Égő érzés a nyelven: nemcsak étel és ital, betegség is okozhatja
Ha ok nélkül, hosszabb ideig érzed a kellemetlen érzést, irány az orvos!

nő fáj a szája
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nyelvünk igen sok információt rejt egészségi állapotunkról, így érdemes mindenféle változásra figyelmet fordítani.

Ilyen például az, amikor égő érzést tapasztalunk rajta, mivel a panasz dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy-specialistája szerint akár pajzsmirigyproblémát is jelezhet.

Amikor minden evés és ivás kész gyötrelem

Bizonyára mindenki ismeri azt az érzést, amikor mohón belekortyol a túl forró teába, vagy beleharap a sütőből frissen kivett süteménybe, és olyannyira meleg az adott korty vagy falat, hogy utána még órákig érzi azt a bizonyos égő érzést a nyelvén. Ez természetesen rövid időn belül elmúlik, ám egészségügyi probléma jelenlétére utalhat az, ha ok nélkül, hosszabb ideig tapasztaljuk a kellemetlen érzést. Ilyenkor meglehet, hogy csupán evés, ivás során tapasztalható a tünet, ám nem ritka, amikor a beszéd közben vagy akár nyugalmi állapotban is fellép a panasz.

nő fájdalom

Hogy mi minden okozhat égő érzést a nyelven?

  • Bizonyos ételek és italok, például az ananász.
  • Gyógyszerek mellékhatásaként is jelentkezhet.
  • Ételérzékenység, allergia.
  • Vitamin- vagy tápanyaghiány: vas- vagy B-vitamin-hiány.
  • Belgyógyászati probléma.
  • Bizonyos autoimmun betegségek.
  • Reflux.
  • Neurológiai betegségek, például sclerosis multiplex.
  • Olyan hormonális zavarok, mint a diabétesz, a pajzsmirigyzavar, a klimax.

Pajzsmirigy-alulműködéssel is összefügghet

Amennyiben valaki már egy ideje vagy visszatérően tapasztalja a kellemetlen, égő érzést a nyelvén, úgy érdemes pajzsmirigyproblémára gyanakodni, ugyanis előfordulhat, hogy ez okozza a panaszt, főleg, ha a nyelv meg is duzzad, és a fájdalom szinte az egész szájra kiterjed.

A cikk az ajánló után folytatódik

A probléma, bár nem tipikus tünete a pajzsmirigy-alulműködésnek, egy nápolyi tanulmány szerint nem ritka panasz. Ugyanis kutatásuk során megállapították, hogy a kontrollcsoportban, akik égő száj szindrómában szenvedtek, mindegyikőjüknél fennállt valamilyen mértékben a pajzsmirigyzavar.

Megfelelő kezeléssel elmúlhat az égő érzés

Dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy-specialistája azt javasolja, amennyiben valakit nagyon kínoz a kellemetlen érzés, érdemes laborvizsgálattal megbizonyosodnia a TSH, T3, T4 szintjéről, ugyanis ezekből már következtetni lehet a csökkent pajzsmirigyműködésre. Amennyiben bebizonyosodik a probléma, azt gyógyszeres kezeléssel orvosolni lehet, és a hormonszint normalizálódásával a tünetek is elmúlhatnak.

Ezt is szeretjük