Így csökkenthető a szívinfarktus kockázata: 11 eset, amikor fokozottan veszélyben van az ember

A szívinfarktus kockázatát több rizikófaktor megnöveli, életmóddal azonban csökkenthető a kórkép esélye.

A szívinfarktus rizikófaktorai
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A szívinfarktus gondolata sokaknak okozhat szorongást, holott számos olyan rizikófaktor létezik, amelyek kiküszöbölésével jelentősen csökkenthetjük a kockázatot.

Dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta arról beszélt, melyek ezek, és kinek szükséges feltétlenül a kardiológiai kivizsgálás.

A szívinfarktus rizikófaktorai

Felmerülhet a kérdés, hogy vannak-e, akik veszélyeztettek a szívinfarktus szempontjából? A válasz határozottan igen. A szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzése, a tünetek kivizsgálása különösen azok számára elengedhetetlen, akik jelentős rizikófaktorokkal rendelkeznek.

A legveszélyesebb rizikófaktorok az alábbiak:

 • magasabb életkor,
 • magas vérnyomás,
 • magas koleszterinszint,
 • dohányzás,
 • férfi nem (és a menopauzán túl lévő nők),
 • cukorbetegség (és inzulinrezisztencia),
 • családban halmozódó szív- és érrendszeri problémák,
 • már meglévő szív- és érrendszeri betegség,
 • hormonális fogamzásgátló szedése,
 • túlsúly,
 • mozgásszegény életmód.

Európában a szív-érrendszeri rizikó becslésére sokféle formula ismert, de a legelterjedtebb az úgynevezett SCORE-táblázat szerinti rizikóbecslés. Ez azt jelenti, hogy a kardiológusok azt az öt változót veszik figyelembe, amelyek a fenti felsorolás első öt helyén találhatók. Ennek alapján becsülhető meg annak a valószínűsége, hogy a következő öt évben milyen valószínűséggel kap valaki súlyos szív- vagy agyérelzáródást, vagyis infarktust vagy stroke-ot. A jó hír, hogy ez a kockázat kardiológiai kivizsgálással és az időben elkezdett kezeléssel jelentősen csökkenthető.

Tünetmentesség esetén is fontos lehet a kardiológiai kivizsgálás

A kardiológiai szűrés, kivizsgálás azért is döntő jelentőségű, mert az esetek egy részében az érintettek teljesen tünetmentesek akár egy szívinfarktus vagy agyvérzés miatti hirtelen halál bekövetkezése előtt is. Náluk a kardiológiai rizikóbecslés miatt fontos az ellenőrzés, különösen, ha több kockázati tényezővel is rendelkeznek.

Ugyanakkor az is előfordulhat, hogy valaki tüneteket tapasztal, még ha csak enyhe formában is. Ezekkel kapcsolatban a legfontosabb tudnivaló, hogy nem szabad azokat félvállról venni. Ha tehát bárki a legkisebb tünetet érzékeli magán - mint például gyengeség, légszomj, mellkasi fájdalom vagy akár csak diszkomfortérzés, szédülés, szabálytalan szívverés -, ne legyintsen rájuk, hanem jelentkezzen be egy kardiológiai kivizsgálásra.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A genetikán nem, de az életmódon lehet változtatni

- Evidens, hogy nem lehet változtatni a szív- és érrendszeri betegségek genetikai meghatározottságán, de mindenképpen tisztában kell lenni a kockázattal. Ha ugyanis tudjuk, hogy a családban előfordult szívinfarktus, ez egy hajlamot feltételez ugyan, de életmóddal és kezeléssel még ebben az esetben is jelentősen ellensúlyozni lehet az adottságot. Ugyanígy nem befolyásolható a nemünk és az életkorunk sem, de az életmód rizikófaktorain mindig lehet változtatni - hangsúlyozza dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta.

- Azzal is tisztában kell lenni, hogy bizonyos kockázati tényezők súlyosabbak a többinél. Például a túlsúlyos középkorúaknál gyakran fellépő 2-es típusú cukorbetegség kardiovaszkuláris kockázata olyan jelentős, hogy az ilyen beteg rendszeres kardiológiai ellenőrzésre szorul. Ha tehát valaki cukorbeteg, vagy ha már korábban volt valamilyen "eseménye", akkor rögtön a nagy kockázatú csoportba kerül, vagyis rá már nem érvényes a SCORE-táblázat előrejelzése.

Sztancsik doktornő szerint azonban nincs olyan eset, amelynél ne lenne jelentősége az életmódorvoslásnak. Hiszen bár a dohányzás, a túlsúly, a fizikai edzettség hiánya és a kiegyensúlyozatlan, nem teljes értékű táplálkozás erősen hathatnak a szívbetegségek kialakulására, ám életmóddal mind előnyös irányban befolyásolható, a szívinfarktus rizikója csökkenthető.

Szívbarát étrend

A szívbetegség megelőzése érdekében különösen fontos a megfelelő étrend.

10 étel, amit a szív egészségéért fontos napi szinten fogyasztani: megelőzik a betegségeket

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük