A vérszegénység csak az utolsó jel: ezek a tünetek utalnak a B12-vitamin hiányára
A B12-vitamin nagy szerepet játszik a központi idegrendszer helyes működésében, de nem csak emiatt fontos a pótlása.

b12-vitmain1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A mikrotápanyagok pótlása talán most még inkább fontosabbá vált ezekben a bizonytalan időkben, amikor csak a legsúlyosabb eseteket látják el a kórházak. Pont emiatt érdemes mindenkinek a saját egészségére odafigyelnie, hiszen így más betegségek kevésbé terhelik le az egészségügyi ellátórendszert.

A vérszegénységnek több formáját is megkülönböztetjük. A legtöbb esetben vashiányos vérszegénység áll fenn, ám előfordulhat az is, hogy a B12-vitamin hiányával jár az állapot. Hogy mi mindent kell tudni erről a vitaminról, azt dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózis- és Hematológiai Központ hematológusa mondta el.

A B12-vitamin szerepe a szervezetben

A májban tárolt B12 a vízben oldódó vitaminok családjába tartozik, mely nélkülözhetetlen anyag a szervezet számára. Igen fontos szerepet játszik többek között a központi idegrendszer és perifériás idegek működésében, a DNS szintézisében, a sejtosztódásban és -regenerációban, az immunrendszeri védelemben, valamint a vérképzésben is. Több formája is létezik, melynek legismertebb tagja a cianokobalamin.

b12-vitamin2
Fotó: photka / Getty Images Hungary

Bár a szervezet számára nagyon fontos vitamin, mégsem képes önmagától előállítani, így táplálék útján szükséges bejuttatni. Magas B12-tartalmú ételek:

  • húsok, mint a máj, lazac, tonhal, tenger gyümölcsei, marha, bárány,
  • tej, tejtermékek,
  • zab.

Napi adagja életkor szerint változik, ám terhesség és bizonyos betegségek, mint a májbetegség esetén is érdemes többet bejuttatni. A felnőttek napi ajánlott adagja: 2,5 µg.

Mikor kell B12 hiányára gyanakodni?

A B12-hiány esetén megaloblasztos, vagyis nagy vörösvérsejtes anémia alakul ki, ám vérszegénységhez igen későn vezet, mivel 1-2 évig is raktározódik a szervezetben. Az állapotra sápadtság, gyakori fejfájás, rossz közérzet, szédülés, fáradtság, depresszió, koncentrációs zavar, végtagzsibbadás, fájdalom, bizsergés, nyilallások az idegek lefutásának megfelelően hívhatják fel a figyelmet, ám ha az alapvérkép eredménye is felveti gyanút - nagyobb vörösvértestek, alacsony hemoglobinszint -, érdemes megbizonyosodni a B12 szintjéről.

b12-vitamin5
Fotó: Mizina / Getty Images Hungary

 - Gyakran gyomornyálkahártya elváltozásokkal jár együtt, mert a vitamin felszívódásához bizonyos gyomorsejtek által termelt fehérje szükséges. Ezért különböző emésztési, felszívódási zavarok esetén is érdemes elvégeztetni a tesztet, hiszen ilyenkor jelentősen romlik a B12 felszívódása, ami hiányállapothoz vezethet - hívja fel a figyelmet dr. Szélessy Zsuzsanna hematológus.

Trombózist is okozhat a B12 hiánya

A folsav, B12-vitamin, B6-vitamin egy kémiai ciklusban szerepel, mely kórossá válik, ha valamelyik összetevő szintje lecsökken, és ilyenkor a homociszteinszint felszaporodik szervezetben, amit vérmintából is meg lehet mérni.

b12-vitamin4
Fotó: Milena Shehovtsova / Getty Images Hungary

A magas homociszteinszint igen veszélyes, ugyanis megnöveli a vénás és artériás trombózisok esélyét, mivel károsítja az erek endothelsejtjeit.

Egy másik veszély is leselkedik: a vészes vérszegénység, azaz a megaloblasztos anémia oka, hogy a B12-felszívódást lehetővé tevő, fehérjét termelő gyomorsejtek ellen kialakul egy autoimmun antitest, ami elpusztítja ezeket a sejteket - ezért a B12-vitamin felszívódása a vivőfehérje hiányában nem tud létrejönni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

Promóció

A B12-vitamin hiányában a csontvelő abnormális méretű és alakú vörösvértesteket, megaloblasztokat termel a normál, egészséges vörösvértest helyett, és ezek a nagy sejtek nem képesek megfelelően oxigénnel ellátni a szervezetet.

Túlzásba sem szabad vinni a bevitelét

A hiány okát fel kell kutatni, hiszen számos ok lehet a háttérben: autoimmun betegség a gyomor sejtjei ellen, rossz, egyoldalú táplálkozás, gyógyszermellékhatások vagy a gyomor és bélrendszer daganatos, gyulladásos betegségei is okozhatják az állapotot.

b12-vitamin3
Fotó: Professor25 / Getty Images Hungary

Pótlása a hiány mértékétől és okától függ: az étrendi változtatások, mint a húsfogyasztás bevezetése mellett ugyanis szükség lehet gyógyszeres, illetve injekciós terápiára is. A B12-t vízben oldódó vitaminként nem lehet túladagolni, annak negatív következménye nem ismert, évekig raktározza a szervezet.

Fontos az idegrendszernek és a beleknek is: miben van elég B12-vitamin?

B12-vitamint a szervezet nem tud magától előállítani, ezért nagyon fontos a pótlása.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük