkül alkalmazhatóak. Ilyen helyzet lehet, amikor valaki balszerencsés módon mind a fák, mind a füvek, mind a nyári gyomok pollenjére érzékeny, és tünetei akár márciustól októberig is jelentkeznének gyógyszerezés nélkül.

Ödémacsökkentő orrspray-k

Ezzel ellentétben a duzzanatcsökkentőkhöz gyakorlatilag mindenki hozzászokik hosszabb használat után.

Ez azt jelenti, hogy a hatásuk egyre rövidebb ideig tart, és nemcsak egyre sűrűbben, de egyre nagyobb mennyiségben kell használnod, ha akár csak néhány héten keresztül folyamatosan alkalmazod őket. Ezért fontos, hogy a nyálkahártya-duzzanatot csökkentő helyi szereket folyamatosan, hét-tíz napnál tovább semmiképp ne használd. Amennyiben a tünetek továbbra is fennállnak, mindenképpen orvosi vizsgálatra van szükség, illetve a tennivalók megbeszélésére.

Az ödémacsökkentők nem jelentenek önmagukban rossz választást. Egyfelől nagy részük recept nélkül kapható, vagyis azonnal hozzáférhetők - szemben a vényköteles szteroidtartalmúakkal -, és perceken belül hatnak is. Hátrányuk, hogy a lehetséges tünetek közül szinte kizárólag az orrdugulást csökkentik, és nincs hatásuk például az orr- vagy szemviszketésre, illetve a tüsszögésre.

Az orvos segít a választásban

A ritkán alkalmazott antihisztamin-tartalmú orrspray ugyan valamennyi allergiás orrtünetet enyhíti, akár már fél óra után is, de épp az orrdugulással szemben elég szerény a hatása.

A szteroidos spray-k valamennyi tünetet erőteljesen és tartósan csökkentik, de érezhető hatásukhoz egy-két napi használat is szükséges lehet, és teljes hatásuk kialakulásához ennél hosszabb idő kell. Ezen különbségek miatt kell a gyógyszerelést az orvosnak egyénre szabottan megállapítania, figyelembe véve, hogy a beteg számára melyik tünet a legzavaróbb, melyik rontja elsősorban az életminőségét.

Melyik a megfelelő?

Alapvetően igaz, hogy a nyálkahártya-duzzanatot csökkentő spray-ket elsősorban az enyhébb, de kellemetlen tünetekkel - orrdugulás, orrfolyás - járó vírusfertőzésekben alkalmazzák, az antihisztaminokat és a szteroidtartalmú spray-ket főleg igazolt allergiás tünetegyüttesekben.

A felső légúti vírusfertőzések legnagyobb része néhány nap alatt spontán gyógyul, ilyenkor tehát nyugodtan lehet az állandó szipogást enyhítő ödémacsökkentőket alkalmazni. Különösen, hogy az alvást zavaró orrdugulást is megszüntetik egy időre.

Erősebb allergiás orrtünetek bevezető kezelésére is beválnak - amikor az eldugult orrjáratokban az antihisztamin- vagy szteroid-tartalmú spray-k másképp nem jutnának el a megfelelő helyre.

Így használd az orrspray-t!

Miután a szteroidos orrspray-k hatástartama a leghosszabb a fentiek közül, a konkrét hatóanyagtól függően napi egy vagy legfeljebb két alkalommal kell ezeket mindkét orrjáratba befújni. Pontos adagolásuk a tünetek erősségétől is függ, általában egy alkalommal egy-egy orrfélbe egy vagy két adagot kell bejuttatni.

A szteroidos orrspray-k külön előnye, hogy az allergiás szemtüneteket is enyhítik, néha - de nem mindig - feleslegessé téve a szemcseppek alkalmazását. További részletek, különösen a sokféle, nagyon eltérő gyakoriságú mellékhatások vonatkozásában az internetezők számára az Országos Gyógyszerészeti Intézet lakossági honlapján hozzáférhetőek, és természetesen a gyógyszerészek és orvosok is tudnak ezekkel az információkkal szolgálni.

Ezt is szeretjük