Évi több millió halálesetért felelős, mégsem veszik elég komolyan: normál testsúlynál is magas lehet a koleszterinszint
A koleszterinnel kapcsolatban még ma is számos téves elképzelés kering.

szív
beauty and style
Top olvasott cikkek

A magas koleszterinszintre általában egy rutin-laborvizsgálat során derül fény, hiszen az eltérés nem okoz panaszokat. Egészséges embereknél az összkoleszterinszint ideális esetben 5 mmol/l alatt marad, ha ennél magasabb, fokozódhat a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata. 

A WHO becslése szerint az emelkedett koleszterinszint évente körülbelül 2,6 millió halálesetért tehető felelőssé. Ugyanakkor a problémával diagnosztizáltak jellemzően nem veszik elég komolyan, hiszen tünetmentes, és a laborleleten becsillagozva sem tűnik elég ijesztőnek. A koleszterinnel kapcsolatban számos téves elképzelés él az emberek fejében, ezekből mutatunk párat a Medical News Today gyűjtése alapján. 

Tévhitek a koleszterinről

Mivel a koleszterin többnyire negatív összefüggésben kerül elő, a leggyakoribb tévhit, hogy a vegyület egyáltalán nem játszik fontos szerepet a szervezet működésében. Pedig a koleszterin nélkülözhetetlen a sejtek felépítésében, a szteroidhormonok, a D-vitamin és az epesav képzésében. A köznyelv által rossznak hívott LDL-koleszterin szállítja a koleszterint a májból a sejtekbe, ha magas a szintje a véráramban, lerakódhat az erek falán, megnő a szív- és érrendszeri betegségek kockázata. A HDL-koleszterin viszont a vegyület kiürülését segíti elő, méghozzá úgy, hogy visszaszállítja a koleszterint a májba. 

A koleszterinnel kapcsolatos tévhitekkel az a gond, hogy megnehezíthetik az eltérés diagnosztizálását és kezelését is, pedig az hosszú távon súlyos következményekkel járhat. A következő elképzelések például tévesek.

Normál testsúly mellett nem jellemző az eltérés

A koleszterinszint nemcsak az étkezéstől, hanem a genetikától, a pajzsmirigy működésétől, a dohányzástól, a fizikai aktivitástól és az alvástól is függ. Valóban van összefüggés az elhízás és a magas koleszterinszint között, a túlsúly hozzájárulhat a magas értékekhez, megfigyelések szerint növelheti az LDL- és csökkentheti a HDL-koleszterin szintjét. Ugyanakkor tévedés azt gondolni, hogy normál testalkat mellett nem jelentkezhet a probléma, hiszen számos más tényező is szerepet játszhat benne. 

Csak az étkezés számít

A fentiekből is következik, hogy ez az állítás nem állja meg a helyét. A koleszterinnek egyébként csak a kisebb részét juttatjuk be táplálkozás útján, nagyobb része a májban keletkezik. A megelőzésben és az értékek optimalizálásában fontos szerephez jut a rendszeres testmozgás, az elegendő alvás, illetve a dohányzás elhagyása is. 

Ha magas a koleszterinszint, különböző tünetek jelzik

Sokan azért sem feltételezik, hogy magas lehet a koleszterinszintjük, mert úgy gondolják, hogy az tüneteket is okozna. Azonban az esetek többségében nem ez a helyzet, éppen ezért is érdemes időről időre ellenőriztetni az értékeket. Amennyiben már panaszok is jelentkeznek, akkor az eltérés már valószínűleg érkárosodást okozott. 

40 éves kor alatt nem jellemző

Gyakori vélekedés, hogy a magas koleszterinszint csak idősebb korban fordul elő, és negyvenéves kor alatt nem is érdemes ellenőriztetni az értékeket. A valóság az, hogy a probléma bármilyen életkorban felütheti a fejét, a modern életforma pedig többnyire azt segíti elő, hogy egyre fiatalabbaknál is jelentkezik. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a magas koleszterinszint lehet örökletes is. Minél korábban derül fény a problémára, annál nagyobb az esély a szív- és érrendszeri szövődmények kivédésére. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

A gyógyszerek mellett nincs szükség életmódváltásra

Olykor a probléma kezeléséhez gyógyszerekre van szükség. Az orvos által felírt készítmények segítenek ugyan az értékek beállításában, ám így is nélkülözhetetlenek az életmódbeli változtatások, a szívbarát étkezés és a rendszeres testmozgás. 

A magas koleszterinszintet a legjobb megelőzni, ám ha már jelen van az eltérés, akkor mindenképp foglalkozni kell vele - a tudatosság hosszú távon megtérül. 

A 4 legjobb étrend, ami bizonyítottan csökkenti a koleszterinszintet

 Az optimális értékek beállításában a vizsgálatok szerint a rendszeres testmozgás és a kellő odafigyeléssel összeállított étrend is segíthet. Egyes diéták különösen hasznosnak bizonyultak.

(Képek: Getty Images Hungary.) 

Ezt is szeretjük