A természet valódi kincsesbánya tavasszal: a téli dermedtség után számos növény jelenik meg a kertekben, az erdőkben és a mezőkön.
Ezek egyike-másika pedig kifejezetten előnyös az emberi szervezet számára, bár első pillantásra gyomnövénynek néznénk, valójában gyógyhatással bírnak. Érdemes tehát felkészülten indulni a kirándulásra, kosárral, egy-két zacskóval, hogy legyen mibe szedni a növényeket. Ne feledd: védett természeti területen előzetes engedélyt kell kérni a gyűjtéshez, állami kezelésben álló, nem védett területen pedig napi maximum 2 kg szedhető fejenként, de a legtöbb esetben ennél kevesebb is elegendő saját felhasználásra.
Gyógyhatású növények tavasszal
A fentieken túl alapszabály még, hogy csak azt a növényt használd fel, amit teljes bizonyossággal be tudsz azonosítani. Ha nem vagy biztos magadban, kérj segítséget, vagy hagyd ott! Szintén érdemes figyelni arra, hogy lehetőség szerint ne forgalmas út mellől, kipufogógáznak kitett példányokat gyűjts. A következő növények kerülhetnek salátába, krémlevesekbe, smoothie-kba sőt akár pestóba is. Feldobhatod velük a már ismert recepteket.

A tyúkhúrt valószínűleg senkinek sem kell bemutatni, illetve mégis, hiszen sokan csak a kiirtandó gyomnövényt látják benne. Valójában viszont antioxidánsokban és C-vitaminban gazdag. Gyulladáscsökkentő, máj- és vesevédő növény, és a női szerveknek is jóbarátja. A zsenge, virágzás előtti hajtások nyersen, salátában, zöld turmixokban is fogyaszthatók.
Fotó: Getty Images Hungary

A pitypang, más néven gyermekláncfű levele salátába tökéletes, de a növény minden része fogyasztható. Sejtvédő antioxidánsokban gazdag, vízhajtó és emésztéstámogató hatású.
Fotó: Getty Images Hungary

A medvehagyma pestóba, sós péksüteményekbe is kerülhet. Résen kell lenni, hogy nehogy összetévesszük a gyöngyvirág levelével! Magnéziumot, cinket és vasat is tartalmaz, antimikrobiális, gyulladáscsökkentő és szívvédő hatású.
Fotó: Getty Images Hungary

A természetgyógyászatban a mezei katángnak a virágját, a gyökerét és a levelét is felhasználják. A belőle készülő teát magas vérnyomás és emésztési problémák esetén ajánlják. Fiatal, zsenge levelei salátába, főzelékbe is kerülhetnek.
Fotó: Getty Images Hungary

A zamatos turbolya fűszerként és salátában is megállja a helyét. A- és C-vitamint tartalmaz többek között. Zsenge levélkéi enyhén édeskések, a francia konyhában különösen kedvelt.
Fotó: Konstantin Akimov / Getty Images Hungary

Kevesen tudják, hogy a pásztortáska ehető. Flavonoidokat, C- és B-vitaminokat, káliumot és kalciumot is tartalmaz. A népgyógyászatban nőgyógyászati problémákra használják, megfigyelések szerint a klimax kellemetlen tüneteit is csökkentheti. A szív alakú kis termései, a magjai, a levelei és a gyökerei is ehetők.
Fotó: MauMyHaT / Getty Images Hungary

A
nagy csalán ismert gyógynövény, teája vízhajtó, gyulladáscsökkentő. Vasban gazdag, és még a vércukorszint stabilizálásában is segíthet. Forrázva, blansírozva veszít csípősségéből, leveléből pesto, főzelék és szörp is készülhet.
Fotó: Getty Images Hungary
Teszteld tudásod a gyógynövénykvízzel!
A következő kvízben tesztelheted, hogy mennyire ismered a gyógynövényeket. Ehhez egy-egy képről kell eldöntened, hogy melyik növényt is ábrázolja.
Kvíz! Felismered, hogy milyen gyógynövény van a képen? Nem mindig könnyű eldönteni
Kvíz!
Elolvasom
(Képek: Getty Images Hungary.)