Miről ismerhető fel a vérzékenység, és kiket érint? 5 óriási tévhit a betegségről

Számos tévhit kering a köztudatban a vérzékenységgel kapcsolatban, amikről a valós tényeket hematológus szakorvos mondta el.

GettyImages-1285253618
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A vérzékenység kapcsán a legtöbben a súlyos hemofíliára gondolnak, ám az állapotnak több típusa is ismert.

Dr. Ercsei Ibolyától, a Trombózis- és Hematológiai Központ hematológusától megtudhattuk, vajon milyen tévhitek keringenek a vérzékenységről a köztudatban.

Hosszú vérzési idő a legfőbb tünet

Való igaz, sokaknak az tűnik fel, hogy a sebeik hosszan véreznek, nehezen áll el. De a vérzékenységnek egyéb tünetei is lehetnek, például gyakori orrvérzés, erős menstruáció, fogmosáskor gyakran vérző fogíny, valamint figyelemfelhívó jel az is, ha kék-zöld foltok tarkítják a bőrt anélkül, hogy előzőleg beütöttük volna magunkat valamibe.

GettyImages-174630516

Mindig észrevehető tüneteket okoz

- Bár sok esetben vannak a vérzékenységnek tünetei, ám ha igen enyhe a probléma, még az is lehet, hogy az illetőnek fel sem tűnik az állapot - mondja dr. Ercsei Ibolya, a Trombózis- és Hematológiai Központ hematológusa.

Vérzékenység = hemofília

Nagy tévedés, amikor a vérzékenységet a hemofíliával azonosítják. A hemofíliai az a vérzékenység egy típusa, aminek több súlyossági fokozata is van. Legenyhébb esetben csak igen ritkán vérzik a beteg, míg súlyos formájában a spontán vérzés is igen gyakori, ez az izmokban, ízületekben is előfordulhat. Szintén a vérzékenységhez tartozik az úgynevezett Von-Willebrand-betegség, melyről bár kevesebbet hallani, ám igen sok embert érint. Enyhe esetben a beteg akár úgy is leélheti az életét, hogy nem is tud az állapotáról.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Csak férfiak lehetnek hemofíliások

A tévhit onnan származik, hogy férfiaknál lépnek fel tünetek, ám a nőknél is fennállhat hemofília, viszont rendszerint ők csupán hordozók, mivel van nekik egy egészséges X kromoszómájuk még. A hemofíliásoknál a hibás gén az X kromoszómán helyezkedik el.

A vérzékenyek nem sportolhatnak

Mivel a vérzékenységnek több súlyossági formája is létezik, ezért nem lehet kijelenteni, hogy nem sportolhatnak. A kérdés inkább a hemofíliások esetén érdekes, főleg azoknál, akiknél súlyos formában van jelen.

GettyImages-881494602

Általánosságban azonban elmondható, hogy a megfelelő kezelésben részesült hemofíliások nemcsak hogy mozoghatnak, de javasolt is, ugyanis a jól felépített izomzat még védelmi funkciót is ellát, így csökkenti a bevérzések kockázatát. Előtte természetesen ajánlott szakorvossal egyeztetni, valamint a balesetveszélyes/küzdősportok kerülendőek.

A vérzésveszély 8 gyakori tünete

A véralvadásgátlót szedők legnagyobb félelme a vérzésveszély, pedig ezt a szövődményt el lehet kerülni.

A vérzésveszély 8 gyakori tünete: a véralvadásgátlók szövődményét el lehet kerülni

A véralvadásgátlót szedők legnagyobb félelme a vérzésveszély.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük