Évi több millió halálesetért felelős, mégsem veszik elég komolyan: normál testsúlynál is magas lehet a koleszterinszint

A koleszterinnel kapcsolatban még ma is számos téves elképzelés kering.

Tévhit a koleszterinről
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A magas koleszterinszintre általában egy rutin-laborvizsgálat során derül fény, hiszen az eltérés nem okoz panaszokat. Egészséges embereknél az összkoleszterinszint ideális esetben 5 mmol/l alatt marad, ha ennél magasabb, fokozódhat a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata. 

A WHO becslése szerint az emelkedett koleszterinszint évente körülbelül 2,6 millió halálesetért tehető felelőssé. Ugyanakkor a problémával diagnosztizáltak jellemzően nem veszik elég komolyan, hiszen tünetmentes, és a laborleleten becsillagozva sem tűnik elég ijesztőnek. A koleszterinnel kapcsolatban számos téves elképzelés él az emberek fejében, ezekből mutatunk párat a Medical News Today gyűjtése alapján. 

Tévhitek a koleszterinről

Mivel a koleszterin többnyire negatív összefüggésben kerül elő, a leggyakoribb tévhit, hogy a vegyület egyáltalán nem játszik fontos szerepet a szervezet működésében. Pedig a koleszterin nélkülözhetetlen a sejtek felépítésében, a szteroidhormonok, a D-vitamin és az epesav képzésében. A köznyelv által rossznak hívott LDL-koleszterin szállítja a koleszterint a májból a sejtekbe, ha magas a szintje a véráramban, lerakódhat az erek falán, megnő a szív- és érrendszeri betegségek kockázata. A HDL-koleszterin viszont a vegyület kiürülését segíti elő, méghozzá úgy, hogy visszaszállítja a koleszterint a májba. 

A koleszterinnel kapcsolatos tévhitekkel az a gond, hogy megnehezíthetik az eltérés diagnosztizálását és kezelését is, pedig az hosszú távon súlyos következményekkel járhat. A következő elképzelések például tévesek.

Normál testsúly mellett nem jellemző az eltérés

A koleszterinszint nemcsak az étkezéstől, hanem a genetikától, a pajzsmirigy működésétől, a dohányzástól, a fizikai aktivitástól és az alvástól is függ. Valóban van összefüggés az elhízás és a magas koleszterinszint között, a túlsúly hozzájárulhat a magas értékekhez, megfigyelések szerint növelheti az LDL- és csökkentheti a HDL-koleszterin szintjét. Ugyanakkor tévedés azt gondolni, hogy normál testalkat mellett nem jelentkezhet a probléma, hiszen számos más tényező is szerepet játszhat benne. 

Csak az étkezés számít

A fentiekből is következik, hogy ez az állítás nem állja meg a helyét. A koleszterinnek egyébként csak a kisebb részét juttatjuk be táplálkozás útján, nagyobb része a májban keletkezik. A megelőzésben és az értékek optimalizálásában fontos szerephez jut a rendszeres testmozgás, az elegendő alvás, illetve a dohányzás elhagyása is. 

Ha magas a koleszterinszint, különböző tünetek jelzik

Sokan azért sem feltételezik, hogy magas lehet a koleszterinszintjük, mert úgy gondolják, hogy az tüneteket is okozna. Azonban az esetek többségében nem ez a helyzet, éppen ezért is érdemes időről időre ellenőriztetni az értékeket. Amennyiben már panaszok is jelentkeznek, akkor az eltérés már valószínűleg érkárosodást okozott. 

40 éves kor alatt nem jellemző

Gyakori vélekedés, hogy a magas koleszterinszint csak idősebb korban fordul elő, és negyvenéves kor alatt nem is érdemes ellenőriztetni az értékeket. A valóság az, hogy a probléma bármilyen életkorban felütheti a fejét, a modern életforma pedig többnyire azt segíti elő, hogy egyre fiatalabbaknál is jelentkezik. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a magas koleszterinszint lehet örökletes is. Minél korábban derül fény a problémára, annál nagyobb az esély a szív- és érrendszeri szövődmények kivédésére. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A gyógyszerek mellett nincs szükség életmódváltásra

Olykor a probléma kezeléséhez gyógyszerekre van szükség. Az orvos által felírt készítmények segítenek ugyan az értékek beállításában, ám így is nélkülözhetetlenek az életmódbeli változtatások, a szívbarát étkezés és a rendszeres testmozgás. 

A magas koleszterinszintet a legjobb megelőzni, ám ha már jelen van az eltérés, akkor mindenképp foglalkozni kell vele - a tudatosság hosszú távon megtérül. 

A 4 legjobb étrend, ami bizonyítottan csökkenti a koleszterinszintet

 Az optimális értékek beállításában a vizsgálatok szerint a rendszeres testmozgás és a kellő odafigyeléssel összeállított étrend is segíthet. Egyes diéták különösen hasznosnak bizonyultak.

A 4 legjobb étrend, ami bizonyítottan csökkenti a koleszterinszintet: nem az önsanyargatásról szólnak

A következő négy étrend különösen hasznosnak bizonyult a koleszterinszint csökkentésében, a szív- és érrendszer védelmében.

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.) 

Ezt is szeretjük