3 ok, ami vashiányos vérszegénységhez vezet: minden esetben valami van mögötte

A vashiányos vérszegénység mindig tünet, nem önálló betegség.

nő vizsgál
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A vashiány és a belőle adódó vérszegénység gyakori állapotnak számít. Elsősorban akkor alakul ki, amikor valamilyen oknál fogva megnő a szervezet vasszükséglete, mint fokozottabb növésnél, terhességnél vagy szoptatás során.

Ha felnőttként várandósság/szoptatás nélkül valakinél vashiányos vérszegénység alakul ki, úgy fontos utánajárni a mögöttes oknak, hiszen ez minden esetben valamit jelez. A témában dr. Fehér Ágnest a Trombózis- és Hematológiai Központ belgyógyászát kérdeztük.

Vashiány és vérszegénység

A vérszegénységnek, azaz anémiának több típusa is létezik: ezek közül a legismertebb az a vashiányos vérszegénység. A vasra nagy szükség van a megfelelő vérképzéshez, mivel a hemoglobin egyik fő alkotórésze, valamint az oxigén hemoglobinon keresztüli szállításában játszik nagy szerepet.

GettyImages-944655998

Amennyiben fokozódik a vasszükséglet, vagy nő a vasfelhasználás, és ezt a raktárakból nem képes a szervezet fedezni, úgy először vashiány, majd vashiányos anémia lép fel. Vérszegénységről akkor beszélünk, amikor már a vörösvértestek vagy/és a hemoglobin mennyisége a normál szint alá csökken. Az alábbi laborvizsgálatok a legszükségesebbek a diagnózishoz:

 • vörösvértest,
 • szérum vas,
 • szérum ferritin,
 • transzferritin,
 • transzferritin-szaturáció,
 • TVF,
 • hemoglobin,
 • MCV,
 • MCH.

A vashiányos vérszegénység tünet

- A vashiányos anémia mindig egy tünet, így azonkívül, hogy azt kezelni kell, étrenddel, gyógyszerrel, szükség esetén vénás vaspótlással, fontos a kiváltó ok felkutatása és annak rendezése - tanácsolja dr. Fehér Ágnes, a Trombózis- és Hematológiai Központ belgyógyásza. Alább olvashatóak a leggyakoribb állapotok, melyek vashiányos vérszegénységhez vezethetnek.

 • Nem megfelelő étkezés: az egyoldalú étkezés miatt különböző hiányállapotok alakulhatnak ki, így vashiány is. Ez főleg a vegetáriánusokat veszélyezteti, ugyanis a vas az állati eredetű táplálékokból tud a legjobban felszívódni. Ezenkívül nem jól összeállított fogyókúra is vashiányt eredményezhet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Vashiányban szenvedsz?

A Vashiány teszt a ferritin (vas megkötésére szolgáló fehérje) kimutatására szolgáló immunológiai gyorsteszt, amelyet otthon, kényelmesen, bárki el tud végezni 10 perc alatt, egyetlen vércsepp segítségével.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

 • Felszívódási zavar: a vashiányos vérszegénység hátterében gyakran találni valamilyen felszívódási zavart. Gluténérzékenység esetén például a vékonybél bélbolyhai károsodnak, így nem képes azokon keresztül a vas ideálisan felszívódni. Cöliákián kívül ok lehet még gyulladásos bélbetegség, de olyan onkológiai állapotok is, melyek hatással vannak a vas felszívódására.
 • Fokozott vérvesztés: ekkor nem elsősorban sérülés, komoly trauma miatti vérvesztésre kell gyanakodni, hanem olyan kórképekre, mint az erős menstruáció, aminek okát szintén érdemes kideríteni, vérzékenység, illetve a vérzéssel járó krónikus kórképek, mint az aranyér és a gyomor-bél-traktusból származó vérzések.

Ételek a vaspótlásra

A vaspótlásra az étrend-kiegészítők mellett a tudatos egészségügyi diéta is alkalmas, ez esetben figyelni kell a felszívódást segítő és gátló anyagokra is.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük