Miről ismerhető fel a vérzékenység, és kiket érint? 5 óriási tévhit a betegségről
Számos tévhit kering a köztudatban a vérzékenységgel kapcsolatban, amikről a valós tényeket hematológus szakorvos mondta el.

GettyImages-1285253618
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A vérzékenység kapcsán a legtöbben a súlyos hemofíliára gondolnak, ám az állapotnak több típusa is ismert.

Dr. Ercsei Ibolyától, a Trombózis- és Hematológiai Központ hematológusától megtudhattuk, vajon milyen tévhitek keringenek a vérzékenységről a köztudatban.

Hosszú vérzési idő a legfőbb tünet

Való igaz, sokaknak az tűnik fel, hogy a sebeik hosszan véreznek, nehezen áll el. De a vérzékenységnek egyéb tünetei is lehetnek, például gyakori orrvérzés, erős menstruáció, fogmosáskor gyakran vérző fogíny, valamint figyelemfelhívó jel az is, ha kék-zöld foltok tarkítják a bőrt anélkül, hogy előzőleg beütöttük volna magunkat valamibe.

GettyImages-174630516

Mindig észrevehető tüneteket okoz

- Bár sok esetben vannak a vérzékenységnek tünetei, ám ha igen enyhe a probléma, még az is lehet, hogy az illetőnek fel sem tűnik az állapot - mondja dr. Ercsei Ibolya, a Trombózis- és Hematológiai Központ hematológusa.

Vérzékenység = hemofília

Nagy tévedés, amikor a vérzékenységet a hemofíliával azonosítják. A hemofíliai az a vérzékenység egy típusa, aminek több súlyossági fokozata is van. Legenyhébb esetben csak igen ritkán vérzik a beteg, míg súlyos formájában a spontán vérzés is igen gyakori, ez az izmokban, ízületekben is előfordulhat. Szintén a vérzékenységhez tartozik az úgynevezett Von-Willebrand-betegség, melyről bár kevesebbet hallani, ám igen sok embert érint. Enyhe esetben a beteg akár úgy is leélheti az életét, hogy nem is tud az állapotáról.

A cikk az ajánló után folytatódik

Csak férfiak lehetnek hemofíliások

A tévhit onnan származik, hogy férfiaknál lépnek fel tünetek, ám a nőknél is fennállhat hemofília, viszont rendszerint ők csupán hordozók, mivel van nekik egy egészséges X kromoszómájuk még. A hemofíliásoknál a hibás gén az X kromoszómán helyezkedik el.

A vérzékenyek nem sportolhatnak

Mivel a vérzékenységnek több súlyossági formája is létezik, ezért nem lehet kijelenteni, hogy nem sportolhatnak. A kérdés inkább a hemofíliások esetén érdekes, főleg azoknál, akiknél súlyos formában van jelen.

GettyImages-881494602

Általánosságban azonban elmondható, hogy a megfelelő kezelésben részesült hemofíliások nemcsak hogy mozoghatnak, de javasolt is, ugyanis a jól felépített izomzat még védelmi funkciót is ellát, így csökkenti a bevérzések kockázatát. Előtte természetesen ajánlott szakorvossal egyeztetni, valamint a balesetveszélyes/küzdősportok kerülendőek.

A vérzésveszély 8 gyakori tünete

A véralvadásgátlót szedők legnagyobb félelme a vérzésveszély, pedig ezt a szövődményt el lehet kerülni.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük