8 élelmiszer, ami kórosan magas koleszterinszinthez vezethet: oda kell figyelni rájuk

Míg a magas koleszterintartalmú élelmiszerek nem feltétlenül emelik meg az LDL-koleszterin szintjét, a telített zsírsavakban gazdagokkal jobb vigyázni.

Telített zsírsavakban gazdag élelmiszerek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A magas koleszterinszint évente mintegy 2,6 millió halálesetért tehető felelőssé. A hosszú távon súlyos szövődményekkel járó állapot, különösen eleinte tünetmentes, így jellemzően egy rutinvizsgálat során derül rá fény. 

Egyes élelmiszerek jócskán emelhetik az értékeket, így aztán jobb velük vigyázni, különösen már diagnosztizált eltérés esetén. A telített zsírsavakban gazdag táplálékokat például érdemes mértékkel fogyasztani.

Telített zsírsavakban gazdag élelmiszerek

A zsírok a szervezet fontos tápanyagai, számos kutatás foglalkozik a hatásaikkal. Igencsak leegyszerűsítve kijelenthető, hogy míg a szakemberek között egyetértés van azt illetően, hogy a mesterségesen előállított transzzsírok kerülendők, a telített zsírsavak kérdésében már megosztottak. Ugyanakkor nemzetközi ajánlások szerint a telített zsírok ideális esetben a napi kalóriabevitel 7 százaléka alatt maradnak a táplálkozásban. A vizsgálatok szerint ezek a szobahőmérsékleten szilárd zsírok emelik az alacsony sűrűségű lipoprotein, vagyis a köznyelvben "rossz koleszterinnek" nevezett LDL-koleszterin szintjét a vérben. Ez pedig idővel szív- és érrendszeri problémákhoz vezethet, növeli a szívroham és a stroke kockázatát is. Normális esetben az összkoleszterinszint 5,2 mmol/l alatt van, az LDL szintje 3 mmol/l alatt marad. Azoknak, akik magas koleszterinszinttel küzdenek, a következő élelmiszerekkel érdemes vigyázniuk.

A bő olajban sült ételek, rántott húsok, sültkrumpli telítettzsírsav-tartalma magas, ráadásul gyorsan felszívódó szénhidrátokba is bővelkednek, így a koleszterinszinten túl emelhetik a gyulladásos markerek és az inzulin szintjét is.
Fotó: Getty Images Hungary
Egy evőkanál vaj körülbelül 7 gramm telített zsírsavat tartalmaz. Míg azzal nincs probléma, ha valaki alkalomadtán fogyasztja a népszerű táplálékot, a magas koleszterinszinttel élőknek, szív- és érrendszeri betegségekkel küzdőknek érdemes vigyázniuk vele, és a mértékletességet tartani szem előtt.
Fotó: Getty Images Hungary
A tejszín zsír- és kalóriatartalma magas, ráadásul a benne található zsír jelentős része telített. Fogyasztásában szintén a mértékletesség a kulcs.
Fotó: Getty Images Hungary
A feldolgozott húskészítmények többféleképpen is veszélyeztetik az egészséget, amellett, hogy magas a telítettzsírsav-tartalmuk, karcinogén, vagyis rákkeltő hatásuk is ismert. Meglepő lehet, de a felvágottak sok esetben még hozzáadott cukrot is tartalmaznak.
Fotó: Rostislav Kuznetsov / EyeEm / Getty Images Hungary
A kókuszolajról sokáig élt az a nézet, hogy egészségesebb, mint a hagyományos olajok. Azonban úgy tűnik, hogy valójában nagyobb mértékben emeli meg az összkoleszterinszintet, mint a többi növényi olaj.
Fotó: Russ Rohde / Getty Images Hungary
A vörös húsok fokozzák a gyulladást a szervezetben, emelik a koleszterinszintet. Gyakori fogyasztásukat egyebek mellett a szív- és érrendszeri kórképek és a cukorbetegség magasabb valószínűségével.
Fotó: Getty Images Hungary
A gyorsételek bővelkednek a szív- és érrendszer számára káros zsírokban, így a telített zsírokban is. Emellett pedig többnyire erőteljesen sózottak, amivel szintén hozzájárulhatnak a kardiovaszkuláris kórképek fokozott kockázatához.
Fotó: Digital Vision / Getty Images Hungary
A sajtok telítettzsírsav-tartalma a fajtájuktól függ, a cheddar, a kék sajt, a camembert és a feta az élmezőnybe tartozik ilyen szempontból, mértékkel javasolt fogyasztani őket. 100 gramm cheddar 19 gramm telített zsírsavat tartalmaz.
Fotó: Getty Images Hungary

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük