8 jótékony tea, ami csökkenti a rák kockázatát: több előnye is van a rendszeres fogyasztásuknak
Vannak teák, amelyek kifejezetten ajánlottak az egészség megőrzése érdekében.

- Halványítja a mimikai ráncokat, feszesebbé teszi a bőrt: kíméletes lézeres bőrmegújító kezelés, ami nyáron is elvégezhető »
- Folyton ingadozik a testsúlya, és észbontóan nőies: a modell stílusát és őszinte fotóit imádják az Instán »
- A szűk szárú farmer még nem vonul vissza teljesen: ezekben a nőies összeállításokban igazán divatosan mutat »

- Ki ajánlhatja fel először a tegeződést? 10 kérdés, amire mindenkinek illik tudni a választ
- Lilu is megszólalt a Glamour-gála botrányos celeb résztvevőiről: meglepő, mit írt róluk
- Mi Argentína fővárosa? 8 kérdés a világ földrajzából, ami sokakat megizzaszt
- Hogyan jó: jeggyűrű vagy jegygyűrű? 8 összetett magyar szó, amiről sokan azt hiszik, hogy jól írják, pedig nem
- Deutsch Anita párducmintás bikiniben: 48 évesen tökéletes az alakja a kommentelők szerint
A tea már az ókorban is nagyon kedvelt ital volt Ázsiában, hiszen nemcsak élénkítő tulajdonsága miatt fogyasztották, hanem ismertek voltak jótékony egészségügyi hatásai is. Később az egész világon megismerték és megszerették a finom főzetet, a kutatások pedig újabb áldásos előnyeit is kimutatták.
A szakemberek már régóta állítják, hogy a tea egyes kémiai összetevői csökkenthetik a rák kialakulásának kockázatát, ezek a felvetések főként a rákos megbetegedések földrajzi különbségeinek megfigyeléseiből és az ezekhez a különbségekhez kapcsolódó életmódbeli tényezők azonosítására tett erőfeszítésekből származnak.
Teák, amik csökkenthetik a rák kockázatát
A teák számos olyan polifenolt (EGCG, EGC, EKG és EC) tartalmaznak, amik antioxidáns hatásúak. Ezek a vegyi anyagok, különösen az EGCG és az EKG, jelentős szabadgyök-megkötő tulajdonsággal rendelkeznek, és megvédhetik a sejteket a reaktív oxigénfajok által okozott DNS-károsodástól. A tea polifenoljairól kimutatták, hogy gátolják a tumorsejtek szaporodását, emellett aktiválják a méregtelenítő enzimeket is. Több kutatás azonban arra is felhívja a figyelmet, hogy a magas polifenol-tartalmú ételek és italok fogyasztása olyan mellékhatásokkal járhat, mint a gyomorégés, hányinger vagy fejfájás, ezért a jótékony teák esetében is fontos a mértékletesség - ezt a magas koffeinbevitel miatt is fontos figyelembe venni. Áldásos hatásait sokkal inkább hosszú távon, mértékkel fogyasztva fejti ki.
(Képek forrása: Getty Images Hungary)