8 jótékony tea, ami csökkenti a rák kockázatát: több előnye is van a rendszeres fogyasztásuknak

Vannak teák, amelyek kifejezetten ajánlottak az egészség megőrzése érdekében.

teák-rák-ellen-borító
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A tea már az ókorban is nagyon kedvelt ital volt Ázsiában, hiszen nemcsak élénkítő tulajdonsága miatt fogyasztották, hanem ismertek voltak jótékony egészségügyi hatásai is. Később az egész világon megismerték és megszerették a finom főzetet, a kutatások pedig újabb áldásos előnyeit is kimutatták.

A szakemberek már régóta állítják, hogy a tea egyes kémiai összetevői csökkenthetik a rák kialakulásának kockázatát, ezek a felvetések főként a rákos megbetegedések földrajzi különbségeinek megfigyeléseiből és az ezekhez a különbségekhez kapcsolódó életmódbeli tényezők azonosítására tett erőfeszítésekből származnak.

Teák, amik csökkenthetik a rák kockázatát

A teák számos olyan polifenolt (EGCG, EGC, EKG és EC) tartalmaznak, amik antioxidáns hatásúak. Ezek a vegyi anyagok, különösen az EGCG és az EKG, jelentős szabadgyök-megkötő tulajdonsággal rendelkeznek, és megvédhetik a sejteket a reaktív oxigénfajok által okozott DNS-károsodástól. A tea polifenoljairól kimutatták, hogy gátolják a tumorsejtek szaporodását, emellett aktiválják a méregtelenítő enzimeket is. Több kutatás azonban arra is felhívja a figyelmet, hogy a magas polifenol-tartalmú ételek és italok fogyasztása olyan mellékhatásokkal járhat, mint a gyomorégés, hányinger vagy fejfájás, ezért a jótékony teák esetében is fontos a mértékletesség - ezt a magas koffeinbevitel miatt is fontos figyelembe venni. Áldásos hatásait sokkal inkább hosszú távon, mértékkel fogyasztva fejti ki.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük