Lepedék, repedés a nyelven: milyen betegségre utalnak a nyelvproblémák?

Saját nyelved megfigyelésével nyomon követheted tested egészségi állapotát.

cover-nyelv-ok
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A nyelved sok mindent elárulhat a szájüreg állapotáról, de a test távolabbi pontjain jelentkező problémákra is utalhat, ezért érdemes időről időre megvizsgálni a tükörben. Bizonyos, a nyelven megjelenő elváltozások ártalmatlanok, míg mások komoly egészségügyi problémára hívják fel a figyelmet, például a nyelven képződő lepedék, de a repedések helye is árulkodhat betegségről.

Repedés a nyelven

A nyelv az idő előrehaladtával öregszik, így idősebbeknél gyakori, hogy a korábban sima nyelven mély repedések jelennek meg, ami ideális táptalaj lehet a baktériumok számára, ezért érdemes a szokásosnál gondosabban figyelni a szájhigiéniára, például nyelvkaparót használni.

A repedés helye azonban betegségről is árulkodhat, amire érdemes odafigyelni. Például a nyelv közepén megfigyelhető függőleges repedés általában emésztési rendellenességekre utal. Ha gyakran puffadsz, emésztésed lelassult, fogyassz több folyadékot és rostos táplálékot.

Ha a repedés a nyelv közepétől a nyelv csúcsáig tart, az szívproblémákra hívja fel a figyelmet. Ha a repedés a két oldalon, szélen jelenik meg, közben légszomjat és fáradtságot tapasztalsz, mindenképp érdemes orvossal megvizsgáltatnod magad, hiszen a légzőrendszer kisebb-nagyobb problémájára hívhatja fel a figyelmet. Ha a nyelved szélén, bal oldalt fogbenyomat-szerű alakzatot látsz, a májadra kell nagyon vigyáznod, ha ugyanezt látod jobb oldalt, a lépeddel lehetnek gondok.

nyelv-ajanlo-

Amennyiben reggel kellemetlen és rossz a leheleted, mellette apró repedések jelennek meg a nyelven, A- és B2-vitamin-hiányra utalhat. Mindennap érdemes a nyelvet nyelvkaparóval ledörzsölni, hogy a repedésekben megbújó ételmaradékok és baktériumok is kikerüljenek, és a vitaminpótlásról sem szabad megfeledkezni.

Lepedék színe és állaga

Normál körülmények között is lepedékes az emberi nyelv - ez általában vékonyan fedi a nyelvet, fehér színű és enyhén nedves. Ha ettől eltérő a lepedék színe, vastagsága, az problémákra utalhat.

A vastag, sárgás, ragacsos bevonat a nyelven a leggyakrabban a szervezetet támadó bakteriális fertőzésre utal, amit nem megfelelő szájhigiénia okoz. A sárgás lepedéket okozhatja egy rossz fog, gyógyszerszedés vagy sok szénhidráttartalmú étel fogyasztása is.

Ha a lepedék vastag és fehér, olyan, mintha aludttej borítaná a nyelvet, akkor ez a szájpenész, amely nem csak csecsemőknél fordulhat elő. Bármikor jelentkezhet, amikor meggyengül az immunrendszer. A leggyakoribb ok az antibiotikumkezelés, a műtét utáni legyengült állapot vagy a túl sok stressz. Ha egy idő után sem javul a helyzet, érdemes kivizsgáltatni, mert cukorbetegség, leukémia vagy HIV-fertőzés is állhat a háttérben.

Ha vastag, fehér, krémsajt- vagy túrószerű lepedéket veszel észre, az a legtöbbször gombás fertőzésre utal, amelynek elszaporodása gyakori a kisbabáknál és az idősebbeknél, de a legyengült immunrendszerű embereknél is jelen lehet.

Ha hamuszürke és sűrű lepedék van a nyelven, a szervezet gyomor- és bél-rendellenességeit jelzi. Ilyenkor kerülni kell a túl fűszeres ételeket, az alkoholt, kávét, cigarettát. Érdemes sok vizet inni, és segít a joghurt is, hogy rendbe tegye a bélflórát.

Nagyon száraz és sima nyelv

Az egészséges nyelv rózsaszín színű és apró dudorokkal teli, így ha teljesen sima felületű a nyelv, az is utalhat valamilyen tápanyaghiányra, például vas-, B12-vitamin- vagy folsavhiányra.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha a nyelved felülete a szokásosnál szárazabb, az feltehetőleg folyadékhiányra utal. Ezt okozhatja egyszerűen az, hogy az elmúlt napokban a szükséges folyadékmennyiséghez képest kevesebbet ittál. Amennyiben azonban a nyelv szárazsága viszonylag hosszabb időszakon keresztül fennáll, lehet, hogy cukorbetegség húzódik meg a háttérben. Fogyassz elegendő mennyiségű folyadékot - napi két-három litert, ha pedig cukorbetegségre gyanakszol, feltétlenül méresd meg vércukorszintedet.

Hasznos tippek a nyelv vizsgálatához

  • A nyelv vizsgálatára legalkalmasabb a természetes nappali fény. Ha csak mesterséges fény áll rendelkezésre, figyelembe kell venni, hogy ez esetleg megváltoztathatja a színeket.
  • Legjobb, ha a nyelv megfigyelését reggeli és fogmosás előtt végzed, mivel a lepedék ilyenkor jobban látszik.
  • Bizonyos ételek és italok, például kávé, tea, vörösbor szintén megszínezi a nyelvet, csakúgy mint a forró ételek, amelyek ráadásul a nyelvlepedék minőségét is módosítják. Ezért ajánlatos a nyelv vizsgálatát nem közvetlenül étkezés, ivás vagy fogmosás után elvégezni.
  • Elsőként a nyelvtestet, annak színét, alakját, valamint a nyelvlepedéket érdemes megfigyelni. A nyelvet kissé nedves és leheletvékony fehér réteg fedi – amit nem lehet valódi lepedéknek tekinteni. 

A fogak kihullásának egyik leggyakoribb oka

A fogínygyulladás, vagyis a gingvitis igen gyakori probléma, kezelésének hiánya pedig a fogínysorvadás és a fogvesztés egyik legjellemzőbb oka, csakúgy, mint a foknyaki szuvasodásé. Képeken mutatjuk a leggyakoribb tüneteket.

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük