Meddig fogyasztható a lefőzött tea? A legtöbben nem tudják a választ
Hány napig áll el a tea, és mikortól nem szabad meginni?

szíverősítő tea
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sokan szeretnek lefekvés előtt legurítani egy-egy pohár teát, de azt már kevesebben tudják, mi történik, ha nem fogy el az egész kannával. A maradék vajon megiható másnap is, a reggeli mellé?

A legnagyobb gond a túl sokáig állni hagyott teával az, hogy ennyi idő alatt a cukor és a nedvesség miatt hamar szaporodni kezdhetnek benne a baktériumok, ráadásul a vitamintartalma is lecsökken. Például a C- és az E-vitamin teljesen eltűnik belőle. De vajon árthat-e az egészségnek a másnapos tea?

Mi történik az otthagyott teával?

A tea polifenolt tartalmaz, amely a vízben és a levegőben található oxigénnek köszönhetően oxidálódik, ennek köszönheti a tea az egyre sötétebb színét és a tetején kialakuló filmréteget, ami elsősorban az élvezeti értékén ront.

cover-okjpg

A legtöbben attól tartanak, hogy a kinn felejtett teában megnő a nitritek mennyisége, ez az anyag pedig egyes kutatások szerint képes lehet növelni a rákbetegség kialakulásának kockázatát. Igaz, hogy a sokáig állni hagyott teában több nitrit lehet, mint a frissben, de ez a mennyiség még messze nem éri el a káros mértéket, tehát erről szó sincsen. A másnapos tea önmagában biztosan nem okoz rákot.

Azt viszont meg kell jegyezni, hogy a hideg tea már önmagában is irritálja az arra érzékeny emberek emésztőrendszerét az olyan stimulánsok miatt, mint amilyen a teofillin és a koffein, ráadásul minél tovább áll a levegőn az ital, az íze is annál keserűbb lesz, ha másért nem, ezért mindenképpen érdemes lefőzni egy új adagot.

A cikk az ajánló után folytatódik

Összességében azt lehet mondani, hogy egy bögre másnapos tea nem fog komoly károkat okozni, az egészségre nem káros, ha figyelsz arra, hogy az ital ne legyen zavaros, és megbizonyosodsz róla, hogy a penész még nem ütötte fel a fejét. De a gyógyhatású anyagok felszívódásának kedvezőbb, ha készítés után azonnal elfogyasztja az ember, ráadásul a hatása és az íze is ekkor érvényesül a legjobban.

Koffeinmentes ébresztők

Akármennyire is szereti az ember a teát vagy a kávét, a szervezete nem mindig hálás a bejuttatott koffeinért. Azoknak, akik gyomorpanaszokkal küzdenek, jó alternatívát jelenthetnek az alábbi, gyógynövényes reggeli italok.

A képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük