A tavaszi vitaminhiány tünetei
Tavasszal a szervezetnek sok vitaminra van szüksége ahhoz, hogy képes legyen leküzdeni a fáradtság tüneteit.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A tavaszi fáradtság több tényezőnek is köszönhető. Elsődleges oka a vitaminhiány, mely a hosszú, napsütés nélküli, kevés természetes vitaminnal színesített télnek köszönhető. A szervezet tavaszra felhasználja raktárait még akkor is, ha tablettás vitamint szedsz a téli hónapokban. Ezen kívül befolyással van az időjárás-változás is, mely nagyon megviseli a szervezetet, különösen, ha az időjárás olyan kiszámíthatatlan, mint napjainkban. És nem utolsósorban nem szabad megfeledkezni a biológiai óráról sem, mely követi a hónapok, évszakok, napszakok változását. Vannak olyan betegségek például, melyek kifejezetten tavasszal újulnak ki, hiszen a szervezet működése, a környezetével egyetemben, évszakos.

A tavaszi fáradtság pedig jellegzetes tünetekkel jelentkezik, melyek több hetes kimerültséget és levertséget okoznak, hacsak nem kezeled őket gyors, de természetes úton. Íme néhány módszer, melyek segítségével könnyedén megrövidítheted tavaszi fáradtságod időtartamát.

Emlékezőképesség gyengülése

Emlékezőképességed életkorod előrehaladtával gyengül. Viszont ha az évek száma még nem okolható a memóriazavarért, ezzel párhuzamosan pedig fáradtságot, alvászavart és nyugtalanságot is tapasztalsz, akkor nagy B1-vitaminhiánnyal van dolgod.

Étrendedbe rendszeresen iktass be sörélesztőt, teljes gabonaszemeket, sertéshúst és sertésmájat, diót, hüvelyeseket és burgonyát. Vigyázat! A rendszeres alkoholfogyasztás súlyos B1-vitaminhiányt okozhat, kivéve a sör, de azt is csak mértékkel fogyaszd.

Fáradtság

Fontos tudni, hogy a kimerültségnek, a gyengeségnek, a munkához való kedv hiányának a túlhajszoltságon és az általános tavaszi fáradtságon kívül számos oka lehet. Például a szénhidrátszegény diéták gyakori tünete a szénhidráthiány miatti erőtlenség. A szénhidrátok teljes mellőzése természetellenes és egészségtelen is.

Étrendedben szerepeljen elég A-, B-, C- és D-vitamin, mert ezek hiányában is levert, fáradt lehetsz. Sok A-vitamin található a halban, májban, tojássárgájában, a zöld levelű és narancssárga zöldségekben, B-vitamint nyerhetsz az élesztőből vagy mazsolából, C-vitamint a citrusfélékből vagy zöldpaprikából, D-vitamint a májból, halmájolajból, de a napfény is csodákat tesz. Oda kell figyelned arra is, hogy ellátod-e testedet elég cinkkel, vassal és jóddal, mivel ezek hiánya is kedvetlenséget okoz. A cinket főzelék-, zöldség- és gabonafélék fogyasztásával pótolhatod, a vasat búzacsírával, májjal vagy kagylóval. Jódot a tengeri ételekben vagy a tejtermékekben találsz.

Hajhullás

A vitaminhiány könnyedén okozhat átmeneti hajhullást, mely kezelés nélkül végeleges hajhulláshoz is vezethet. Éppen ezért fontos foglalkoznod a problémával, és gyorsan ellátni hajad mindenféle fontos vitaminnal, erősítővel és ásványi anyaggal.

Sok A-vitamint találsz a halban, a májban, a tojássárgájában, valamint a zöld levelű és sárga főzelékfélékben. B-vitamin vagy biotinhiányodat élesztő vagy mazsolafogyasztással pótolhatod. A citrusfélék és a zöldpaprika gazdag C-vitaminban és folsavban. A szervezetedből hiányzó jódot tengeri ételek és tejtermékek, a vasat pedig búzacsíra, máj vagy kagyló fogyasztásával pótolhatod.

Szédülés

A szédülés többek között az időjárás-változás okozta vérnyomás-ingadozásnak köszönhető. Ez különösen a tél-tavasz hófordulóban jellemző, hiszen a hőmérséklet igen változó ilyenkor. A szédülést kiválthatja a B2-vitamin vagy a mangán hiánya is. A B2-vitamin hiányára utal, ha a szédülés a látásélesség csökkenésével párosul, esetleg a száj- és toroknyálkahártyán gyulladt elváltozások jelentkeznek, vagy a szájzug berepedezik, viszket.

A B2-vitamint pótolhatod tej-, máj-, vese-, hal-, tojásfogyasztással. Mangánhiány esetén egyél több gabonafélét, hüvelyest és zöldségfélét. A gyakran ismétlődő szédüléses panaszokkal azonban mindenképpen keresd fel háziorvosodat!

OLVASD EL EZT IS!

no tanul
  • tanulás
  • táplálkozás

Ezeket edd vizsgaidőszakban!

Ezt is szeretjük