Gyomnövénynek hiszed, pedig májvédő, C-vitaminban gazdag kincs - 7 gyógyhatású tavaszi növény

Tavasszal a természet a legkülönfélébb növényekkel örvendezteti meg az embereket, sokról nem is sejtjük, hogy milyen értékesek.

Tavaszi gyógynövények
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A természet valódi kincsesbánya tavasszal: a téli dermedtség után számos növény jelenik meg a kertekben, az erdőkben és a mezőkön. 

Ezek egyike-másika pedig kifejezetten előnyös az emberi szervezet számára, bár első pillantásra gyomnövénynek néznénk, valójában gyógyhatással bírnak. Érdemes tehát felkészülten indulni a kirándulásra, kosárral, egy-két zacskóval, hogy legyen mibe szedni a növényeket. Ne feledd: védett természeti területen előzetes engedélyt kell kérni a gyűjtéshez, állami kezelésben álló, nem védett területen pedig napi maximum 2 kg szedhető fejenként, de a legtöbb esetben ennél kevesebb is elegendő saját felhasználásra. 

Gyógyhatású növények tavasszal

A fentieken túl alapszabály még, hogy csak azt a növényt használd fel, amit teljes bizonyossággal be tudsz azonosítani. Ha nem vagy biztos magadban, kérj segítséget, vagy hagyd ott! Szintén érdemes figyelni arra, hogy lehetőség szerint ne forgalmas út mellől, kipufogógáznak kitett példányokat gyűjts. A következő növények kerülhetnek salátába, krémlevesekbe, smoothie-kba sőt akár pestóba is. Feldobhatod velük a már ismert recepteket. 

Teszteld tudásod a gyógynövénykvízzel!

A következő kvízben tesztelheted, hogy mennyire ismered a gyógynövényeket. Ehhez egy-egy képről kell eldöntened, hogy melyik növényt is ábrázolja.

Kvíz! Felismered, hogy milyen gyógynövény van a képen? Nem mindig könnyű eldönteni

Kvíz!

Elolvasom

Lehangoltság? Nyerd vissza az életkedved!

Ha tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek érezzük magunkat, és nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segít az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer javítja a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

A Remotiv extra vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

(Képek: Getty Images Hungary.) 

Ezt is szeretjük